putin-obracanje1MОСКВА – Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да Русија неће заборавити то што су турске снаге обориле руски борбени авион и да ће због тога Туркса зажалити, али да се неће упустити у „војно звецкање оружјем” са том земљом, пренео је Ројтерс.

Путин је истакао да ће Турска „више него једанпут” зажалити због оног што је учинила и да се варају они који мисле да ће се реакција Русије зауставити само на трговинским санкцијама.

Русија још увек не може да схвати зашто је авион оборен.

„Били смо спремни да сарађујемо са Турском на најосетљивијим питањима и да ту одемо даље од њихових савезника. Алах зна зашто су то урадили. Изгледа да је Алах одлучио да казни владајућу клику у Турској тако што ће им одузети разум”, казао је Путин, јавила је Раша тудеј, a преноси Танјуг.

У годишњем обраћању нацији, Путин је рекао да не може да игнорише турско помагање терориста.

Поновио је оптужбе на рачун турског руководства које, према тврдњама Русије, зарађује од кријумчарења нафте са Исламском државом.

„Знамо да Турска пуни џепове и омогућава терористима да заради продајом нафте украдене у Сирији. Од тих пара бандити регрутују плаћенике, купују оружје и изводе окрутне терористичке нападе усмерене против наших, као и грађана Француске, Либана, Малија и других”, нагласио је Путин, пренео је АП.

Руски председник је, међутим, казао да сматра турски народ пријатељским.

„Турци су добри, вредни и надарени. У Турској имамо много старих и поузданих пријатеља”, додао је он, пренела је агенција Тасс.

Путин је навео да је руска операција у Сирији усмерена пре свега на спречавање бораца, који су из Русије и суседних земаља отишли на Блиски Исток, да се врате кући и пренесу претњу од терористичких напада на руску територију”.

„Добијају новац, оружје, скупљају снагу. Ако ојачају, тамо ће и да побеђују, неизбежно ће доћи овде да би сејали страх и мржњу, убијали и мучили људе”, упозорио је Путин.

Он је истакао да не сме да се дозволи било каква веза „криминално, крвавог бизниса” са терористима.

Руски председник је позвао све народе да удруже снаге у борби против тероризма.

Страно мешање допринело је у великој мери јачању тероризма последњих година на Блиском Истоку, с обзиром да су одређени народи желели да свргну непожељне лидере у земљама као што су Ирак, Либија и Сирија, пренела је Раша тудеј.

Русија је изгубила на хиљаде живота за две деценије терористичких напада и још није безбедна по том питању, што су потврдили и бомбашки напади у Волгограду 2014. године и обарање руског путничког авиона у Египту у октобру.

„Скоро 10 година нам је требало да поломимо кичму бандита. Практично смо истерали терористе из Русије, али жестока борба против остатака и даље траје. То зло се повремено враћа”, истакао је Путин у обраћању на заједничкој седници оба дома руског парламента, којој су присуствовали и чланови владе и регионални гувернери.

Свака цивилизована земља би требало да уложи напоре у борбу против тероризма, подвукао је Путин, наводећи да терористи не би смели да буду употребљени за постизање геополитичких циљева или за остварање профита.

Он је навео да се руска војска у Сирији бори за безбедност земље, истичући да напори једне државе нису довољни да би се поразио међународни тероризам.

Земље не би смеле да имају двоструке аршине према тероризму, упозорио је Путин.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин – Турска ће зажалити више од једанпут!

* Обавезна поља