rusija-plutajuca-stanica01-ap-ho_fМОСКВА – Русиjа ће обновити своjе присуство на Aрктику и планира да формира базу за патролирање пловним путем Северним леденим океаном, наjавио jе данас руски председник Владимир Путин.

Путин jе рекао да jе 10 бродова стигло на Новосибирска острва у Aрктичком мору пошто jе Русиjа потврдила своjа права на област где постоjе огромни извор енергиjе, коjи постаjу све доступниjи како се повлачи лед, пренела jе агенциjа AфП.

Путин jе наjавио да ће обновити воjну базу на Новосибирским острвима, на истоку Aрктика коjа jе напуштена почетком 90-их година прошлог века.

„Наше снаге су (област) напустиле 1993., али ово jе веома важна тачка у Северном Aрктику. Русиjа жели да осигура безбедност и потпуно искористи сврху на рути у Северном мору, како би Русиjа ефикасно контролисала таj део своjе териториjе“, рекао jе Путин током видео-конференциjе са званичницима руског министарства одбране.

Русиjа планира да истражи поморски пут коjи води од Aтлантског океана до Пацифика, као канал за испоруке нафте и гаса тржиштима у Aзиjи, наводи AфП.

Руски медиjи додаjу да ће ова „поларна пречица“, коjом се може путовати током летњих месеци захваљуjући климатским променама и топљењу глечера, омогућити да се пловидба скрати за 12 до 15 дана у односу на уобичаjене трговачке руте кроз Суецки канал.

Из руског министарста одбране су навели да група ратних бродова Северне флоте већ спроводи задатке у архипелагу северно од обале Сибира и наjавили да ће Русиjа обновити своjе воjно присуство тамо и да планира да тамо изгради аеродром.

„Oбновићемо у потпуности „поларну авиjациjу“ и њену инфраструктуру“, рекао jе први заменик министра одбране Aркадиj Бакхи.

Та група Ратне морнарице, у којој је и тешка ракетна крстарица на нуклеарни погон „Петар Велики”, распоређена је дуж међународног Северног пловног пута и у суседној зони Северног пола, рекао је Бакхин новинарима.

Група ће обновити и одржавати тамошњи аеродром који може целе године да прима војне теретне авионе Ан-72 и Ан-74.

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија обнавља војно присуство на северном полу

* Обавезна поља