ВАШИНГТОН – Државни секретар САД Мајк Помпео је, током састанка са косовским председником Хашимом Тачијем, позвао приштинске власти да укину таксе на робу из Србије и Босне и Херцеговине, као и да заједно са Београдом раде на избегавању провокација и деескалацији напетости.

Портпаролка Стејт департмента Хедер Нојерт саопштила је да је Помпео током сусрета поновио „чврсту америчку подршку сувереном, независном Косову, у потпуности интегрисаном у међународну заједницу”, преноси Танјуг.

Помпео је, како се наводи, „охрабрио Косово да искористи јединствену прилику за постизање историјског свеобухватног споразума о нормализацији са Србијом у оквиру процеса дијалога уз посредовање ЕУ”.

„Он је позвао косовске власти да укину таксе уведене на увоз из Србије и Босне и Херцеговине, као и да раде са Србијом на избегавању провокација и деескалацији напетости. Нормализација односа између Косова и Србије једини је начин за отварање пута обе земље за будућу интерграцију у западну заједницу нација. САД су спремне да помогну и подрже стране како би дошле до решења које је одрживо, примењиво и повећава стабилност”, навела је Нојертова, преносећи Помпеове речи.

Тачи је оценио је да је састанак са Помпеом био одличан и да је Косово „благословено подршком САД”.

МАЈА КОЦИЈАНЧИЋ – ПРИШТИНА ДА ПОВУЧЕ УВРЕДЉИВЕ МЕРЕ

БРИСЕЛ – Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич је поводом оставки градоначелника четрири српске општине на севера КиМ поручила још једном да косовска влада мора одмах да повуче одлуке о подизању такси на робу из Србије и БиХ. Она је такве мере окарактериала као провокативне и увредљиве. Коцијанчич каже да је ЕУ упозната са данашњим оставкама.

Она је тим поводом навела да је ЕУ од почетка била јасна у ставу да су таксе од 100 процената на робу из Србије и БиХ кршење ЦЕФТА и Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Косова.

„Власти на Косову морају одмах да повуку ове мере. Све акције, мере и изјаве које су провокативног и увредљивог каратктера су дубоко узнемирујуће и не доприносе дијалогу у циљу нормализације односа”, поручила ја Коцијанчич.

Она је нагласила да се све притужбе које стране имају морају решавати кроз дијалог који ће ЕУ наставити да олакшава. Градоначелници четири српске општине на северу КиМ поднели су данас оставке због кршења људских и економских права Срба одлукама Приштине.

Како је навео сад већ бивши градоначелник Косовске Митровице Горан Ракић, ова одлуке уследила је као одговор на дискриминатирске одлуке Припштине о такси од 100 одсто као и због упада РОСУ и покушаја убиства потпредседника Српске листе Милана Радоичића, пренопси Танјуг.

ПРИШТИНА – НЕМА ПОВЛАЧЕЊА ТАКСИ

Приштина одговорила САД, одакле им је поручено да повуку одлуку о повећању тарифа за 100 одсто. Арифи: Пре ће пасти власт него што ћемо повући тарифе.

Саветник косовског премијера Рамуша Харадинаја и представник приштинских институција у дијалогу са Београдом, Авни Арифи је рекао, на позив САД да укину увећане таксе за робу из Србије, да ће пре пасти косовска власт, него што ће повући одлуку о повећању пореза за 100 одсто на робу из Србије и БиХ.

Он је тако реаговао за приштински портал Љајми, у одговор на поруку америчког државног секретара Мајка Помпеа да Приштина треба да укине одлуку о стопостотном повећању пореза на робу из Србије и БиХ.

„Не, нећемо повући одлуку. Влада ће радије пасти него што би повукла одлуку о повећању пореза на 100 посто“, рекао је Арифи.

Амерички Стејт департмент саопштио је раније да је Помпео, на састанку са председником Косова Хашимом Тачијем позвао Приштину да одлуку о повећању пореза на робу из Србије и БиХ и да се окрене раду на нормализацији односа са Београдом.

 


Извор: Танјуг, РТС

Оставите коментар

Оставите коментар на Америка и ЕУ траже повлачење такси

* Обавезна поља