ajmerik-sopradИнтервју са Ајмериком Шопрадом, послаником Европског парламента из редова Националног фронта Француске, и специјалним саветником за међународне односе лидера НФ Марин Ле Пен.

Желимо да вас питамо, као стручњака и политичара, о предлогу војске ЕУ, који је изнео председник Европске комисије Жан-Клод Јункер. Да ли Европи заиста треба таква војска, ако НАТО постоји већ више од 70 година? Да ли постоји неки смисао у овом предлогу?

— Мислим да постоји жеља да се оживи стара идеја Европске одбрамбене заједнице, коју је господин Јункер артикулисао. На жалост, то је урађено у антируском духу. Европске институције спроводе луду политику изолације Русије и прекида односа са њом преко Украјине. То се ради под притиском САД. Господин Јункер је откопао овај пројекат у покушају мобилизације европских земаља око идеје европске војске, која би на крају постала део трансатлантске осе коју предводе САД. Ово се дешава у тренутку када је неколико националних дипломатија, посебно француске и немачке, постигло компромис на основу споразума у Минску. Истовремено, бројни заговорници атлантизма у Европском парламенту и другим европским агенцијама покушавају да надмудре Француску и Немачку, које позивају на помирење. Штавише, атлантичари то раде под маском интеграције, потребе да се ојача и убрза интеграција у Европу.

Друго питање је како се ова идеја уклапа у европски буџета, јер војска је скуп подухват. Шта мислите о томе?

— Мислим да је мало вероватно. Постоје две велике војске у Европи, у Британији и Француској. И немојте потцењивати италијанску војску. Али говорећи о европској војсци у тренутној финансијској ситуацији је потпуна утопија. И опет кажем да је то пројекат потпуне потчињености Америци. Међутим, ништа није практично урађено да би се ова идеја спровела. Узгред, француски министар одбране Л’Дриан, који је много практичнији од највећег дела социјалиста, је скептичан у вези са европском војском.

Да ли мислите да су такозване „старе“ европске земље у Европском парламенту под притиском нових чланица ЕУ, као што су Пољска и балтичке земље, које су у непосредној близини дешавања у југоисточној Украјини? Да ли је то тако?

— Апсолутно сте у праву. На челу Европског савета је Доналд Туск, Пољак. Он зна да Савет има више поштовања према националним суверенитета него Европски парламент или Европска комисија. Он врло добро зна да земље као Француска и Немачка одбацују логику напетости, што је довело до успостављања прећутног споразума између Јункерове Европске комисије, Доналда Туска и атлантског лобија у Европском парламенту, који видим у акцији сваки дан, и који лако проналази изговор за свађа са Русијом.

Недавно сте говорили о питању Косова, које стручњаци заборављају. Много се говори о Украјини, док је питање Косова нестало из медија. Недавно сте писали о Косову за српске новине. Шта мислите о независности Косова, које су признале европске земље али не и Русија?

— Мој став по питању Србије се није променио још од бивше Југославије. Верујем да су, на жалост, земље НАТО и Западне Европе хтеле да поробе Србију, због чега су је и бомбардовале 1999. године и направиле неку малу државу, супротно међународном праву. Косово је признало 128 земаља од 200, ако ме памћење служи. Али оно није признато од свих земаља. Није признато од стране неколико земаља чланица ЕУ, посебно Шпаније. У принципу, ова мала муслиманска држава у Европи је подржана од САД и неколико про-атлантских земаља.

Косово је криминална економија заснована искључиво на трговини дрогом, оружјем и људским органима. Оно је извор нестабилности за Европу и Србију, што је веома тужно јер је Косово историјски регион Србије. Оно је део српске историје са својим светим манастирима, које сам посетио. Али данас је војна база САД, област чија су природна богатства опљачкана и где се подстиче кријумчарење.

И све ово се дешава уз подстицај ЕУ, која планира да прими Косово, и која је с њима потписала Споразум о придруживању у јулу 2014. године. Та луда политика која следи траг САД је смишљена да ослаби Србију и Русију. Али она ће и у ЕУ и Европи само повећати број проблема, нарочито са становишта међународног криминала.

Превод и обрада – Евроазија.инфо


Извор: Valdai discussion club/Евроазија.инфо

Оставите коментар

Оставите коментар на Ајмерик Шопард о сулудој политици ЕУ

* Обавезна поља