lavrov.nikolicБЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић захвалио је шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову на помоћи и подршци Русије, оценивши да бисмо без помоћи Русије у неколико наврата имали много проблема и пожелео му да у Београду разговара с онима с којима тренутно не разговара у довољној мери.

„Желим вам успех на конференцији у Београду и да разговарате с онима с којима тренутно не разговарате довољно, јер из тога може да изађе само нешто добро”, поручио је Николић у разговору са министром спољних послова Русије, који учествује на заседању Савета министара Организације за европску безбедност и сарадњу.

Николић је у име, како је рекао, наше мале Србије, захвалио Руској федерацији, а посебно председнику Владимиру Путину и на борби против светског тероризма, изражавајући жаљење због руских жртава, али и напомињући да је у тој борби циљ велики, а да је Србија спремна да свакоме ко се противи том злу пружи сву могућу помоћ.

Истовремено с политичким, додао је, Србија развија и економске односе с Русијом, развијаће их још интензивније, јер тиме, како је навео, „желимо да покажемо да смо против увођења санкција, а да нашим пријатељима у ЕУ покажемо да одбијајући да уведемо санкције Русији не значи да смо против ЕУ”.

Он је поручио да очекује још већи обим сарадње с Русијом, те да ће Србија све што се договори испунити, али да никад неће признати Косово.

„Не треба да нас подржавате ако једног дана то изневеримо, а исто тако нећемо уводити санкције Русији, јер предуго смо ми трпели санкције да бисмо их некоме другом уводили”, рекао је Николић и поручио:

„Овде је ваша улога веома велика, највећа, иако многи то неће да признају, утичите да ово буде скуп о европском миру и безбедности”.

Николић је Лаврову рекао и да су тешка времена и да Русија има једну од одлучујућих улога данас у обезбеђивању и спровођењу светског мира, међутим, како је додао, ту улогу Русије многи виде „као супротстављање неком другом”.

„Врло се добро сећам када је председник Путин позивао на заједничку борбу против тероризма и позивао да се не прави блокада Нато око Руске федерације, пошто треба ићи још даље у борби против тероризма него што су руске границе… Ја сам и у писму Путина замолио да се приступи разговорима посебно између Русије и Турске посебно, јер сте и ви успоставили много добре односе, а ми имамо пријатељство и са једнима и другима”, рекао је Николић.

Оценио је да руски авион оборен због грешке некога у Турској, али да је Русија велика и да у сваком проблему може да нађе прави излаз.

Поручује и да досадашње борбе против Исламске државе нису биле одлучне, већ селективне и нису увек биле уперене више против терориста, него често против званично изабраних представника у земљи.

„Онај кога народ изабере заслужује да државу води. Никакво наметање народу без његове слободне воље не може да буде спроведено”, поручио је Николић.

Председник Србије се осврнуо и на дијалог Београда и Приштине, оценивши да он често није лак, „јер разговарамо са охолим и људима који имају подршку великог дела западне цивилизације”, али да цени што Србија у томе има подршку Русије.

„Ми ћемо наставити да разговорамо, ништа сукобом нећемо постићи”, закључио је председник Србије.

lavrov-nikolic

Лавров: Србија показала солидарност са Русијом

Министар спољних послова Сергеј Лавров захвалио је данас на искреној солидарности коју је Србија показала према Русији у случају турског обарања руског авиона и захвалио истовремено на чврстом ставу Србије да се сви проблеми могу решавати дијалогом и без једностраних наметања.

Лаврова, који учествује на 22 министарској конференцији ОЕБС у Београду је примио председник Србије којем је руски министар захвалио на личном и на учешћу једнице Војске Србије на Паради победе 9. маја у Москви.

Како је рекао, и то је симбол заједништва наших народа и истовремено указао на спремност за јачање и развијање сарадње у свим областима.

„Искрено вам захваљујемо на израженој солидарности са Русијом у вези са злочиначким актом када је 24. новембра био оборен авион који је испуњавао антитерористичку мисију”, навео је Лавров.

Он се осврнуо и на његову посету Београду маја ове године али и на посету премијера Србије Александра Вучића Москви крајем октобра и ња сусрете с премијером Дмитријем Медведевим и председником Владимиром Путином, истичући да је том приликом потписано много споразума који ће бити на корист обе земље.

Лавров је поновио и да је Путин тада упутио позив Николићу да посети Русију.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Николић примио Лаврова

* Обавезна поља