Andrej-Fajgelj-Jutjub-650x447После дводневног притвора због тога што је на „Јутјубу” осудио дочек Столтенберга, Андреј Фајгељ пуштен да се брани са слободе.

Андреј Фајгељ, ухапшен у недељу због видео-снимка који је објавио на „Јутјубу”, у којем је критиковао премијера Србије због дочека Јенса Столтенберга, генералног секретара НАТО-а хлебом и сољу, пуштен је јуче да се брани са слободе. Током готово трочасовног саслушања пред надлежним тужиоцем, бивши директор Културног центра Нови Сад и професор на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу негирао је да је позивао на насилно рушење уставног уређења. Тужилац је након саслушања одлучио да укине задржавање од 48 часова које је Фајгељу одређено у недељу.

– У овом тренутку највише мислим на породицу. Верујем да је њима све ово пало много теже него мени. Извели су ме пред децом, супруга је била јако забринута – рекао је Фајгељ за „Политику” по изласку на слободу и објаснио да је закон такав да не може да говори о детаљима са саслушања.

– Знам шта мислим и говорим то на јасан и аргументован начин. Био је то занимљив сукоб мишљења, да то тако назовемо. Ипак, страшно је то што се дешава, упали су ми у кућу, извели ме наоружани људи пред децом, био сам затворен први пут у животу, лисице на рукама, четири зида… Све су то нова, крајње непријатна животна искуства, и то због изговорене речи. У Србији опет имамо политичке затворенике. Ипак, мислим да не треба да ћутимо, у страху. Злочинци који злоупотребљавају власт треба да се плаше и то би била моја порука. Ово хапшење и јесте доказ да је власт у паничном страху – казао је он и нагласио да су се, у протекла два дана, према њему сви понашали крајње коректно.

– Највише ми је жао полиције. Вучић иде по Берлину, Бриселу и Вашингтону и изиграва климоглава, а овде хапси грађане користећи установе система као страначке ботове. Полицајци су се понашали врло професионално, пристојно и коректно, за њих имам само речи похвале. Они су злоупотребљени и, уместо да хапсе криминалце – хапсе политичке затворенике, неистомишљенике – рекао је Фајгељ, додајући да је очекивао да му одреде притвор од 30 дана.

То би, напоменуо је, уништило његову породицу.

– Супруга има изузетно одговоран посао, обоје смо запослени, и уз то одгајамо сами четворо деце, без било чије помоћи – казао је Фајгељ за наш лист.

Он се посебно захваљује новинарима који су извештавали о његовом хапшењу.

– Чујем да се читава јавност сложно дигла против овога, и сигуран сам да ме је то и спасило притвора. Упркос свему, може се рећи да је све испало добро – навео је он.

Подсећамо, Фајгељ је ухапшен због видео-снимка у којем је најоштрије осудио премијеров дочек организован за генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга. „Симбол нашег дома, гостопримства и домаћинства дали смо убици, силоватељу Србије, човеку који представља НАТО, који је убијао нашу децу, рушио наше градове, мостове, земљу. Никада нисмо били овако понижени. И раније су нас клали и драли, и маљевима нам разбијали главе, али ни Турци, ни усташе, ни нацисти нису захтевали да тиме будемо задовољни ни да их дочекујемо хлебом и сољу”, казао је тада Фајгељ. Он је изразио и наду да ће „након овог дана, клечања, доћи устанак и да ћемо се усправити и сетити да имамо кичму”.

Осим тога, критике је упутио и на рачун председника САНУ поводом његове изјаве о Косову, али и црквених великодостојника, због наводних сексуалних афера владике Качавенде.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Фајгељ – Вучић користи полицију као страначке ботове

* Обавезна поља