honk kongХОНГ КОНГ – Кина је оценила као несмотрен апел британског министра да становницима те бивше британске територије буде дат прави политички избор.

У саопштењу се додаје да и да Кина неће толерисати мешање у питања Хонг Конга споља

Хонг Конг је враћен под кинеску управу 1997. године уз гаранцију да ће имати широку аутономију и независно правосуђе и медије у оквиру формуле „једна земља, два система“.

То је најслободнији град у Кини, али сваке године на годишњицу враћања под кинеску управу хиљаде људи изађу на улице захтевајући праве демократске изборе због страха од све већег мешања лидера кинеске Комунистичке партије у унутрашња питања Хонг Конга.

Државни министар у Форин офису Хјуго Свајер тражио је у једном чланку, објављеном протеклог викенда, увођење општих избора, рекавши да становници Хонг Конга треба да добију право на истински избор на првим изборима планираним за 2017. годину.

Портпарол кинеског министарства спољњих послова Хонг Леи је рекао да је Кина „изузетно незадовољна несмотреним коментарима у чланку британског министра о политици Хонг Конга“, преноси Ројтерс.

„Политика Хонг Конга је унутрашња ствар Кине. Неће бити толерисано мешање споља у унутрашња питања Хонг Конга“, казао је Хонг.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Кина упозорава Британију

* Обавезна поља