На северу Покрајине почињу унутарсрпски сукоби. Ако су Срби били јединствени до Бриселског споразума, сада су поцепани. Поцепани по линији: да ли следе Вучића и да ли су експоненти СНС Александра Вучића. Такав експонент је тзв. Српска листа, која учествује у „косовском парламенту“, она је подржала избор Рамуша Харадинаја за премијера „Косова“, рекла је Ања Филимонова

Доскорашњи главни уредник Фонда стратешке културе на српском језику Ања Филимонова прокоментарисала је за ТВ канал „Русија 24“ убиство Оливера Ивановића.

Како овај злочин утиче на балкански проблем у Европи и како ће се одразити на саму Србију, питаћемо политиколога-балканисту, Ању Филимонову. Она је са нама на директној вези посредством Скајпа. Ања Игоревна, добро вече! Јасно је, злочин је потресан. Али Србија показује, и то не први пут, своју лојалност, понекад чак и на своју штету, према Европи, Европској унији. Шта ће бити овог пута? Хоће ли протестовати или ће се утишати?

Свакако. Чак и такав потресан догађај, чак и убиство тако познатог српског политичара, пре свега Србина, потом, изузетно интелигентног човека и искусног политичара, независно од свега тога и ово убиство ће бити нерасветљено. Уверена сам да извршиоци и овог пута неће бити нађени, пошто се, нема сумње, ради о професионалцима. Пет метака у кичму, један за сваки случај у главу, спаљени аутомобил, како би се уништили ДНК трагови, све указује на то да је то дело професионалца. Нажалост, ни наручиоци, највероватније неће бити пронађени. Као што нису била у довољној мери истражена слична убиства. На крају крајева, чак и у вези са убиством премијера Зорана Ђинђића остало је још много неразјашњених питања. За нас су много важнији мотиви. А мотиви су у томе што је Оливер Ивановић био препрека на путу остварења глобалистичког пројекта „Велике Албаније“. Био је препрека онолико колико је могао, сходно снази којом је располагао, као и сходно томе како је разумео супротстављање (пошто је, ипак, два пута био посланик „косовског парламента“). Ипак, он је имао принципе и границе, преко којих никада не би прешао. Зато је био препрека.

Ања Игоревна, молим Вас, појасните нам да ли постоји разлика у перцепцији овог злочина од стране српске елите, која ипак контактира са ЕУ, на дневном реду је тема евроинтеграција, и српског друштва.

Ствар је сложена, пошто је после закључења Бриселског споразума на територији српске Покрајине настао хаос. Пре свега је потребно разумети, шта је то Бриселски споразум и ко га је закључио. Споразум је закључио актуелни режим Александра Вучића. Суштина Бриселског споразума је укидање свих државних органа Републике Србије на територији целокупне Покрајине Косово и Метохија, укључујући север Покрајине, насељен у огромној већини Србима. То значи да на Косову и Метохији више нема судова, полиције, органа цивилне заштите Србије, установљена је државна граница између Србије и тзв. Републике Косово. Све. Целокупна територија Покрајине је у потпуности предата диверзантима, терористима, трговцима органима, једном речју девијантној творевини под називом „Република Косово“. Наравно, Косово је Србија у малом. И то стање хаоса, које је захватило север Покрајине, одражава се и у самој Србији.

Занимљиво је да се политичка елита Србије сама ограђује од овог убиства. Занимљиво је што у првом реду српски председник, Александар Вучић, покушава да се огради од овог убиства. И, зашто? Зато што на северу Покрајине почињу унутарсрпски сукоби. Ако су Срби били јединствени до Бриселског споразума, сада су поцепани. Поцепани по линији: да ли следе Вучића и да ли су експоненти СНС Александра Вучића. Такав експонент је тзв. Српска листа, која учествује у „косовском парламенту“, она је подржала избор Рамуша Харадинаја за премијера „Косова“.

То значи да Срби више нису јединствени.

Раздор међу њима је страшан. Ми можемо да разумемо, донекле, и једне и друге. Јер се ради о томе како на тој територији просто преживети, где влада безакоње, где више не постоји држава Србија.

Без обзира на  Ивановића, косовским Србима ће бити тешко да преживе. Хвала.


Извор: Стање ствари

Оставите коментар

Оставите коментар на Ања Филимонова о смрти Оливера Ивановића

* Обавезна поља