Британски премијер Борис Џонсон, главни русофоб колективног Запада, саопштио је данас да подноси оставку на место лидера Конзервативне странке након таласа оставки министара и високих функционера британске владе.

„Сада је очигледно да Конзервативна партија жели да именује новог лидера, а тиме и новог премијера. Сложио сам се са сер Грејемом Брејдијем да <…> процес избора новог лидера Конзервативне партије треба да почне већ сада“, рекао је он у обраћању нацији.

Џонсон је признао да је последњих дана покушавао да убеди колеге да не мењају владу:

„Жао ми је што нисам успео у овим споровима. Наравно, боли и што не могу сам да завршим толико идеја и започетих пројеката“.

„Зато желим да кажем милионима људи који су гласали за нас 2019. године, многи од њих су први пут гласали за конзервативце. Хвала вам на том невероватном мандату. Највећа конзервативна већина, од 1987. године”, додао је он, пренео је Танјуг.

Да није поднео оставку, Џонсон би се већ наредне недеље суочио са новим гласањем о поверењу влади.

Након формалног потврђивања одлуке о подношењу оставке, уобичајено је да избор новог лидера траје око месец и по дана, јер, после истицања кандидатура и програма, број кандидата мора бити сведен на само два како би се чланство писмима изјашњавало о новом председнику странке.

Кандидатуру за лидера може да истакне свако ко ужива подршку осам посланика.

Посланици број кандидата своде на два гласањем у два круга.

Џонсон је рекао да ће пружити подршку свом наследнику и да је именовао кабинет који ће служити до избора нове владе.

Он је казао да иако се ствари понекад чине мрачним, наша заједничка будућност је златна.

Британска опозициона Лабуристичка партија затражиће у парламенту гласање о неповерењу влади премијера Бориса Џонсона ако га његова Конзервативна странка одмах не разреши, рекао је лидер лабуриста Кир Стармер данас.

„Његова сопствена странка је коначно закључила да је неподобан да буде премијер. Ако га се они не реше, онда ће лабуристи предузети корак у националном интересу и затражити гласање о неповерењу зато што не можемо да наставимо са овим премијером у наредним месецима”, поручио је лидер лабуриста, преноси Ројтерс.

Борис Џонсон у предизборној кампањи 2019. године позира са чекићем и паролом „Завршимо Брегзит” – Фото: BEN STANSALL/AFP

Парадоксална оставка Черчилове карикатуре

Борис Џонсон је поднео оставку у тренутку кад се показало да је естрадна карикатура његовог узора Винстона Черчила. Одлазак са чела британске владе могао би се тумачити као „извлачење“ из неугодне ситуације након завршетка послова који ће нанети дугорочну штету Великој Британији.

Историчар др Чедомир Антић, професор Филозофског факултета у Београду који је завршио мастер студије у Британији, каже да је Борис Џонсон као један од носилаца Брегзита у британској политици био дочекан као реформатор и спасилац. Међутим, показало се да је ипак био човек који није ни аутентичан ни искрен.

„Мало зла срећа, дакле рат у Украјини и корона, мало његова сопствена ћуд, односно карактер који је више естрадни него политички, учинио да на крају заврши као једна бледа копија и карикатура свог узора Винстона Черчила. Парадоксално је да он подноси оставку због једне пијанице, због једне журке, а у суштини требало би да поднесе оставку зато што шест година после брегзита они нису извршили оно што су обећали и што нису започели једну велику реформу која је била неминовна ако су били озбиљни са брегзитом“.

Шкотска премијерка Никола Стерџен, рекла је да цела влада Бориса Џонсона требало да оде.

„Осећа се као да би крај могао да се приближи Џонсону – ни тренутак прерано“ – написала је она на Твитеру – „Приметно је да су министри у оставци били спремни да оду само када су их лагали – бранили су га лажући у јавности. Цео тај трули део мора да оде, а [Шкотској] је потребна трајна алтернатива независности.“

Борис Џонсон и Волдомир Зеленски у пратњи наоружаних чувара, Кијев, април 2021. – Фото: AP

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је данас да је уверен да се британска политика према Украјини неће променити у скорије време упркос оставци Бориса Џонсона. Џонсон је био „прави пријатељ Украјине”, изјавио је Зеленски у интервјуу за Си-Ен-Ен, додајући да је Украјина много добила од таквог односа са њим, мислећи пре свега на војну подршку.

Зеленски је изразио наду да ће директно разговарати са Џонсоном како би сазнао више детаља у вези са његовом оставком, јавља Си-Ен-Ен, а преноси Танјуг.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да Џонсон који је дуго на политичкој сцени, било у медијима било у разним кампањама, или као партијски активиста или лидер, добро види да је његов рејтинг урушен и да је резултат његове политике поразан на разним пољима.

„А између осталог и због увлачења Британије у геополитичке игре које на крају крајева само јој штете и доводе њене грађане у све тежи положај. С обзиром на положај у коме се земља нашла и његов низак рејтинг, мислим да он ово увиђа као могућност да се из читаве ствари извуче. Јер, одрадио је послове за које је и сам свестан да ће дугорочно штети земљи“, закључио је Анђелковић.

Ко може наследити Џонсона?

Након данашње оставке британског премијера Бориса Џонсона на место лидера Конзервативне странке, остаје отворено питање ко ће бити његов наследник, а новинска агенција Ројтерс је објавила преглед могућих кандидата.

Листу могућих кандидата Ројтерс започиње министарком спољних послова Британије Лиз Трас, миљеницом владајуће Конзервативне партије, која је прве две године Џонсоновог премијерског мандата провела као министарка трговине, а прошле године је именована за главног британског преговарача са Европском унијом.

Трас је сада задужена да се бави трговинским проблемима у вези са Северном Ирском који су настали након Брегзита, а због њеног тврдог става по том и другим питањима британска јавност је често повезује са Маргарет Тачер, наводи Ројтерс.

Ројтерс потом истиче бившег британског министра спољних послова Џеремија Ханта, који је заузео друго место приликом избора новог лидера у оквиру Конзервативне странке 2019. године када је победио Џонсон, а раније ове године је изјавио да његова амбиција да постане премијер „није потпуно нестала”.

Британски министар одбране Бен Волас – Фото: Tolga Akmen/AFP

Следећи кандидат је министар одбране Бен Волас, који је последњих месеци престигао Лиз Трас и постао најпопуларнији члан владе међу члановима Конзервативне партије, захваљујући његовом односу према украјинској кризи, јавља Танјуг.

Био је министар безбедности од 2016. године до преузимања садашње улоге, а побрао је симпатије када је његово одељење прошле године евакуисало британске држављане и савезнике из Авганистана, као и због слања оружја у Кијев.

Ројтерс као могућег кандидата помиње и Ришија Сунака, који је у уторак поднео оставку на место министра финансија, рекавши да британска јавност „с правом очекује да влада мора бити компетентна и озбиљна”, а до прошле године је био фаворит за наследника Џонсона.

Порасла му је популарност због његовог економског пакета за ублажавање последица епидемије ковида-19, који је укључивао програм задржавања радних места којим је спречена масовна незапосленост, али је касније критикован, јер британским домаћинствима није давао довољну подршку у вези са повишеним трошковима живота и што је заједно са Џонсоном прекршио противепидемијске мере.

За њима следе Сахид Џавид, први министар који је поднео оставку у знак протеста када је Џонсон оптужен да је крио сазнања да је један конзервативни посланик починио сексуално узнемиравање.

Ту је и Надим Захави, новоименовани министар финансија, који је оставио утисак на британску јавност као „министар за вакцине” у време када је Британија брзо развила вакцину против ковида-19.

Следи Пени Мордаунт, бивша секретарка одбране, коју је Џонсон отпустио када је постао премијер након што је подржала његовог ривала на избору лидера у оквиру Конзервативне странке, као и Том Тагенхат, председник парламентарног одбора за спољне послове и бивши војник који се борио у Ираку и Авганистану и Суела Брејверман, главни тужилац и присталица Брегзита, коју су адвокати жестоко критиковали током њеног мандата, оцењујући да је британска влада прекршила међународно право у вези са трговином са Северном Ирском, наводи британска агенција.


Извор: Политика, Спутњик, Факти, ЦЕОПОМ Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Џонсон поднео оставку након распада владе

* Обавезна поља