alekandar-vucic-donald-tuskБЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је Србија у погледу избеглица спремна да преузме још већу одговорност од других земаља западног Балкана, као и да уколико Словенија, Хрватска и Мађарска одбију да приме економске мигранте, неће их примити ни Србија.

„То би значило да ми морамо у нашу земљу да примимо комплетан терет на себе“, рекао је премијер на заједничкој конференцији за новинаре са председником Европског савета Доналдом Туском.

Србија је, додао је, спремна да помогне и својим комшијама, али да такође чекамо свеобухватно решење Европске уније по питању избеглица.

„Свако решење ће на тај начин Србија и да прихвати“, подвукао је премијер.

Међутим, категоричан је премијер, оно што „Србија не може да прихвати је да једна правила важе за Србију, а друга за остале“.

„Захвалан сам Туску што је желео да чује и наше мишљење и ставове“, рекао је Вучић.

Поменуо је да Србија има обавезе и по основу договора с премијерима Румуније и Бугарске, али и да ће чекати европско решење, понашати се у складу с њуим, али и да ће умети и имати снаге да заштити своје националне интересе.

Грађани, поновио је затим одговарајући на питања новинара, не треба да брину, а Туску је поручио да се нада да ће заједно моћи да прославе отварање првих поглавља у преговорима Србије на путу ка чланству у ЕУ.

На питање да ли је у разговору са Туском схватио да ЕУ има план за економске избеглице и да ли ће се Србија наћи у проблему кад ЕУ почне да их враћа, поручио да се Србија налази на европском путу.

„ЕУ се налази у тешкој ситуацији, а посебно Немачка, Шведска и Холандија, они су преузели велики терет на себе, наше је да им помогнемо, не одмажемо“, указао је Вучић.

Поручио је грађанима да ће Србија имати снаге да заштити своје националне и државне интересе.

„Хоћу да кажем грађанима Србије да кажем да као што до сада грађани нису морали да брину, не морају да брину ни убудуће. Имамо и довољно наших снага и  могућности да поштујемо европске вредности, не дижемо бодљикаву жицу, али да наше националне и државне интересе сачувамо“, подвукао је српски премијер.

Он је и захвалио Туску што је дошао у Београд и на подршци Србији коју пружа на њеном европском путу.

„Србија зна своје обавезе на том путу, мислимо да их испуњавамо. Мораћемо да свој посао обавимо на најбољи могћи начин“, закључио је Вучић.

„Не одустајем од посете Кини“

Премијер Вучић је изјавио да нема намеру да одложи најављену посету Кини, јер ће тамо, како је рекао имати важне састанке и потписаће споразуме који су веома важни за Србију.

„Тамо ћу имати договорене састанке са најмање седам председника влада из региона, што је за нас значајно“, рекао је Вучић. Други разлог је, казао је премијер, што очекује да ће делегација Србије потписати веома важне споразуме са Кином, пре свега у области инфраструктуре.

Вучић је, наводећи разлоге за посету, рекао и да се нада да ће, по први пут, довести кинеске компаније из хемијског комплекса у Србију. Према његовим речима, разлог је и то што је част што је „велика Кина, малој земљи Србији упутила позив за билатералну посету“. „Ми смо мала земља, а добили смо позив за билатералну посету. Велика Кина је малој Србији упутила такав позив и захвалан сам на томе“, истакао је Вучић.

Како је рекао, 3, 4. и 5. децембра има важне догађаје уз Србији, али кад то прође, онда ће да одговорим на нека питања и „другима који су се заиграли“.

Доналд Туск: Можете се ослонити на континуирану подршку ЕУ

Председник Евроспког савета Доналд Туск изјавио је вечерас у Београду да се Србија може ослонити на континуирану подршку ЕУ у суочавању са избегличком кризом.

Он је, на конференцији за штампу, после разговора са премијером Александром Вучићем, казао да је разлог посете Београду пре свега драматична избегличка криза и да са собом доноси поруку да Србија у Бриселу има доследног пријатеља.

„Можете се ослонити на континуирану финансијску подршку ЕУ. Позваћу лидере ЕУ да подрже западни Балкан који је на првим линијама. Ако желимо да сачувамо Шенген морамо пдоржати западни Балкан“, рекао је он.

Туск је истакао да ЕУ већ чини доста да подржи Србију, подсећајући да је Брисел ослободио средства за хитне ситуације за успостављање 6.000 места како би се сместиле избеглице, и најавио да ће Унија помоћићи даље, те да од 1. јануара стиже даља помоћ.

„Радимо заједно да побољшамо безбедносну сарадњу. То сада мора да се убрза“, подвукао је он.

Туск је истакао да ова криза није творевина Србије, и да ЕУ сада ради на томе да осигура спољне границе у Грчкој и да се на грчко-македонској граници постави Фронтекс који би регистровао и спровео скриниг миграната.

 

Те мере, како наглашава, требало би да смање прилив миграната у Србију.

„Одлучни смо да станемо уз Србију и то је порука коју из Брисела носим у Београд. Можете бити сигурни да имате доследног пријатеља у Бриселу“, рекао је Туск.

Србија је, према његовим речима, суочева са огромним цифрама миграната, јер сваког дана границу прелази хиљаде људи.

„То није одрживио како за Србију тако ни за ЕУ, а и у крајњој линији ни за избеглице“, оценио је он.

Туск је указао да тренутно нема одговора на ову кризу и да је немогуће ослонити се само на једног партнера, већ је неопходно свеобухватно решење, због чега је важна сарадња и са партнерима у региону Блиског истока, као и Балкана.

„Догађаји су потврдили моје убеђење да је ефективна контрола спољних границе од суштинског занчаја. То није решења за све проблеме, али је предуслов да се крене напред“, нагласио је он.

Додао је да то чак и обавеза свих који су се пријавили за безвизно путовање, укључујући Србију.

„Контрола граница мора бити обављена на координирани нацицн да се избегну негативне последице по суседе. Услед недостатка контрола на спољним границама, између ЕУ и Турске, неке земље у региону јачају контроле на својим границама. Не можемо их осудити што то чине, али би било боље за Европу да се предузму заједничке акције“, истакао је Туск, закључивши да је ова криза изазов без преседана и захтева блиску и континуирану сарадњу.

„Нема алтернативе и будућности која би била боља од ЕУ

Туск је изјавио да се нада да ће доћи ускоро до отварања првих поглавља, што би био важан корак напред, јер нема алтернативе будућности западног Балкана у ЕУ.

Он је казао да ЕУ цени што је премијер Србије Александар Вучић учинио за напредак Србије на путу ка ЕУ.

„Убеђен сам да ће премијер наставити да ради све што може како би Србију приближио ЕУ, што је и за нас важно“, нагласио је Туск.

Он је подвукао да је будућност западног Балкана унутар ЕУ и да не постоји алтернатива у будућности која би била боља од Уније.

Александар Вучић: Србија поштује БиХ али се залаже за очување Републике Српске

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас, поводом 20. годишњице Дејтонског споразума, да Србија поштује Босну и Херцеговину и да ни на који начин не угрожава њен територијални интегритет али и да се залаже за очување Републике Српске.

„Србија поштује Дејтон. Она је један од гараната спровођења тог споразума. Ми поштујемо БиХ, али волимо Републику Српску. Ни на који начин Србија не нарушава територијални интегритет БиХ, али жели да се очува Република Српска“, рекао је Вучић новинарима у Палати Србија, након антитерористичке вежбе „Штит“.

Коментаришући поједине захтеве за променом Дејтонског споразума, Вучић је рекао да „све може да се промени“, али да је предуслов постојање договора сва три народа у БиХ.

„И даље ћемо улагати у наменску индустрију“

БЕОГРАД – Премијер Александар Вучић најавио је данас даља улагања у наменску индустрију, што ће допринети развоју српске економије, одбрамбених капацитета земље, али и заштити од евентуалних терористичких напада.

Вучић је на конференцији за новинаре после антитерористичке вежбе „Штит 2015“, одговарајући на питања новинара, рекао да ће се наставити улагање у наменску индустрију, отварање нових фабрика и проширење капацитета постојећих.

„Ми ћемо наставити да улажемо у наменску индустрију, али се то неће одразити на повећање фискалног дефицита или угрозити буџет и јавне финансије“, рекао је Вучић.

Он је, наводећи да Србија има новца да улаже у војну индустрију и да су јој потребни пројекти, најавио отварање нове фабрике код Ужица, као и проширење капацитета у погонима у Великој Плани.

„То ће допринети развоју наше економије и бољег и модернијег оружја, наоружања и опреме“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се српске јединице, од САЈ-а до Жандармерије, веома озбиљно припремају, истакао да не треба заборавити да је српска наменска индустрија у порасту те подсетио да ће серијска производња вишенаменског оклопног возила „Лазар“ почети од марта следеће године.

„Имамо боља борбена возила од неких који су их за џаба добијали или су нешто куповали“, рекао је Вучић.

Он је рекао да српска наменска индустрија не може да производи калибар 12,7, али је додао да ће та машина бити набављена у Белгији и да ће за њу бити издвојено 30 милиона евра.

„Нећу да говориом о великим минобацачким калибрима, то је наше решење, ми то правимо, јачамо нашу наменску индустрију и нашу економију“, рекао је Вучић.

Он је подсетио да у Србију до краја јануара треба да стигну два руска хеликоптера, а  затим до краја године и два немачка.

Када је реч о сарадњи са страним безбедносним службама, како је рекао, са њима сарађују БИА, ВБА и МУП и размењују информације.

Премијер је подсетио да Србија има малу војску и полицију, али веома способну и добро организовану, те да је данашња вежба „Штит 2015“ и показала да је Србија безбедна земља.

На опаску новинара, Вучић је рекао да плате у војсци нису смањене ове године, већ прошлог новембра, али и истакао да ће бити повећане од 1. јануара идуће године.

„Храброст и обученост спрских безбедносних снага“

Вучић је поручио да су српске безбедносне снаге на показној вежби „Штит 2015“ показале храброст, одлучност и изузетну обученост и спремност у заштити земље од евентуалних терористичких напада.

„Грађани су могли да виде како ћемо брзо да реагујемо. Честитам им на изванредно урађеној и показаној вежби“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре, након што је на више локација у Београду изведен Штит 2015.

Према његовим речима, безбедносне службе су у веома компликованим и сложеним условима показали изванредну обученост, али и јединство и садејство, будући да те јединице до сада нису сарађивале.

„Мислим да су грађани могли да виде да су наше јединице изузетно добро обучене, спремне, да ти људи веома вредно раде“, истакао је премијер.

Он је напоменуо да је у реализацији вежбе учествовало више од 700 припадника МУП-а, БИА, Војске Србије.

„Много је важније да пробамо да земљу сачувамо од било каквих напада, али пошто то не можете да знате, овакав ће да буде наш одговор, а то значи да ћемо да реагујемо брзо, једноставно и ефикасно“, рекао је Вучић.

Он је честитао припадницима снага безбедности, који су показали храброст, одлучност, спремност и одлучност, наводећи да је уверен да ћемо моћи да им пружимо још бољу опрему и оружје

„Иако по том питању нисмо слабији од других, али резултати ће нам бити бољи, посебно зато што улажемо доста у наменску индустрију и то ћемо да наставимо“, рекао је Вучић.

Он је, подсетивши да је и председник РС Милорад Додик присуствовао вежби, рекао да и грађани ЕС могу да виде како брзо Србија може да реагује и да је спремна да помогне и свима у региону.

Милорад Додик: Важно је да смо обучени за случај терористичких напада

Председник Републике Српске Милорад Додик честитао је припадницима безбедносних, полицијских и војних снага на данашњој показној вежби која симулира борбу против тероризма, и истакао да је веома важно да су те снаге и у Србији и у Републици Српској обучене за случај напада терориста.

Додик је рекао да РС и њене полицијске снаге имају обавезу да штите безбедност земље и грађана, а важно им је, како је рекао да и у Србији виде способност за то.

Како је навео, од изузетног је значаја спремност за реаговање у ванредним ситуацијама, посебно у светлу недавних догађања у Босни.

„Простор где ми живимо се чини посебно важним, могли сте да видите терористички напад. Зато је важно да наша полиција буде способна да одговори, да може да сарађује са свима у региону, а природно највише смо ослоњени на Србију“, закоључио је он.

На питање како тумачи чињеницу да након терористичког напада у Зворнику бошњачки званичници нису реаговали, Додик је то описао као неку врсту опструкције у погледу одређивања карактера тог чина.

„Видљиво је да у БиХ на једној страни постоји такво расположење, али данас је важно рећи да муслимани у БиХ и ислам не треба да добију етикету која би могла да се припише на основу терористичких напада и чињенице да су многи терористи муслимани“, рекао је Додик.

РС, према његовим речима, жели сарадњу у свакој врсти борбе против тероризма, а за то су потребне креативне и војне снаге у оквиру бошњачкој народа и политичке структуре.

РС ће, додао је, учествовати у координацији с другим снагама у борби против сваког терористичког чина на простору не само РС, него и БиХ и сарађиваће са свим безбедносним агенцијама у региону.


Извор: Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић – одговорићу свима који су се заиграли!

* Обавезна поља