Испред Српске академије наука и уметности одржан је протест против, који је како је наведено у позиву за његово одржавање, “антиуставних иступања” председника САНУ Владимира Костића о Косову и Метохији.

На протесту се захтевала оставка председника Српске академије наука и уметности (САНУ) др Владимира Костића, због његове скорашње изјаве да Косово и Метохија није део Србије, доминирало је питање постављено академицима да ли је став председника и њихов, што ће дати одговор и на питање да ли је и Академија наука  српска.

Протест је одржан  данас испред те установе око поднева, а док су се људи окупљали, са звучника које су организатори протеста поставили испред САНУ чуле су се косовске песме. У току протеста, присутни су минутом ћутања одали почаст Оливеру Ивановићу, убијеном пре три године.

Од организатора се скупу први обратио самостални посланик у Скупштини Србије Владан Глишић, који је рекао да они нису дошли да руше САНУ, већ да су се окупили да говоре с достојанством и да захтевају да се одреагује на нешто што је урађено неодговорно и непристојно.

„Било би непристојно да учим неуролога о медицини, па тако није нормално ни да он говори о нечему што не зна. Не може да не зна толико, а да буде председник САНУ. Да се бавио суштинским темама не би изјавио то што је изјавио. Како да објаснимо људима на Косову којима смо помагали да нису Срби? Како манастирима да нису српски? Да ли је могуће да Костић толико не зна шта је српско, а шта не? Време је да се академици сете да морају да бране Академију, како им један човек не би нарушавао углед“, рекао је Глишић.

Окупљени траже Костићеву оставку

Протестантима се обратио и директор Института за европске студије Миша Ђурковић.

„Нисмо хтели велики скуп. Хоћемо да пошаљемо поруку. Ово што се чини последњих дана нема смисла и нешто је због чега треба да устанемо. Да ли ово треба да буде српска установа? Треба. Ове године обележава се 180. годишњица САНУ. То је била најпоноснија и најчаснија институција. Да ли је и данас? Није. Како је могуће да Костић јавно крши и заговара кршење Устава? Устав и Закон обавезују све, па и њега“, рекао је Ђурковић.

Директор Института за европске студије Миша Ђурковић
Директор Института за европске студије Миша Ђурковић –  Фото: Спутњик/Стефан Ђурић

Он је критички констатовао да су се Костићевој изјави највише обрадовали у Приштини и Тирани.

„Шта је следеће? Да нам Република Српска не треба? Да је Војводина терет за Србију? Куда то води? Хоћемо ли да организујемо Томпсонов концерт у Београду? Косово се не брани само због Косова. Нас нема без Косова. Оно је наша духовна вертикала и основа. Нема попуштања, Косово је део и срце Србије“, нагласио је Ђурковић.

Он је на крају изнео мишљење да је Костићева изјава припрема јавности за горе ствари и истакао да је ово први пут у историји да српски народ протестује испред САНУ.

Током говора, окупљени су узвикивали: „уа“, „издајник“, „оставка“ и „квази научник“, а били су и истицани транспаренти с натписом „Нема предаје“, као и српска и застава Краљевине Црне Горе.

Подсетимо, у петак је група од 93 инетелктуалца упутила отворено писмо САНУ којим захтевају Костићеву оставку, како би, како се наводи, сачувао углед, достојанство и легитимитет Српске академије наука и уметности.

Петицију којом се захтева Костићева оставка данас су потписали и:

 • Aтанасије Јевтић, умировљени Епископ Херцеговачки, професор емеритус ПБФ СПЦ
 • Александар Протић, продуцент
 • др Александар Милићевић, научни сарадник
 • Благоје Баковић, књижевник
 • Василије Никитовић режисер
 • Дејан Баљошевић, машински инжењер, Ораховац
 • Душан Басташић, председник Удружења „Јадовно 1941“
 • Душан Савић
 • Жељко Чуровић, председник Савеза Срба из Црне Горе
 • Јована Баљошевић, професор енглеског језика, Ораховац
 • проф. др Маја Радонић
 • Марина Рајевић Савић, новинар
 • Милијана Балетић, новинар
 • проф. др Славољуб Вујовић, виши научни сарадник
 • Феђа Димовић, Београдски синдикат

Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Протест испред САНУ – позив на оставку Костића

* Обавезна поља