oliver-ivanovic05Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић завршио је данас давање исказа пред Еулексовим судским већем у северној Косовској Митровици, где му траје суђење за злочине над албанским становништвом почињене 1999. и 2000. године.

Ивановић је одговарао на питања тужиоца Ромула Матеуша, заступника оштећених Бурхана Мађунија и председнице судског Већа Роксане Комше.

Браниоци оптуженог Небојша Влајић и Љубомир Пантовић рекли су да су задовољни досадашњим током суђења јер је, како су навели, њиховом клијенту омогућено да изнесе одбрану после готово две године од када је ухапшен.

– Ивановић је, одговарајући на питања, испричао где је био и какве су његове активности биле у време за које је оптужен – рекао је Небојша Влајић и додао да то нема никаве везе са оним што се у оптужници тврди.

Адвокат Љубомир Пантовић изразио је уверење да истинитост одбране Оливера Ивановића није ничим доведена у питање ни после дводневног испитивања од стране тужилаштва, заступника жртава и судског већа.

– Јако смо задовољни и уверени смо да ће Суд ово оценити као истиниту одбрану и да ће на крају уследити ослобађајућа пресуда – рекао је Пантовић.

У телефонској изјави за агенцију Бета Ивановић је казао да је данас потврђено да се никада није залагао за било какво насилно решење, већ је био за разговоре и преговоре са представницима међународне заједнице и Албанцима.

– Насилним решењима не можемо добити ништа добро, то искуство имамо из 1998. и 1999. године и то искуство нам говори да се мора ићи у преговоре док год је то потребно како би се неке ствари решиле на Балкану који је у жаргону познат као буре барута – рекао је Ивановић.

oliver-ivanovic07Он је додао да је посебно задовољан јер га ниједан сведок Албанац није оптужио за дела која му тужилац ставља на терет.

– Посебно ми је драго то што ме тужилац данас описао као рођеног лидера који је образован и интелигентан, који је умерен и елоквентан и као такав прихваћен од међународне заједнице – рекао је Оливер Ивановић, који се налази у кућном притвору.

Током поподнева на питања адвоката одговараће Драгољуб Делибашић, пензионисани припадник МУП-а који је такође оптужен за злочине у Косовској Митровици.

У наставку суђења следеће седмице заказано је изношење завршних речи које ће најпре дати јавни тужилац, заступник жртава, браниоци и окривљени. Након тога, очекује се доношење пресуде.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Оливер Ивановић завршио давање исказа

* Обавезна поља