JELKO KACIN I ALEKSANDAR VUCICБЕОГРАД – Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да отцепљење Војводине од Србије није могуће и да је било каква идеја о томе – ван памети.

Вучић је на заједничкој конференцији за штампу са известиоцем ЕП Јелком Кацином рекао да поуздано зна да Кацин није међу онима који то мисле и који су у том смислу протумачили његову ранију изјаву из обраћања Европском парламенту.

„То мртав хладан кажем пред Кацином, јер знам да он исто мисли да Војводина не може бити држава одвојена од Србије“, рекао је Вучић.

 

Кацин је то потврдио, прецизирајући да се његова изјава тицала могућности да Војводина у већој мери користи финансијска средства ЕУ кроз регионалне пројекте и да тако убрза свој економски развој.

 

 

„Увек смо у ЕП сматрали да је Војводина највећи скривени адут Србије на путу ка ЕУ. Све што ће Војводина показати и доказати биће корисна пракса и за друге регионе у Србији и изван Србије“, рекао је Кацин.

 

Он је рекао да оно што су пренели медији и реакције које су потом уследиле произилазе из чињенице да нису видели све што је стајало у његовом говору.

 

„Нису видели оно што сам говорио. Тај говор је прослеђен и Мисији Србије при ЕУ, а и представник Мисије је био на том заседању. Убеђен сам да ће та белешка доћи до свих њих и да ће видети шта тачно стоји“, рекао је Кацин.

 

Говорећи о замеркама које ЕП има када је реч о Војводини, он је навео да је Уставни суд Србије рекао да су неке ствари нејасне.

 

„И јесу нејасне. Недостају подзаконски акти и све док то буде тако Војводина нема капацитете да се укључи у активирање тих средстава“, рекао је.

 

 

Он је прецизирао да у Бриселу ширење ЕУ виде као процес и да после Хрватске Србија и ЦГ представљају главне играче који могу да покрену и остале.

 

Први потпредседник Владе је прецизирао да се не слаже са свиме што је Кацин рекао, али је извесно да није тражио њено отцепљење.

 

По његовим речима, „једини проблем који постоји у Војводини јесте то што је она највише осиромашила, али људи тамо живе у складу“.

 

Он је рекао да се не слаже ни са Кациновом изјавом у вези уставних промена, али је признао да нису донети сви подзаконски акти, пре свега део који се тиче података о јавној својини, али, истакао је, то ће бити учињено.

 

Вучић је приметио да су неки на српском говорили лошије о Србији и Војводини него што је то Кацин говорио на енглеском, те му није јасно како је сада Кацин означен као главни кривац за такве иступе.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић разуме Кацина

* Обавезна поља