miroslava-milenkovicБЕОГРАД – Чланица Савета за борбу против корупције Мирослава Миленовић обавестила је медије да је нападнута у суботу, а у МУП-у за Танјуг наводе да су, иако напад није пријављен полицији, предузели неопходне мере и радње како би се утврдиле све чињенице.

Миленовић је за ТВ Н1 рекла поводом напада да је раније приметила да је непознате особе прате, да је о томе обавестила Службу за борбу против организованог криминала и специјалног тужиоца, али да од тада није добила никакву информацију о истрази.

Она стога, како је објаснила, ни јучерашњи напад није пријавила полицији, јер „више нема поверења”.

Миленовић је додала да верује да је напад у вези са објављивањем предстојећег извештаја Савета за борбу против корупције о медијима.

„Министарство унутрашњих послова предузело је неопходне мере и радње, како би се утврдиле све чињенице у вези са јавно изнетим тврдњама о нападу на Миленовић, чланицу Савета за борбу против корупције, иако овај случај, и даље, није пријављен полицији”, рекла је Танјугу шеф бироа МУП-а Србије за сарадњу са медијима БИљана Поповић Ивковић.

Данас се огласио и заштитник грађана Саша Јанковић и изразио забринутост због овог напада.

Јанковић у саопштењу наводи да је способност надлежних органа, служби и правосуђа да нађу и санционишу виновнике учесталих напада на људе који се, службено или као грађани, боре против корупције и криминала, а за владавину права, правну сигурност и права грађана, највећи показатељ безбедности грађана и искрености власти у борби против корупције, силе и бахатости у вршењу јавних послова.

„Друштво и држава без корупције и криминала, у којима влада право, правна сигурност и једнакост, а не сила и бахатост, и у којима су права грађана, укључујући ту и право да испитују и критикују рад власти, добродошла а не прогоњена, највеће су и највише вредности које имамо и које смо дужни да заштитимо” навео је Јанковић.

Омбудсман каже и да је, практично, када чланица Савета за борбу против корупције буде нападнута на кућном прагу, нападнута утврђена државна политика, нападнуто званично тело државе Републике Србије и нападнута је грађанка, једна од нас.

„Циљ таквих напада је страх и одустајање, њихова порука је да ни државна политика, ни државни органи нису јачи од корупције и криминала или да нису искрени, и да људи који им се супротстављају треба да се плаше за свој посао и живот”, наводи омбудсман и указује да је против такве поруке потребан – резултат.

И Савет Европе је реаговао забринутошћу.

„Борба против корупције мора остати један од приоритета Србије као и свих осталих чланица Савета Европе”, наводи се у саопштењу портпарола генералног секретара Савета Европе достављеном Танјугу.

УНС: Пронаћи и казнити нападаце на Мирославу Миленовић и Ивана Нинића

unsБЕОГРАД – Удружење новинара Србије (УНС) затражило је данас хитну и ефикасну истрагу напада на чланицу Савета за борбу против корупције Мирославу Миленовић, која верује да је нападнута због извештаја о медијима који би то владино тело требало ускоро да објави, али и на новинара Ивана Нинића који је истраживао финансирање медија.

„УНС је забринут због новог физичког напада који се доводи у везу с радом на извештајима о власништву и финансијском утицају на медије у Србији”, наводи се у саопштењу тог удружења. Миленовићева је телевизији Н1 изјавила да је јуче у подне нападнута у хаустору зграде у којој живи и да су јој двојица нападача нанели повреде главе и затим побегли. Такође је навела да је раније обавестила Службу за борбу против организованог криминала и специјалног тужиоца да је непознате особе прате, али да није добила никакве повратне информације.

УНС подсећа да је 27. августа ове године, око 23.30, на улазу зграде у којој живи нападнут новинар истраживач Иван Нинић, један од коаутора Саветових извештаја о власништву и финансирању медија. Нападачи на Нинића до данас нису откривени, а по информацији коју УНС, има тај напад квалификован је као „насилничко понашање”. УНС тражи да полиција упозна јавност са оним што је предузела и да истраге напада на члана и сарадник а Савета добију приоритет како би нападачи и налогодавци што пре били откривени и кажњени.

НУНС тражи оставку министра полиције због напада на Мирославу Миленовић

nunsБЕОГРАД – Председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић изјавио је данас да министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, након напада на чланицу Савета за борбу против корупције Мирославу Миленовић, треба да поднесе оставку.

Мирослава Миленовић физички је нападнута у суботу у Београду. Њу су у хаустору зграде у којој станује, сачекали нападачи и нанели јој повреде главе и лица, након чега су побегли.

„Најмање што у овом тренутку може да учини министар унутрашњих послова Небојша Стефановић јесте да понуди оставку. Без обзира на исход евентуалне истраге. Сама чињеница да је претучен члан Савета за борбу против корупције довољан је разлог за то”, рекао је Обрадовић за Радио Слободна Европа.

Он је упитао каква је сигурност обичних грађана, ако полиција не може да заштити члана Савета за борбу против корупције.

„Оставка би била морални чин Стефановића и доказ да је Србија одговорна и правна држава у којој сви грађани треба да се осећају безбедно. Ако се то не деси, то ће бити само још један од доказа да у Србији свако може бити претучен без икаквих консеквенци за починиоце”, рекао је Обрадовић.

Он је казао да напад на Мирославу Миленовић одсликава атмосферу у друштву у коме је, како је оценио, све дозвољено.

„Недавно је нападнут и новинар Иван Нинић, који је такође истраживао корупцију. То све показује колико је опасно дирати у те ствари, јер су животно угрожени они који указују на друштвене девијације. Очигледно је да неки људи сматрају да је у овој држави све дозвољено, па чак и претући човека”, рекао је Обрадовић.

Савет је недавно објавио извештају о раду дипломатско-стамбеног предузеће чији је оснивач држава – ДИПОС, а ускоро треба да објавио и нови извештај о медијима.

Кецман: Полиција ради на случају напада на Миленовић

БЕОГРАД – Начелник Управе криминалистичке полиције Полицијске управе за град Београд Драган Кецман изјавио је данас да је полиција самоиницијативно, из свог делокруга надлежности, реаговала на информацију која је објављена у медијима да је у улазу зграде у којој живи нападнута и претучена чланица Савета за борбу против корупције Мирослава Миленовић.

„Морам да напоменем да овај догађај није званично пријављен надлежним државним органима – полицији и тужилаштву”, навео је Кецман у писаној изјави.

Кецман објашњава да је, по сазнању за тај догађај, полиција изашла на лице места, извршила увиђај и остварила контакт са Миленовићевом, која није била спремна на сарадњу и да појасни све околности догађаја.

„Изјавила је само да је с леђа ударена дрвеним предметом по глави од стране непознате особе. Остали смо ускраћени и за одговор на питање зашто случај није пријавила полицији и затражила помоћ надлежне здравствене институције која би констатовала повреде, уколико их има, као и тежину повреда” указао је Кецман.

Како је додао, полиција је Миленовићевој оставила број телефона на који може да позове у било које време.

„О свему овоме обавестили смо Прво основно јавно тужилаштво, уз чију координацију и сарадњу поступамо, а по њиховом налогу проследићемо им детаљан извештај” указао је Кецман.

„Без обзира што Миленовић не жели да сарађује са полицијом, ми интензивно радимо на овом случају до идентификације и проналаска нападача”, истакао је он.

Како је рекао, МУП и овим путем позива Миленовићеву да случај пријави надлежним државним органима.

„Такође, полиција је у септембру поступала по пријави госпође Миленовић да је прате непознате особе. У консултацији са надлежним тужилаштвом, које је наложило да се обави још један разговор са њом како би појаснила чињенице у вези са тим догађајем, полиција је госпођи Миленовић упутила позив на који се она није одазвала”, навео је Кецман.


Извор: Танјуг, Бета

Коментари

Један коментар на Нападнута Мирослава Миленковић

Оставите коментар

Оставите коментар на Нападнута Мирослава Миленковић

* Обавезна поља