putin-avioniМОСКВА – Русија је обећала да ће наставити са подршком владиним снагама у Сирији у борби против „тероризма”, у тренутку када кључна опозициона група поручује да ће подржати предложено примирје само ако присталице режима обуставе ватру.

Светске силе се залажу за прекид непријатељстава, чиме би се отворио пут за обнову преговора о окончању рата у Сирији готово пет година од његовог почетка.

Москва је саопштила да су преговори под покровитељством Уједињених нација заказани за суботу одложени до даљњег, што је подстакло нове забринутости да ли примирје може да буде примењено, навео је АФП.

Руски и амерички званичници састали су се у петак у настојању да договоре детаље предложеног прекида ватре, али кокретни предлози тек треба да буду форумулисани.

Шеф сиријске опозиционе групе Високи комитет за преговоре (ХНЦ) саопштио је да ће опозиција пристати на привремено примирје само ако присталице режима обуставе ватру, преноси Танјуг.

asad putin 3

Асад: Прекид ватре може, ако га терористи не злоупотребе

ДАМАСК – Сиријски председник Башар ал Асад изјавио је данас да је спреман за прекид ватре, под условом да „терористи” не искористе затишје у борбама у своју корист, као и да државе које подржавају побуњенике обуставе подршку коју им пружају.

„Ми смо рекли да смо спремни да зауставимо војне операције, али ово питање тиче се много важнијих фактора…као што је спречавање терориста да то искористе да поправе своје позиције”, рекао је Асад, а пренео званични онлајн медиј за сиријско председништво.

Он је додао да свако примирје мора да обезбеди да „друге државе, посебно Турска, буду спречене да шаљу још терориста и оружја, или било какву врсту логистичке подршке”, навео је Ројтерс.

Путин похвалио акције руске војске у Сирији

putinsirija09МОСКВА – Акције руске војске у Сирији заслужују највишу оцену пошто имају за циљ одбрану руских националних интереса и пружање помоћи у заштити цивила од терористичких напада, рекао је данас руски председник Владимир Путин, додавши да терористи не крију планове да се шире и на руску територију.

„Борбене способности наше војске се сада унапређују у војној операцији у Сирији. Борећи се у тој блискоисточној земљи, наши војници и официри бране руске интересе, уништавајући терористе који нашу отаџбину називају својим непријатељем и не крију планове о проширењу, укључујући и на територију Комонвелта независних држава (ЦИС)”, рекао је Путин, преноси Тасс.

Он је говорећи на пријему у Кремљу поводом Дана бранилаца отаџбине који се у Русији обележава 23. фебруара, рекао да припадници руских оружаних снага у тешким условима помажу сиријским државним трупама и другим учесницима у антитерористичким напорима да поразе терористе и спасу цивиле од насиља, варварства и насиља.

„Увек смо настојали да све спорне проблеме решавамо искључиво политичким и дипломатским средствима. Увек смо чинили све што можемо да стабилизујемо ситуацију у различитим земљама, да помогнемо да се реши сукоб. Допустите нам да то и сада урадимо”, поручио је руски председник, а пренео Танјуг.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Москва наставља операције у Сирији

* Обавезна поља