Џон Болтон, који је био саветник за националну безбедност у влади Доналда Трампа, признао је да је планирао државне ударе по свету, а као пример је навео неуспешни покушај да се с власти уклони венецуелански председник Николас Мадуро.

Као један од званичника у бившој администрацији, Болтон је у интервјуу за Си-Ен-Ен одговарао на питања о упаду Трампових присталица у Конгрес. Према његовој оцени, тај догађај није био „удар на америчку демократију”, нити „пажљиво испланирани државни удар”, јер, како је објаснио, Трамп није способан да организује тако нешто. Појаснио је: „Као неко ко је помагао да се испланирају државни удари – не овде, већ на другим местима – могу да вам кажем да они изискују много посла.”

Болтон је тврдио да на основу сопственог искуства може да потврди да државни удари захтевају озбиљно планирање и да Трамп сигурно није био неко ко је тако радио ствари јер је стално скакао с идеје на идеју.

Кад је новинар питао бившег саветника за националну безбедност где је планирао смене режима, Болтон је поменуо неуспели покушај смене Николаса Мадура. Није хтео да износи појединости, али је подсетио да нису уродили плодом покушаји да се уклони чавистички председник, „мада ми (Америка) нисмо имали много везе с тим”. Како је оценио Болтон, венецуеланска опозиција није успела да смени нелегитимног председника, а Трамп није „ни упола способан колико венецуеланска опозиција”.

Кад је водитељ казао: „Осећам да постоје друге ствари (о државним ударима у иностранству) о којима ми не говорите”, Болтон је одговорио: „Сигуран сам да постоје”.

Недуго након што је Трампова администрација 2019. признала венецуеланског опозиционог лидера Хуана Гваида за легитимног председника, Болтон је изјавио да су, кад је реч о јужноамеричкој земљи, „све опције у игри”. Ова изјава је тумачена као најава америчке војне интервенције за смену Мадуровог режима. И поред протеста опозиције и грађана, Мадуро је остао на власти.

До америчке интервенције није дошло, иако је Болтон познат као спољнополитички јастреб и човек који је подржавао ратове у Ираку и Авганистану и захтевао смене режима и војне интервенције на Куби, у Северној Кореји и Ирану. Направио је каријеру у Стејт департменту за време републиканских председника, а за време Џорџа Буша Млађег био је амерички амбасадор у Уједињеним нацијама. Трамп га је изабрао за саветника за националну безбедност 2018, али га је отпустио годину и по касније. Како су медији тада преносили, сукоб између њих двојице избио је због тога што Трамп није желео да послуша Болтонов савет и уђе у рат с Ираном.

Џон Болтон бивши амерички државни секретар – Фото: Снимак екрана/YouTube

Иако нема званичних реакција, Болтонова изјава је наишла на бројне коментаре на друштвеним мрежама. Има и америчких новинара, аналитичара и политичара који не могу да верују да је бивши амерички званичник лежерно признао да је планирао смене режима по свету. Други примећују да, док Болтон исмева друге (Трамп) да нису нарочито способни, сам се хвали неуспелим државним ударима или уопште не схвата шта је изговорио. Телесур, телевизија која најчешће одражава мишљење венецуеланске владе, твитовала је: „Треба ли заиста још нешто додати? САД имају дугу историју државних удара широм света. Ипак, потребан је виши ниво ароганције да бисте то отворено признали.”

Званични Каракас је 2020. оптужио Америку да је уз помоћ „колумбијских плаћеника” покушала да изведе државни удар у Венецуели. Чависти су саопштавали да су спречили покушај инвазије са мора и упад терориста из Колумбије на венецуеланску обалу, као и да су убили осморо нападача и ухапсили још двојицу. Опозиција је одбацивала наводе да је то био покушај смене режима, наводећи да нико не би пробао да изведе државни удар уз помоћ десеторо људи. Одговорност за акцију преузели су бивши припадник америчких специјалних снага познатих као „зелене беретке” и пензионисани венецуелански капетан, који су обучавали пребегле венецуеланске војнике у камповима у Колумбији да би једног дана могли да уклоне Мадура. Њих двојица су инсистирали на томе да их не финансира америчка влада, већ венецуеланска дијаспора на Флориди.

Русија: време је да САД признају своју улогу у пучу на Мајдану

Реагујући на Болтоново признање, први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански рекао је да је време да САД признају своју улогу у државном удару у Украјини 2014. године. „Опште је познато да су САД покушале да свргну председника Венецуеле. Сад се чека признање кључне улоге САД у илегалном пучу на Мајдану у Украјини 2014. године, што је такође јавна тајна”, написао је руски дипломата на „Твитеру”, преноси Тас.

Према оцени портпаролке руског Министарства спољних послова Марије Захарове, изјаве бившег америчког саветника за националну безбедност апсолутно су нова сазнања, која захтевају анализу.

„Не сећам се да је неко ко је био на тако високом положају и ко је био директно одговоран за међународну политику САД јавно причао да се бавио планирањем државних удара у другим земљама. Дакле, не подржавањем ’демократских снага’, како су они раније говорили, не помагањем развоју демократије, плурализма и тако даље. Него на такав начин, да човек, који је много година и за време различитих председника имао власт, са уживањем и апсолутно дрско каже да се бавио планирањем државних удара у иностранству – ја се не сећам”, изјавила је Захарова за радио Спутњик.

Према њеним речима, то „захтева, наравно, реакцију” и „захтева даљу анализу”. „Зато што је важно знати у којим другим деловима света су САД планирале државни удар”, закључила је руска званичница.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Америка и државни удари широм света

* Обавезна поља