logo zavetniciПредседниче Републике Србије, господине Томиславе Николићу,

Обраћамо Вам се као политичка организација која је током прошле године поводом потписивања ИПАП споразума спровела кампању “Србија никада у НАТО!” у оквиру које смо прикупили преко 180 хиљада потписа грађана који се противе чланству Републике Србије у Северноатлантској војној организацији.

Према свим истраживањима јавног мњења више од 80% грађана против је приступања Србије у НАТО алијансу, због чега Вам се обраћамо у име велике већине, као једином непосредно изабраном представнику власти у Србији.

Позивамо Вас да сходно Вашој уставној обавези о заштити државног јединства, уставног поретка и суверенитета Републике Србије, те у складу са чланом 113 републичког Устава одбијете потписивање Закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и НАТО алијансе и да га уз писано образложење у којем ћете истаћи све штетне и неуставне последице које би проузроковало његово ступање на снагу вратите Народној Скупштини на поновно одлучивање.

Свесни чињенице да свако даље јачање дипломатских и војних односа са међународном организацијом која је извршила противправну агресију на нашу државу, 78 дана уништавала нашу војну и цивилну инфраструктуру, војно и финансијски помогла нелегалну сецесију јужне српске покрајине и која сноси одговорност за смрт преко две хиљаде српских цивила, представља непосредну опасност за безбедност наше државе и њених грађана, сматрамо да је последњи час да се прекине вођење једног погубног спољнополитичког курса који Републику Србију води у даљу геополитичку, економску и војно-безбедносну дезинтеграцију.

Последњи корак у оквиру актуелне режимске политике приближавања Републике Србије НАТО пакту је и 12. 02. 2016. године усвојени Закон о сарадњи у области логистичке подршке који је Народна Скупштина потврдила већином својих гласова и чијем коначном ступању на снагу претходи Ваш потпис.

Имплементацијом поменутог Закона Република Србија фактички би постала политичка и војна колонија најмоћније државе чланице НАТО пакта, Сједињених Америчких Држава, одричући се свог суверенитета на подручју безбедносне и спољне политике чије руковођење би прешло у директне руке страних војних и дипломатских лица.

zavetnici-srbija-nikad-u-NATO-2

У прилог тој чињеници говоре управо одредбе самог ратификованог Споразума према којима се припадницима НАТО трупа омогућава слободно и несметано кретање преко целокупне српске територије што представља грубо кршење одредбе члана 2 и 8 државног Устава о народном суверенитету, територијалној неповредивости и заштити државних граница.

Припадницима НАТО снага омогућава се неограничен приступ свим државним и приватним објектима у којима се ради, укључујући и оне у којима се врше испитивања и пробе. Имовина НАТО трупа ослобађа се свих облика пореза, а њеном особљу пружа пун дипломатски имунитет што значи да су унапред ослобођени сваког облика материјалне, прекршајне, па чак и кривичне одговорности за последице, које проузрокују својим делима.

Пружањем пуног дипломатског имунитета страним војницима српска власт овим уговором ускраћује уставно право грађана на правично суђење (члан 32 Устава), право на неповредивост њиховог физичког и психичког интегритета, право на слободу и безбедност (члан 25 и 27 Устава) као и основно људско право на накнаду штете (члан 35 Устава). Поред Устава овакав споразум у потпуности негира и права грађана која произилазе из Европске конвенције о људским правима.

Поменути Закон имаће и директне негативне последице на финансијску и социјалну стабилност Републике Србије јер се према члану 4 наша држава обавезује да ће сносити све трошкове у области подршке или услуга које затражи од НАТО-а и које пружи НАТО-у. Уједно са тиме Србија сноси и све ризике који су својствени пружању те подршке или услуга. Законом се такође пружа могућност размене поверљивих информација што би могло озбиљно да угрози безбедност читаве државе и народа.

Узимајући у обзир све горе наведено долазимо до закључка да би коначно ступање на снагу недавно усвојеног закона представљало не само грубо нарушавање уставно-правног поретка Републике Србије већ би НАТО трупама омогућило да српску територију и њене природне ресурсе третирају као део својих логистичких и оружаних снага што би уједно значило и озбиљно погоршање међународне позиције наше државе и озбиљно угрозило даље развијање стратешких односа са Руском Федерацијом и њеним савезницима.


Извор: СС "Заветници"

Оставите коментар

Оставите коментар на Заветници писали Томислову Николићу

* Обавезна поља