stefanovic-veljovicНајвећа акција у борби против корупције окончана је хапшењем 80 особа, јавила је јутрос РТВ Пинк.

У Тужилаштву за организовани криминал у току је саслушање особа које су ноћас ухапшене у акцији полиције.

У току је саслушање бившег министра пољопривреде Слободана Милосављевића и још седморо осумњичених за малверзације са пољопривредним земљиштем у Новом Саду, којима је предузећу  „Maxim&Co“ прибављена противправна имовинска корист виша од милијарду динара.

На саслушању су и Душан Протић, Зоран Шћепановић, Зоран Радоман, Јован Керавица, Мирјана Спасић, Илија Радосављевић и Мусулин Горки, саопштено је из тужилаштва. Министар полиције Небојша Стефановић потврдио је да је у акције борбе против корупције ноћас ухапшено 79 особа. За пет се још трага.

Кривичном пријавом полиције која је поднета тужилаштву, они се терете да су извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја и злоупотреба положаја одговорног лица.

Сумња се да су од децембра 2004. до краја јуна 2008. године извршили незакониту замену пољопривредног земљишта у својини привредног друштва „Маxим&Цо“, чији је власник осумњичени Зоран Шћепановић и државног земљишта у грађевинском реону Града Новог Сада чији је корисник била општа земљорадничка задруга Нови Сад.

Том приликом предузећу „Maxim&Co“ су прибавили противправну имовинску корист у износу од више од милијарду динара, обзиром да је вредност земљишта у државној својини била вишеструко већа од вредности пољопривредног земљишта који је држава добила у размени, наводи се у саопштењу.

Како је на ванредној конференцији за новинаре рекао Стефановић, међу 79 ухапшених су и некадашњи министар Слободан Милосављевић, Зорана Марковић, бивша директорка Агенције за борбу против корупције, као и бизнисмен Жељко Жунић, власник „Беохемије“.

Стефановић током обраћања није говорио пуна имена ухапшених већ само њихове иницијале и функције које су обављали.

Седам бивших министара је међу ухапшенима, додаје Стефановић.

Реч је о кривичним делима прања новца, злоупотреба положаја, фалсификовања исправа, фалсификовања службених исправа, навођења на оверавање неистинитог садржаја, примања мита, несавесног рада у служби и злоупотреба у процедури јавних набавки.

Чињењем тих дела нанета је штета од 7,8 милијради динара, односно 100 милиона евра буџетима Србије и АП Војводине, Граду Београду, Железари Смедерево, Републичкој дирекцији за имовину, Дунав осигурању, Министарству пољопривреде, Агенцији за борбу против корупције и другим органима.

Према речима министра, један од најважнијих циљева владе је борба против корупције, у чему се неће стати и неће бити поштеђених.

„Јавност може да очекује да полиција настави интензивно да ради на расветљавању случајева и неће дозволити да се било ко извуче“, рекао је Стефановић.

Највећи део терета поднеле су криминиалистичка полиција и београдска полиција, а са тужилаштвом се интензивно радило на расветљавању тих случајева у претходним месецима, додао је министар.

Стефановић је рекао да је реч о врло чврстим доказима.

Истраге су вођене у различитим периодима, али финализација је обављена последњих годину дана.

„У последњих годину дана смо за сва дела прикупљали финалне доказе и највећи део посла је тада урађен“, рекао је министар.

Слободан Милосављевић био је председник Привредне коморе Србије.

Од 2001. до 2004. године обављао је функцију министра за трговину, туризам и услуге у првој демократској Влади Републике Србије. Пре именовања на ту функцију био је економски саветник председника Демократске странке Зорана Ђинђића.

Након престанка министарске функције именован је за директора, а у децембру 2004. године изабран је за председника Привредне коморе Србије.

Зорана Марковић била је директорка Агенције за борбу против корупције од 2009. до 2012. када ју је Одбор Агенције за борбу против корупције разрешио са ове функције незадовољан њеним радом.

Жељко Жунић је власник „Беохемије“. Против њега су Алфа банка и Војвођанска банке поднеле кривичне пријаве Вишем тужилаштву. Медији су писали да је Жунић, заједно са са власником „Интеркомерца“ Гораном Перчевићем, један од највећих дужника банкама, држави и запосленима.

Међу ухапшенима је Миленка Јездимировић, директорка „Дунав осигурања“ од 2009. до краја 2012. године. Она је важила за кадар СПС, а како је тада наведено оставку на место директора је поднела из личних разлога. У једном од интервјуа датих након оставке рекла је да је трпела сталне притиске да некоме додели запослење или посао на тендеру.

Председник Војводине Зоран Шћепановић ухапшен је у акцији српског МУП-а у борби против корупције.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић првобитно је саопштио само иницијале од 79 ухапшених лица, међу којима је био и ЗШ, након чега је потврђено је у у питању први човек Војводине и Заједнице Суперлигаша.

Шћепановић је приватни предузетник из Новог Сада, власник маркетиншке агенције „Маxим & Цо“ те сувласник брода „Скипер“, а на челу Војводине је од јесени 2013. године.

На место првог човека Заједнице Суперлигаша, првог из редова Воше, изабран је прошлог децембра на мандат од две године.

Међу ухапшенима је и Зоран Радоман, актуелни покрајински секретар финансија, иначе брат бившег фудбалског судије Мирослава Радомана.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Ухапшено 79 лица због корупције

* Обавезна поља