Gasic-nato-563-3531-563x353ЉУБЉАНА – Министар одбране Братислав Гашић састао се  у Љубљани са министарком одбране Словеније Андрејом Катич, са којом је разговарао о могућностима за унапређење сарадње у области одбране и актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону и свету.

Након потписивања Споразума о војно-техничкој сарадњи између два министарства, министри одбране Србије и Словеније су истакли задовољство због стварања правног основа за унапређење војноекономске сарадње, која треба да се базира на удруживању капацитета наменских индустрија, у обостраном интересу.

Обострано је констатовано да сарадња у области одбране прати свеукупне билатералне односе, саопстило је Министарство одбране.

План билатералне војне сарадње за 2016. годину одражава заједнички интерес и представља квалитативан и квантитативан искорак у односу на претходни период.

Изразили су очекивање да се будућа сарадња у области одбране одвија кроз размену искустава из ангажовања у мултинационалним операцијама, као и реализацију заједничких вежби и продубљивање сарадње специјалних јединица, ради унапређења интероперабилности и подизања нивоа оперативних и функционалних способности две војске.

Саговорници су се сагласили да је данашњи састанак континуитет честих сусрета на министарском нивоу између две земље, што је неопходно у условима комплексне безбедносне ситуације у свету и региону.

Министар Гашић је истакао да Србија цени подршку Словеније у процесу евроинтеграција Србије, посебно у процесу отварања првих преговарачких поглавља без додатних условљавања.

Пренео је захвалност припадницима словеначког контингента КФОР на професионалном ангажовању и доприносу безбедности на Косову и Метохији.

Gasic-u-Sloveniji

„Један од приоритета српског председавања ОЕБС је и усвајање одлуке о миграцијама, јер верујемо да је умрежавање напора свих међународних чинилаца од кључне важности за суочавање са тим комплексним проблемом”, рекао је министар Гашић.

Он је и најавио одржавање министарског састанка ОЕБС у Београду, на којем ће учествовати више од 40 шефова дипломатија, а током којег ће се разговарати о борби против тероризма и питању миграната.

Истакао је да је од почетка године државну границу Србије прешло око 490.000 миграната, а да податак да су поједини учесници терористичког напада у Паризу регистровани на балканској рути, ствара додатне разлоге за бригу и намеће потребу увођења још оштријих мера контроле.

Влада Србије ће и у наредном периоду са посебном пажњом пратити проблем миграната и настојати да га реши у духу заштите националних интереса, али и заштите основних људских права, навео је он.

Министри Гашић и Катич изразили су спремност да се у наредном периоду заједничким напорима и ангажовањем изборе са многобројним безбедносним изазовима које намеће актуелно време.

Током посете Словенији, предвиђено је да министар Гашић посети НАТО Центар изузетности за планинско ратовање, где ће му бити представњен и 132. планински пук


Извор: Танјуг

Коментари

Један коментар на Гашић потписао војни споразум са Словенијом

Оставите коментар

Оставите коментар на Гашић потписао војни споразум са Словенијом

* Обавезна поља