puskovСрбија ће задржати неутралну позицију у сукобу између Европске уније и Русије и никада неће увести санкције Руској Федерацији, јер сматрамо да никакве санкције нису начин за разрешење кризе, истакао је председник Србије Томислав Николић у разговору са Алексејем Пушковим, председником Спољнополитичког одбора Државне думе Руске Федерације.

Председник Николић је изразио наду да ће Европска унија и Руска Федерација врло брзо превазићи своје несугласице и успоставити односе какви су били пре избијања кризе у Украјини.

Пушков је обавестио председника Николића да је Народној скупштини Републике Србије и Државној думи Руске Федерације поднео предлог о стварању међусобне интерпарламентарне комисије.

Он је додао да сматра како је неопходно да се међупарламентарне везе Србије и Русије подигну на виши ниво него што је сада, због изузетне блискости наших двеју држава и значаја који Србија има за Русију. Руска Федерација је до сада такве комисије оформила само са четири државе: са Кином, Италијом, Француском и Индијом, истакао је Пушков.

Пушков у Скупштини – Очекујемо подршку Србије код укидања санкција

БЕОГРАД – Србија је једна од ретких земаља која није подржала увођење санкција Русији, изјавио је данас председник Одбора за међународне послове Државне думе Руске Федерације Алексеј Пушков, који је изразио наду да ће Русија имати подршку Србије када се у јануару 2016. године буде одлучивало о укидању санкција.

Пушков је у Скупштини Србије разговарао са потпредседником републичког парламента Верољубом Арсићем, коме је пренео да Русија такође очекује подршку Србије у Парламентарној скупштини ОЕБС-а у Хелсинкију, на којој ће бити представљени нацрти резолуција о супротстављању неонацизму и о укидању санкција ЕУ Русији.

Како је саопштено из републичког парламента, Пушков је истакао да је за Русију приоритет поштовање Минског споразума и нормализација ситуације на истоку Украјине, што је предуслов за отпочињање процеса укидања санкција.

Арсић је нагласио да је став Србије да се сви проблеми морају решавати дијалогом а не санкцијама, додајући да Србија и Русија имају изузетну сарадњу, на највишем државном нивоу, и пријатељске односе који се пре свега потврђују кроз став Русије према статусу Косова и Метохије.

Простора за унапређење односа увек има, додао је Арсић и нагласио да је неопходно наставити са развијањем сарадње два парламента.

Пушков је предложио да Русија и Србија формирају међупарламентарну комисију, на чијем би челу били председници парламената, а то тело би расправљало о темема од највишег значаја за односе две земље.

„То би дало додатни подстицај и тежину нашој међупарламентарној сарадњи”, рекао је Пушков, који се осврнуо и на добру сарадњу коју руска делегација у Парламентарној скупштини Савета Европе има са делегацијом Скупштине Србије.

Додао је и да кандидат Србије за генералног секретара ОЕБС-а може да рачуна на подршку Русије.

Пушков, који предводи делегацију у званичној посети Србији до 17. јуна, данас ће разговарати са председником Србије Томиславом Николићем и премијером Александром Вучићем.


Извор: Спутњик, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Алексеј Пушков у Београду

* Обавезна поља