Руководство „Агрокора“ је са повериоцима постигло договор о такозваном „стендстил“ аранжману, пишу хрватски медији и наводе да је Ивица Тодорић пристао да оде са чела те компаније.

Хрватска радио-телевизија је јавила да се састанак са повериоцима банкарима завршио постизањем договора о „стендстил“ аранжману, али да остали детаљи засад нису познати.

Такав аранжман подразумева споразум свих поверилаца да неће кренути у наплату потраживања током прецизно дефинисаног процеса реструктурирања компаније, пишу „Вести онлајн“.

Током важења „стендстил“ аранжмана, дотадашњи власници остају без дела или чак свих власничких права, док је смена кључног менаџмента нешто што се сматра потпуно уобичајеним и логичним.

„Вечерњи лист“ пише да је породица Тодорић пристала на уступке које су тражили руски повериоци, односно да Ивица Тодорић више не буде председник Агрокора и да се не одупире променама које ће настати у фирми.

Како се наводи, прва је у четвртак присилну наплату дугова према „Агрокору“ покренула фирма „Орбико“ Бранка Роглића, а незванично се сазнаје да су током дана присилну наплату активирали још неки већи добављачи.

Како је пренела регионална телевизија Н1, додатну напетост у ситуацију око „Агрокора“ унеле су оптужбе другог човека руске банке ВТБ Јурија Соловјева, која је други највећи поверилац „Агрокора“. Он је рекао да је Тодорићева компанија фалсификовала финансијске извештаје.

Касније су из ВТБ-а ублажили формулацију и навели да се ради о дугогодишњем допуштању неправилности у изради извештаја.

Бејкер Тили, једна од ревизорских кућа која је ревидирала финансијске извештаје „Агрокора“, саопштила је да су током протеклих година у њиховим ревизијама појединих чланица групе утврдили одређене неправилности које су исказане у појединачним извештајима и да су оне, тврде, исправљене у консолидационим пакетима.

Из те ревизорске куће поручили су да претпостављају да је изјава челника ВТБ-а резултат грешке у комуникацији између те банке и одељења стратегије „Агрокора“.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Агрокор постаје руски

* Обавезна поља