Nato bombardovanje 1Током НАТО бомбардовања СР Југославије почињен је еколошки геноцид над становништвом и стога је неопходно формирати стручну и непристрасну комисију која ће утврдити шта је српском народу учинио НАТО, поручили су учесници скупа „Занемарене последице бомбардовања Србије 1999. године и последице по здравље становништва“ која је одржана у Београду.

Пензионисани генерал Слободан Петковић навео је да српске власти од 1999. године до данас, због свог мазохистичког односа према НАТО, праву истину о страдању становништва и дугорочним последицама које ће бачене тоне муниције са осиромашеним уранијумом и плутонијумом имати по њега у будућности ставља под тепих.

Приближавање НАТО учинило је да се упорно прећуткује да је током бомбардовања направљен еколошки геноцид и катастрофа. Вођен је радиолошки и хемијски рат. НАТО нам је „на чување“ оставио 10 до 15 тона осиромашеног уранијума чије је дејство четири милијарде година – рекао је Петковић.

Према његовим речима, НАТО је над Србима починио дело невиђеног ратног злочина, а нико није тражио међународну истрагу.

Доктор Даница Грујичић подсетила је да је УН Програм за заштиту животне средине својевремено изашао са извештајем да је током бомбардовања на подручју НАТО дејства испровоцирана катастрофа, нагласивши да је тај извјештај сакривен.

Она је подвукла да нико не сме и не може изигнорисати последице које је НАТО иза себе оставио.

– Малигна обољења код нас су попримила епидемијске размере. Тумори су све агресивнији и брже се враћају. Само у 2013. години имали смо 37.500 новооболелих – рекла је Грујичићева.

Председник покрета „Народна мрежа“ Владан Глишић изјавио је да је потпуно неприродно и „болесно“ да народ који је толико страдао од НАТО-а „неко гура у ту организацију“.

– То би било исто као да девојка која је силована заволи свог силоватеља и постане његова жена. Србија никада није толико изгубила понос и памет да би на тако нешто пристала – рекао је Глишић.

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић нагласио је да „идентификација са агресором“ којој су склоне српске власти чини да се бомбардовање тек ритуално помене око 24. марта и то у најблажој форми да „се не би повредили српски НАТО пријатељи“. „То је логично да уради свака окупирана земља, а не Србија која је суверена“, рекао је Вукадиновић.

Он је нагласио да без обзира на снисходљив и недопустив однос државе према том питању Срби ипак нису „одушевљени причом о чланству у НАТО“.

– Чланство Србије у НАТО не подржава ни 10 одсто грађана. Штавише 80 одсто њих је против – рекао је Вукадиновић.


Извор: РТРС

Оставите коментар

Оставите коментар на НАТО бомбардовање је еколошки геноцид

* Обавезна поља