sergej-lavrov(1)Русија се данас успротивила турском захтеву да се искључи курдска група из сиријских мировних преговора и навела да очекује од изасланика УН да се одупре „уценама“ Турске и других.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је такође демантовао наводе да је Москва позвала сиријског председника Башара Асада да сиђе са власти и рекла да може да му понуди политички азил. Он је демантовао прошлонедељне извештаје према којима је шеф руске војне обавештајне службе отпутовао у Дамаск да покуша да убеди Асада да оде са места председника. Лавров је рекао да није било разлога за такав пут јер је Асад посетио Москву прошле јесени и имао дуге разговоре с председником Владимиром Путином. „Нико није тражио нити нудио никакав политички азил“, рекао је Лавров и додао да је Асад обећао Путину да ће разговарати са опозицијом на мировним преговорима, укључујући и са наоружаним групама и да ће ангажовати „патриотску“ опозицију у борби против групе Исламска држава уз сиријску војску.

Лавров је нагласио да курдска група из Партије демократске уније (PYD) има важну улогу у борби против Исламске државе и представља важан део политичког решења у Сирији. Турски премијер Ахмет Давутоглу изјавио је данас да се Турска ;„категорички“ противи учешћу сиријских Курда из Партије демократске уније на мировним преговорима у Женеви. „Категорички смо против тога да Партија демократске уније (Западног Курдистана у Сирији) и припадници Народне заштитне јединице (оружаног крила Партије демократске уније) буду за столом“, рекао је Давутоглу, и додао да се Турска не противи другим курдским представницима. Он је подсетио да покрете блиске Радничкој партији Курдистана (ПКК) сматра „терористичким организацијама“.

Турски премијер Ахмет Давутоглу

Лавров је упозорио да би била тешка грешка да се не позове та курдска партија и рекао да се не може разговарати о политичким реформама у Сирији ако се игнорише водећа курдска партија, као и да Курди представљају 15 одсто становништва.

Лавров је такође упозорио да не треба прихватити предлог Саудијске Арабије да се на разговоре позову само опозиционе групе које је она примила на састанку прошлог месеца, и рекао да сиријски мировни процес треба да укључи друге представнике опозиције, као оне који су се састали на разговорима у Москви прошле године.

Мировни преговори о Сирији требало би да почну у петак у седишту УН у Женеви.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија тражи и Курде за преговарачким столом

* Обавезна поља