dacic i taci stari drugariБРИСЕЛ –  Данашња рунда дијалога Београда и Приштине, на којој су учествовали премијер Србије Александар Вучић и шеф косовске владе Иса Мустафа, уз посредовање шефице евроспке дипломатије Федерике Могерини, завршена је вечерас око 21 сат после три и по сата разговора пре свега о Заједници српских општина (ЗСО).

Два премијера имала су најпре одвојене разговоре са Могерини, да би потом био одржан трилатерални састанак.

Вучић: Очекујем договор о неким питањима ЗСО

БРИСЕЛ – Премијер Александар Вучић изјавио је, у паузи дијалога Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, да се нада договору о неким питањима формирања Заједнице српских општина већ вечерас, те навео да је кључно да се крене у израду статута и свега што је потребно да би та заједница била формирана.

Премијер је истакао да се српска страна држи својих принципа и онога што је договорено, а не онога што је одлучио косовски Уставни суд.

Вучић је рекао да су разговори веома тешки и да је добро шта год да се вечерас договори, јер ће то значити да је процес формирања ЗСО откочен.

„Кључно је да се крене у израду статута и свега што је потребно да би заједница српских општина била формирана”, рекао је премијер за РТС у паузи дијалога, који је данас почео нешто после 15.00 цасова, одвојеним састанцима шефице европске дипломатије Федерике Могерини са шефовима делегација.

Према његовим речима, најважнија тема дијалога је у овом тренутку ЗСО, али и да ће се делегација Беоиграда борити да парламентарни избори буду одржани на целој територији Републике Србије, прокламованој Уставом.

„Избори за народну скупштину сва је прилика да ће бити одржани на територији целе Србије. То није плод великог договора и уговора, већ чини ми се да је то један разуман став којем нико разуман у овом тренутку не жели да противречи”, рекао је Вучић.

Премијер је истакао да је то добра вест, јер ћемо тиме сачувати сву стабилност и људи ће моћи на миран и достојанствен начин да изразе своју политичку вољу.

Тема разговора су, додао је, и спровођење договора из 2011, о слободи кретања и о универзитетским дипломама.

„Разговарамо пре свега о томе како да откочимо рад на формирању ЗСО, што је кључна тема, пошто то чини сест од 15 тачака Брисерлског споразума, то јест 40 одсто”, рекао је Вучић.

Он је рекао да се српска страна држи својих принципа и онога што је договорено, а не онога што је одлучио косовски Уставни суд.

„Ако би се водио дијалог уставних судова, ту дијалог не постоји”, оценио је премијер, а упитан шта би били наредни кораци у формисању ЗСО, навео је да је за Београд од кључног значаја да се крене у израду статута и свега што је неопходно да би се ЗСО формирала.

ЗСО не би требало само да обједини све насе општине, већ, рекао је, да гарантује права грађана и буде место окупљања Срба, како би се заједнички утицало на одлуке у будућности.

Мораћемо да створимо један оквир унутар којег ће наш народ моћи неупоредиво лакше да функционише и преко којег ће, објаснио је, и Србија моћи да помогне Србима на КиМ, на начин да Запад то признаје, а не само оне земље које нису признале независност Косова.

На питање шта очекује у вечерашњем наставку дијалога, Вучић је рекао да шта год да се уради биће постигнут неки договор, што би значило да смо откочили цео процес, а и „једна и друга страна имају могућност да се извуку из целог процеса у једном тренутку, а тај ће процес дуго да траје”.

Додао је да је реч о крупним правним питањима и подсетио да је обавеза и једних и других формирање Заједнице српских општина.

„То што радимо чинимо како бисмо обезбедили бољу будућност за насу децу”, закључио је премјер.

Обавеза је свих, оценио је, да граде другачије друштво на целом Балкану и да на путу ка Европи изградимо норму сопственог понашања.

Вучић је рекао да ће разговори уи Бриселу вечерас потрајати, да они никад нису лаки, али да су корисни и добри за обе стране и за нашу земљу, јер нам доносе поштовање и показују да смо поуздан партнер и ЕУ и САД и градимо свој пут у будућност, а он је трновит и тежак.

vucic-brisel-mogerini

Ђурић: Велики изгледи да почне израда статута ЗСО

БРИСЕЛ – У дијалогу Београда и Приштине вечерас је у Бриселу дошло до великих изгледа да почне израда статута Заједнице српских општина (ЗСО), изјавио је директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Ђурић је у паузи рунде дијалога између премијера Србије и Косова, Александра Вучића и Исе Мустафе, рекао да постоје озбиљне шансе да се одблокира питање израде статута ЗСО и да о томе почне да се разговара „често, снажно и редовно” после готово шест месеци блокаде.

Он је рекао да би то био велики корак ка формирању ЗСО, што је за српску страну од кључног значаја због опстанка српског народа на Косову и Метохији.

На опаску новинара да је Уставни суд Косова ставио примедбе за формирање ЗСО, Ђурић је нагласио „да Србија не признаје нити ће признати одуку такозваног Уставног суда у Приштини, а поуздан основ за све биће споразум од 25. августа и ништа друго”.

„Одлуку сматрамо интерним актом који нема везе са овим дијалогом и не производи никакве обавезујуће последице за српску страну”, рекао је Ђурић.

Ђурић је казао да се вечерас у дијалогу покреће питање и „политички мотивисане” пресуде лидеру Грађанске иницијативе СДП Оливеру Ивановићу и додао да српска страна тражи да се Ивановић одмах ослободи и да му се обезбеди поштено суђење, јер за садашњу пресуду није било ваљаних доказа.

Он је навео и да се у дијалогу разматра споразум о дипломама из 2011. године, упутивши оштре критике претходном преговарачу са српске стране и тадашњем члану Демократске странке Бориславу Стефановићу.

„То је веома лоше испреговарано за српску страну”, рекао је Ђурић који је објаснио да је из тог споразума изостављен Универзитет у Косовској Митровици.

Ђурић је рекао да споразум о слободи кретања такође има озбиљне мане, јер је тим споразумом предвиђен „јако лош положај за наше таблице”.

Како је објаснио, не могу се Србима на Косову наметати таблице Косова као статусна одредница.

Према његовим речима, делегација Србије се труди да све те мањкавости исправи и приближи се потребама Срба на Косову.

„Јако је тежак дијалог који се води сада у Бриселу, а на дневном реду је и питање насртаја на српску имовину на територији Косова и Метохије”, казао је Ђурић.

Он је навео и да је јасно да ће избори бити одржани на територији читаве Србије.

На питање да ли је приштинска страна пристала да се избори одрже на Косову, он је одговорио да нема никакве сумње да ће они бити одржани на целој територији земље, укључујући и Косово и Метохију.


Извор: Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Завршен бриселски састанак Вучић-Мустафа

* Обавезна поља