Митрополит црногорско-приморски Амфилохије казао је поводом изјава српских званичника да се он не бави враџбинама. Претходно је генерални секретар Председништва Србије Никола Селаковић рекао да се митрополит Амфилохије бави враџбинама и нечим што није дух православља.

Митрополит Амфилохије је рекао да се намеће питање ко се бави враџбинама он или председник Србије Александар Вучић.

“Ако је Вучић први пут у историји српског народа поставио једну такву особу за премијера да наводно буде углед српских мајки и сестара, то су враџбине, а не оно што говори митрополит и што је говорио још од 1981.године, када је упућен први апел, када је спаљена Пећка патријаршија. Тај апел су покренули владика данашњи умировљени Атанасије Јевтић и садашњи митрополит Амфилохије у оно време када је на колац набијен Ђорђије Мартиновић, када је спаљена Пећка патријаршија и када су силоване монахиње на Косову. И када је убијен Милинчић у Самодрежи, а замало и његова мајка. Мученица и изгнаница сада живи у Београду без хлеба. Е, то би требало да помену и Вучић и Селаковић, казао је за “Дан“ митрополит Амфилохије, истичући да га чуди Селаковићева изјава и прича коју је испричао.

Митрополит је нагласио да су они још 1981. године почели да бране Пећку патријаршију и Косово, због чега су се и тада неки љутили.

“Да су нас онда послушали, не би се догодило оно што се догодило 1988.године и 1989. године, то насиље. Према томе, нека та господа мало смање своје приче и нека не траже сада у ово време од угледних људи у Србији некакав дијалог. Какав дијалог? Ако је њега народ изабрао за председника Србије, онда је он на себе преузео одговорност. Не може је са себе скинути и пренети је на било кога другог, што он очито и покушава “, рекао је митрополит Амфилохије.

Он је нагласио да се не може тражити решење за Косово од оних који су нас бомбардовали и прогнали народ са Косова и Метохије, јер би они требало да се покају, а не да их слушамо.

“Вучић на један безуман начин данас тражи решење за будућност Косова од оних који су извршили насиље на Косову и Метохији, које је горе и од данашњег насиља тамо, горе и од оног за времена султана Мурата. Такви који су бомбардовали и прогнали народ са Косова и Метохије, извршили такве злочине, они би требало да се покају, а не да их ми слушамо”, истакао је митрополит Амфилохије.

Он сматра да то могу да чине само безумни људи.

“Надам се да Вучић не спада у такве, као ни они које је данас изабрала Србија и који су на њеном челу”, истакао је митрополит црногорско-приморски.

Он је објаснио да је 2013. године одржао опело Ивици Дачићу, који је тада био председник Владе Србије, а не Вучићу.

“И он је сада, каже, васкрсао. Ја сам му одговорио да ћемо видети. Хвала Дачићу, јер када сам био у Буенос Ајресу он је дошао у нашу саборну цркву и тамо је био наш гост”, казао је митрополит Амфилохије.

Он је пре неколико дана изјавио да се боји да политика председника Србије Александра Вучића води издаји Србије и Косова.

На ту изјаву реаговао је генерални секретар Предсједништва Србије Никола Селаковић, тврдећи да митрополит црногорско-приморски говори нешто што никако не одражава дух српског православља.

“О изјавама Амфилохија Радовића могао бих да говорим сатима. Шта друго да очекујете од човека који је Вучићу два пута држао опело. Он се бави враџбинама и нечим што није дух православља”, рекао је Селаковић за РТС и додао да “српски председник неће водити политику додворавања Радовићу, Григорију и сличнима.

Премијер Србије Ана Брнабић није се оглашавала поводом митрополитових изјава.

 


Извор: Дан, ИН4С

Оставите коментар

Оставите коментар на Амфилохије – Враџбине су кад Ану Брнабић поставиш за премијера

* Обавезна поља