Hapsenja-novi gradНОВИ ГРАД –  Приликом акције хапшења Срба у Новом Граду, по налогу Тужилаштва БиХ под оптужбом за ратне злочине, државна агенција СИПА заузела је полицијску станицу МУП-а Републике Српске и зграду општине Нови Град. Влада Републике Српске саопштила је да прекида сваку сарадњу са Судом БиХ и агенцијом СИПА. Заказана ванредна седница Скупштине Републике Српске због упада СИПА у државне институције. Сајт Радиотелевизије Републике Српске од јутра хакован.

„На подручју Новог Града проводи се најопсежнија акција у процесуирању ратних злочина на овом подручју, ухапшено је 5 осумњичених Срба, а врше се претреси на укупно 4 локације“, саопштило је Тужилаштво БиХ.

Претреса се и зграда МУП-а РС која је под стражом и контролом СИПА, чији се велики број припадника налази у Новом Граду.

По налогу тужилаштва из Посебног одељења за ратне злочине од раних јутрањих сати, већи број радника СИПА врши лишења слободе и претресе. Истражиоци Тужилаштва БиХ налазе се на терену где координирају акцијом.

Активности се проводе у оквиру предмета у коме Тужилаштво БиХ води истрагу о ратним злочинима почињеним на овом подручју, над жртвама бошњачке националности, током 1992. године.

Слободе су лишени осумњичени Бабић Љубан (1962.), Балабан Ранко (1959.), Карлица Рајко (1968.), Оџић Мирко (1960.) и Брчин Миленко (1963.)

Они су под истрагом и осумњичени су да су починили казнено дјело–злочин против човјечности из чланка 172. КЗ БиХ.

У саопштењу Тужилаштва БиХ не наводе се тачно одређени злочини због којих су осумњичени ухапшени, већ како је „за последицу њиховог деловања исељено целокупно бошњачко становништво БиХ.

С обзиром на опсежност акције, ангажовани су и додатни тимови СИПА, који пружају потпору у акцији. Претреси се врше у згради МУП-а, згради општине и сједишту Комуналног подузећа, те још једној локацији, а ради проналаска архивског материјала и доказа који се односе на наведени период, као и откривања радњи које су чињене на прикривању доказа.

Након лишења слободе, осумњичени ће бити спроведени поступајућем тужиоцу који ће испитати осумњичене и након тога донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјере притвора или мјера забране у складу са законом.

Суд БиХ недавно је одбио мере притвора за Сакиба Махмуљина, док српске оптуженике задржава годинама у притвору.

Влада Републике Српске прекида сваку сарадњу са Судом и Тужилаштвом БиХ и агенцијом СИПА

БАЊАЛУКА – Влада Републике Српске донела је одлуку о прекиду сарадње са Судом и Тужилаштвом БиХ и Државном агенцијом за истраге и заштиту (СИПА) због хапшења која су данас проведена на подручју Новог Града, јавља новинар „Независних“.

Прекид сарадње са Тужилаштвом, Судом и Сипом, односи се и на институције РС, потврдио је Драган Лукач, министар унутрашњих послова РС након ванредне седнице Владе РС, одржане данас у Бањалуци.

„Влада РС сматра да јутрошњи поступак СИПА представља грубо кршење полицијске сарадње“, рекао је Лукач.

Он је рекао новинарима да је на ванредној седници Владе Српске закључено да се претресом зграда општине, полиције и комуналног предузећа у Новом Граду који је обавила Сипа доводи у сумњу поверење у МУП Српске, који је до сада увек сарађивао са безбедносним агенцијама у БиХ, те Судом и Тужилаштвом БиХ.

„Суд БиХ је исказао изразито неповерење наводећи у наредби да постоји бојазан да би предмети истраге могли бити уништени или сакривени, иако су имали могућност да од МУП-а траже да им достави документацију у вези са наведеним предметом или да пошаљу свог инспектора да изврши увид у документацију и по потреби је изузме“, истакао је Лукач.

Према његовим речима, Влада Српске је констатовала да је поступање неуставних институција Суда БиХ, Тужилаштва БиХ и Сипе противно Уставу БиХ и Уставу Републике Српске, те имајући у виду овакво непримерено и провокативно поступање, Влада и све институције Српске прекидају сарадњу са тим институцијама.

Лукач је истакао и да је Влада наредила МУП-у Српске да спречи сваки улазак и претрес просторија републичких и локалних институција Српске.

„Влада Српске и даље остаје опредељена за коректну и професионалну сарадњу свих безбедносних и правосудних институција у БиХ у оквиру уставних и законских надлежности“, рекао је Лукач.

Он је додао да је затражено од Одбора за безбедност Народне скупштине Српске да размотри информацију и владине закључке и да заузме ставове и поднесе извјештај Народној скупштини.

Лукач је рекао и да је од Народне скупштине затражено заказивање посебне сједнице на којој ће бити разматрана информација и закључци које је заузела Влада.

Ванредна седница Скупштине Републике Српске због упада СИПА у полицијску станицу и Општину Нови Град

БАЊАЛУКА – Поводом хапшења у Новом Граду данас у 14 часова биће одржана посебна сједница Народне скупштине РС.

Скупштински колегијум данас заседа у 13 часова, Одбор за безбедност Народне скупштине РС у 13 и 30, након чега ће бити одржана посебна седница.

Наиме, председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић затражила је данас да се закаже посебна седница Народне скупштине „због данашњег упада“ припаданика Државне агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) у просторије полицијске станице и Општине Нови Град.

Према захтеву, који је упућен председнику Народне скупштине Недељку Чубриловићу, Цвијановић је затражила да се посебна седница о овом питању одржи данас, одмах по закључењу 8.редовне седнице парламента РС.

О овом захтеву данас ће се изјаснити Колегијум Народне скупштине.

Посланик СДА: „Одлука Владе РС  је удар на државу, надам се да ће Високи представник коначно реаговати и заштитити институције БиХ“

САРАЈЕВО – Садик Ахметовић, посланик СДА у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ коментаришући одлуку Владе Републике Српске да не сарађује у истрагама са СИПА и осталим агенцијама је рекао да се ради о удару на државу БиХ.

„Ради се о једном врло активном проблему који се дуго времена наговештава, а који је резултирао овом одлуком Владе РС, али и Скупштине РС. Ради се о врло јасној поруци да је простор РС мјесто где ратни злочинци могу бити заштићени, да имају објекти у којима они могу бити заштићени, од СИПА, полиције, истражитеља, тужитеља…. Мислим да ни у једној земљи, поготово у БиХ гдје је било масовних убистава, злочина, прогона, силовања, не сме и не треба бити ни један педаљ, а камоли неки објекат и простор где се могу сакрити, а камо ли бити неприступачни за полицију и судске истражитеље“, рекао је Ахметовић.

„Надам се да ће високи представник коначно отворити страну Дејтонског мировног уговора на којој пише да он има обавезу да заштити институције БиХ и надам се да ће ово зауставити“, рекао је Ахметовић.

Нагласио је да се нада да ће високи представник отворити страну Дејтонског уговора на којој пише да он има обавезу да заштити институције БиХ.

„Надам се да ће ово зауставити, јер нелогично је да нижи органи власти могу донети такве одлуке и блокирати рад државе и државних органа“, рекао је Ахметовић.

„Домовина“: Неуставна одлука Владе РС

БАЊАЛУКА – Коалиција „Домовина“ је закључила да је Влада РС донела антиуставне закључке чији је циљ да се поручи да не поштује Босну и Херцеговину, јавља новинар „Независних“.

Михнет Окић, председник клуба посланика коалиције Домовина, је нагласио да се Народна скупштина Републике Српске меша у рад државних институција иако су често наглашавали да се посланици не требају мешати у рад полицијских агенција.

Драган Мектић: „Остављам протстор да се у Народној Скупштини промене ствари“

Министар сигурности БиХ Драган Мектић (из Савеза за промене) казао је за Клиx.ба да је упућен у одлуку Владе Републике Српске, али да не жели још увијек давати преурањене изјаве.

„Заказана је седница Народне скупштине Републике Српске и сачекаћу да видим како ће се тамо ствари одвијати. Не бих преурањено доносио закључке јер остављам простор да се у НСРС промене ствари“, казао је Мектић за Клиx.ба.

Хакован сајт РТРС

Портал радио-телевизије Републике Српске хакован је данас ујутру и приступ сајту је већ неколико сати потпуно онемогућен.

http://www.rtrs.rs/

Почела Посебна сједница НСРС, не присуствују посланици опозиције (СДС, ПДП), директан пренос на оба програма РТРС

Због неуставног уласка припадника Агенције за истраге и заштиту БиХ у просторије Полицијске станице Нови Град, у Бањалуци је почела Посебна седница Народне скупштине Републике Српске коју је затражила премијерка Српске Жељка Цвијановић.

Ово је једина тачка дневног реда ове 13. Посебне седнице НСРС, којој присуствују 43 посланика.

Седници не присуствују посланици опозиције и Коалиције „Домовина“.

Уводну реч о овом догађају поднео је министар унутрашњих послова Републке Српске, Драган Лукач. Посебној сједници НСРС присуствују и председник Републике Српске, Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић.

„Суд БиХ је закључио да ће МУП Српске сакрити или уништити доказе који се налазе у полицији у Новом Граду. Изражавам најоштрији протест због таквог начина поступања јер за ове 23 године докази су могли бити уништени, што нико није урадио, а нису се ни налазили у Полицијској станици Нови Град“, рекао је Лукач у обраћању на посебној седници Народне скупштине Републике Српске.

Он је оценио да овакво поступање надлежних органа БиХ представља максимум неповерења и не води доброј сарадњи у БиХ међу полицијским и безбедносним институцијама.

„Ово је понижење МУП-а Српске јер МУП није криминална организација да неко на овакав начин претреса наше просторије и изузима податке. Податке су могли добити од нас, али су се одлучили на претрес Полицијске станице Нови Град“, истакао је Лукач.

Он је навео да су припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ јуче обавестили МУП Српске да ће данас у Новом Граду предузети мере и радње с циљем реализације наредби Суда и Тужилаштва БиХ.

„Обавестили су нас да ће ухапсити пет лица због сумње да су починили ратни злочин и претрести три локације, што није спорно. Међутим, према наредби Суда БиХ нисмо знали о којим локацијама за претрес је реч. Видели смо да је међу њима Полицијска станица“, појаснио је Лукач.

Он је подсјетио да је МУП Српске до сада помагао Сипи у многим акцијама које су наложили Суд и Тужилаштво БиХ.

Лукач је предложио Народној скупштини да прихвати закључке Владе Српске, међу којима је да се због противуставног деловања Сипе прекида сарадња са овом агенцијом, те Судом и Тужилаштвом БиХ.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић нагласио је да је у Српској већ дуже време на сцени прича која има ток, режисере и налогодавце пројекта који за циљ има дестабилизацију Републике.

Вишковић је подсетио да су они првобитно покушали повезати председника Републике Српске Милорада Додика са рециклираним аферама, а потом и Владу.

„Затим је и Народну скупштину, као највећи законодавни орган, требало на све могуће начине блокирати и спречити рад да би се могло рећи да у Републици Српској влада хаос и безакоње“, констатовао је Вишковић током расправе на посебној седници поводом поступања Агенције за истраге и заштиту БиХ у Новом Граду.

Он је додао да, упркос томе што опозиција не присуствује седницама Народне скупштине, ова институција ради, што потврђује и доношење законских решења на редовној седници која је данас завршена.

„Прича опозиције да потпредседник Народне скупштине Ненад Стевандић нема легитимитет није тачна. Да смо јуче сменили Стевандића данас не би имали седницу, не би имао ко да је закаже“, истакао је Вишковић.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Бањалуци да је акција Агенције за истраге и заштиту БиХ у Новом Граду груба провокација.

„Сипа је поништила све досадашње резултате сарадње и одлучила је да игнорише институције Српске, претресом Полицијске станице у Новом Граду у деликатним околностима који су могле да изазову оружани сукоб. Због савјести, у Новом Граду то се није догодило“, рекао је Додик на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Он је позвао посланике да усвоје закључке Владе Српске, међу којима је да се због противуставног деловања Сипе прекида сарадња са овом агенцијом, као и са Судом и Тужилаштвом БиХ.

„На ово смо присиљени, али верујемо да нико неће пробати нашу одлучност. Морамо јасно поручити свима да мислимо озбиљно и да нећемо одустати, те да ће прекид сарадње трајати док се процедуре не успоставе у складу са надлежностима у БиХ“, додао је Додик.

Припадници Сипе, по налогу Тужилаштва БиХ, од јутрос на подручју Новог Града спроводе опсежну акцију у вези са процесуирањем ратних злочина, током које је ухапшено петоро Срба.

Ухапшени су Љубан Бабић, Ранко Балабан, Рајко Карлица, Мирко Оџић и Миленко Брчин из села Соколиште, Јошава и Масловаре.

Претресене су и зграде Општине Нови Град и Комуналног предузећа „Комус“.

Тужилаштво БиХ наводно изненађено

Претресе у полицијској станици, згради општине и комуналном предузећу у Новом Граду затражили су и наредили Тужилаштво и Суд БиХ, због постојања доказа да су структуре полиције и цивилне заштите биле активно и директно укључене у процес уклањања и скривања тела и посмртних остатака 27 жртава из села у месту Масловаре, после почињеног злочина, а за којима се већим делом још трага, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

„Претреси су извршени по највишим професионалним стандардима, коректно и без икакве употребе силе. Претреси су завршени, а полиција и сви радници служби чији су капацитети били претресани били су максимално коректни и сусретљиви према радницима Сипе и Тужилаштва БиХ и ставили капацитете на располагање како би се акција реализовала“, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

У саопштењу се истиче да је Тужилаштво изненађено реакцијом Владе РС да прекида сарадњу са Сипом, Тужилаштвом и Судом БиХ.

„Тужилаштво БиХ, Суд БиХ и Сипа, поступају у складу са законом и законским овлашћењима и у том процесу нема недодирљивих особа нити институција. Свако ометање рада правосуђа представља кривчно дело чији починиоци ће бити процесуирани“, наводи се у саопштењу.

Опозиција у Српској уздржана

Посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Бранислав Бореновић рекао је да би све надлежне безбедносне институције у БиХ требало заједно да истраже и дају одговор шта се десило данас у Новом Граду, како би била спречена ескалација политичких и безбедносних прилика.

Бореновић је оценио да је „ситуација веома озбиљна“, те осудио упад Агенције за истрагу и заштиту БиХ у Полицијску станицу Нови Град.

– Захтевамо координацију активности и да безбедносне институције заједно истраже шта се десило – рекао је Бореновић.

Он сматра да би те информације биле потребне и због тога што су грађани, како тврди, узнемирени.

Предсједник СДС Младен Босић, коментаришући Одлуку Владе, рекао је да је потребно разговорима пронаћи решење које би смирили политичке тензије у БиХ. Истакао је да ће овакав начин решавања проблема ратних злочина, уколико буде трајао наредних 20-30 година, значити додатну политичку нестабилност у наредних 20 – 30 година.

– Не видим да постоји у овом тренутку спремност на додатни компромис. Мислим да је требало разговарати око овога. Чекам информације из СИПА-е и МУП-а из Српске. Међутим, то неће довести до смањења тензија, оне се могу смањити неким новим договором и односима, па и по питању ратних злочина – закључио је Босић.

Председник Одбора Народне скупштине Републике Српске за безбедност Миланко Михајилица оценио је да је исхитрено сазвана посебна седница Народне скупштине поводом данашњег поступања припадника Агенције за истраге и заштиту БиХ у Новом Граду. Михајилица сматра да су званичници Републике Српске и представници Српске у заједничким институцијама БиХ требало да одрже консултације.

Михајилица је рекао да је његово мишљење да су закључци Владе контрадикторни, те упитао да ли прекид сарадње са Судом, Тужилаштвом БиХ и Сипом значи да могу бити хапшени грађани, али не могу бити предузимане акције у институцијама Српске.

Додик – СИПА могла изазвати оружани сукоб

Владајућа коалиција у Народној скупштини РС подржала је одлуку Владе РС да прекине сарадњу са Судом и Тужилаштвом БиХ и Државном агенцијом за истраге и заштиту (Сипа) због хапшења Срба на подручју Новог Града, осумњичених за ратне злочине над Бошњацима, и претреса просторија полицијске станице и општине.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће Република Српска спровести ове закључке како би се супротставила оваквом понашању правосудних институција и Сипе.

„Пробајте нас тестирати. Ако сада уступимо своје право другом, живећемо у неправди“, рекао је Додик обраћајући се посланицима на ванредној седници парламента РС.

Оценио је да се не ради ни о каквом ванредном стању, али да РС тражи да се поштују ред и закон.

„Тужилаштво и Суд БиХ не могу да се играју на овај начин“, рекао је Додик и додао да није проблем да се сарађује већ да је проблем непоштовање прописа и закона.

Истакао је да РС ни у једном случају није правила опструкције када су ратни злочини у питању и да је то опредељење свих влада и политика у РС.

„Ово је груба провокација. Оног тренутка када процедуре око неких питања буду јасне, РС ће поново успоставити сарадњу“, закључио је Додик, пренели су бањалучки медији.

Претходно је Додик подржао активности у циљу заштите суверенитета и надлежности Републике Српске.

„Као одговорни људи морамо водити рачуна о томе и на то смо присиљени“, каже Додик.

Додаје да ће прекид сарадње са Сипом, Судом и Тужилаштвом трајати док се не реше процедуре.

„Ствар није једноставна. Не желимо сукоб, али желимо да заштитимо своја права. Важно је остати у позицији да се не мења Дејтонски споразум, јер у једном времену које ће доћи биће важно шта пише у Уставу, а не шта је неко наметнуо“, истакао је Додик.

Навео је да је потпуно непотребно, изван досадашње праксе, Сипа одлучила да уради то што је урадила у неизвесним околностима, што је могло да изазове и оружани сукоб, те да је могући сукоб спречен због одговорности надлежних како би се хладне главе данас о томе разговарало.

„БиХ нема надлежност за безбедност и одбрану. То је искључиво у области ентитета, као и у правосуђу. Све то добро изгледа. Међутим, пракса рушења Дејтонског споразума упорно траје све време. Имамо уставну позицију и неуставну ситуацију – институције ван Устава. Устав прецизно говори да у БиХ постоје стране које се могу договорити о новим надлежностима“, навео је председник РС.


Извор: Агенције

Коментари

Један коментар на Хапшења Срба у Новом Граду – последице и реакције

Оставите коментар

Оставите коментар на Хапшења Срба у Новом Граду – последице и реакције

* Обавезна поља