protesti-pristinaЗбог насиља на улицама Приштине косовски министар спољних послова Хашим Тачи отказао је учешће на седници Савета безбедности УН. Понашање косовске опозиције, која је претходних дана изазвала нереде, осудио је и генерални секретар УН Бан Ки Мун, али и амбасадори земаља Квинте.

Опозиционе странке су јуче отказале најављене протесте, али нису изостале претње. Лидер „Алијансе за будућност Косова” Рамуш Харадинај упозорио је Хашима Тачија и Ису Мустафу, да опозиција може да поломи врата лидерима који су на власти.

Коментаришући покушај хапшења лидера „Самоопредељења” Аљбина Куртија коме је полиција пре два дна поломила улазна врата Харадинај је поручио: „Када ломите нечија врата, немојте мислити да једнога дана неко неће поломити и ваша”.

Хашим Тачи је узвратио опозицији рекавши да је одложила протесте, да би купила време за проналажење још насилних људи, јер се њихови редови проређују.

„Исфрустрирана и насилна опозиција саопштила је да одустаје од данашњих насилних протеста за преузимање власти силом. Наравно да нису заборавили да јавно запрете највишим државним званичницима позивајући се на логику провинцијских кануна”, написао је Тачи на свом фејсбук профилу.

Бан Ки Мун је осудио опозиционе партије које користе насиље и застрашивање како би ометале нормалан рад Скупштине Косова, јер такви поступци наносе штету поверењу јавности у институције као и слици о Косову у свету.

И амбасаде Француске, Немачке, Италије, Велике Британије и САД у заједничком саопштењу осудиле су непрекидно насиље ради постизања политичких циљева. Амбасаде земаља чланица Квинте затражиле су поштовање владавине закона и нагласиле да је насиље неприхватљиво.

И потпредседница Европског парламента Улрике Луначек апеловала је на све политичке представнике на Косову да не покрећу нову спиралу насиља и позвала опозицију да сачека одлуку Уставног суда и врати се у скупштину.

Због ових претњи јуче је на улицама Приштине било приметно присуство специјалних јединица полиције, јер како јављају косовски медији, упркос званичном отказивању протеста, на више тргова било је примећено окупљање млађих људи који су узвикујући пароле тражили пуштање на слободу Донике Кадај Бујупи, посланице „Алијансе за будућност Косова”. Из полиције су јуче саопштили да ће Аљбин Курти, најратоборнији у опструкцији седница косовског парламента, „бити ухапшен у погодном тренутку”.

Да ли због бројних дипломатских притисака, опозиција је за 28. новембар најавила протест, када се у Албанији слави Дан државности, познатији као „Дан заставе”.

trepca-pristinaКосовски аналитичари сматрају да су насиље опозиционих посланика и њихова хапшења лоша вест за Косово и да свима треба да буде јасно да то може имати фаталне последице по демократију. Аналитичар Хаљиљ Матоши оцењује да сукоб власти и опозиције представља судар два права која се, по њему, злоупотребљавају. Он тврди да је насиље опозиције премашило циљеве протеста у једном демократском друштву и да држава или мора да штити себе, тако што ће реаговати тужилаштво, или у супротном државе нема.

Професор Правног факултета Неџмедин Спахиу тврди да политичке конце на Косову држи Хашим Тачи који против премијера Исе Мустафе има 70 кривичних пријава које се налазе у тужилаштву. После свега што се догодило Спахиу не искључује албанско – албански сукоб.

„То је играње ватром, поготово кад имамо у виду деловање Исламске државе у западној Европи. Изгледа да Београд спокојно гледа на ову кризу, жељан да докаже како од Косова не може да се гради држава, али уколико се криза продуби онда то може имати кобне последице не само за Косово него и за Србију и регион”, сматра Спахиу.

Дрен Дољи, из Групе за правне и политичке студије, сматра да је власт отворено позвала правосудне органе да управља овом политичком кризом. Он каже да то подразумева да тужилаштво и судови ризикују да постану део једног конфликта, чији је основ политика и да због тога тужиоци и судије морају да буду свесни природе овог случаја.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Бан Ки Мун осудио косовску опозицију

* Обавезна поља