Andrej-Vucic-sudnicaРеволт због понашања жандарма био је „окидач” због којег је премијеров брат Андреј Вучић током Параде поноса 2014. године флашицу воде коју је имао код себе, бацио у правцу припадника Жандармерије. Сведочећи пред Вишим судом у Београду у поступку против осморице припадника Жандармерије оптужених за „кривично дело напада на војно лице у вршењу службе у стицају са кривичним делом злостављања и мучења”, Вучић је рекао и да није имао намеру никога да повреди.

– Флашица је погодила штит једног жандарма, а после тога је уследио ударац у леђа од којег су ми се „одсекле ноге” па сам пао. Док сам лежао, жандарм је покушао да ме удари ногом у главу, али је Саша Станковић, који је био са нама, то спречио – посведочио је Вучић.

Премијеров брат, који је саслушан у својству сведока оштећеног, испричао је да је 28. септембра прошле године, на дан одржавања Параде поноса, Предраг Мали, брат градоначелника Београда Синише Малог, дошао по њега у Нови Београд и да су ауто-путем кренули ка граду. Аутомобил су, како је испричао Вучић, паркирали у Скерлићевој улици где су срели Сашу Јовановића и Сашу Станковића (припаднике „Кобри” прим. аут.) који су пошли са њима.

– Пред раскрсницу Бирчанинове и Светозара Марковића, Предраг и ја смо купили флашицу од пола литре воде. Приближавајући се раскрсници, видели смо жандарме. Били су раштркани. Извадио сам личну карту из џепа, а рекао сам и Предрагу да уради исто. Када смо били на око 15 метара од жандарма, они су почели да се групишу, а када смо им се сасвим приближили, двојица су се издвојила и рекла нам да не можемо даље. Јовановић и Станковић су извадили службене легитимације војне полиције и казали да су на задатку. Рекао сам жандармима да идем код родитеља на ручак и покушао да им покажем личну карту. Ни тада нам нису дозволили да прођемо – испричао је премијеров брат.

Према његовим речима, двојица жандарма која су „иступила” почела су њега и Малог да одгурују штитовима, после чега су Јовановић и Станковић „отвореним шакама покушали да их заштите”.

– Двојица других жандарма су палицама ударили руку Станковића, а онда је кренуло опште батинање. Тукли су нас свуда по телу, па смо почели да се повлачимо. Видео сам да је један жандарм ударио Јовановића у кук и тада му је пиштољ испао на тротоар. Уочио сам и да Мали лежи на тротоару и да му је жандарм ставио чизму на главу. Станковић и ја смо почели да се повлачимо ка Клиничком центру и ушли смо у хаустор. Сабили су нас у ћошак. Покушавали су од Станковића да узму пиштољ. Пендрецима су нас непрестано убадали у тело. Радили су то све док нису дошли полицијски званичници и шеф обезбеђења премијера Александра Вучића, Дарко Ђошић – испричао је Вучић.

На крају излагања, он је захвалио свим новинарима „нарочито екипи телевизије Н-1” зато што су снимили овај догађај и омогућили да га народ види, али је навео и да му је жао што „нису снимљени први тренуци догађаја”.

На питање тужиоца да ли међу оптуженима може да препозна учеснике напада, Вучић је прстом показао на Драгана Савића, Далибора Ђорђевића и Бобана Лекића тврдећи да су га „сви они тукли”.

Он је додао да су га жандарми пендрецима ударали по леђима, врату, рукама, глави. Због повреда је отишао на преглед на ВМА али, упркос жељи лекара да ураде додатне претраге, није хтео да се задржава у здравственој установи.

Одлазак у владу код премијера

Неки од окривљених на претходном главном претресу испричали су да су после инцидента позвани на разговор у владу, па је јуче један од адвоката Вучића питао да ли је он био у влади.

– Јесам. Било је тамо и неколико жандарма. Њихов командант ми се извинио. На премијерово питање да ли је задобио ударац, окривљени Ђорђевић је казао да јесте и показао око усне. Премијер му је на то одговорио: „Сине, ваљда би се нешто видело да је тако” – посведочио је Вучић.

Предраг Мали: Добијам анонимне претње

Предраг Мали, брат градоначелника Београда, изјавио је данас да последњих десетак дана добија анонимне претње и да је забринут за своју безбедност, преноси Танјуг.

“Не знам да ли то (анонимне претње) има везе са овим поступком, али никада до сада, ни приватно, ни пословно, нико ми није претио“, рекао је Мали.

Он је изнео своје виђење инцидента из септембра прошле године и сагласио се са Андрејем Вучићем, братом српског премијера, који је раније данас дао исказ и истакао да ничим нису испровоцирали бруталну реакцију полиције.

Према његовим речима, када су се тог дана сусрели са нишким Жандармима на углу Светозара Марковића и Бирвчанинове одмах су показали своја документа за легитимисање, док су војни полицајци у њиховом друштву гласно изјавили “војна полиција, на задатку смо“.

Како је објаснио, он и Андреј Вучић су Сашу Станковића и Сашу Јовановића, припаднике обезбеђења премијера Србије, срели на свом путу ка дому Вучићевих родитеља и да су наставили заједно.

Он је истакао да су припадници Жандармерије у Бирчаниновој узвикнули “стој куда сте пошли“ и да су почели да их гурају штоитовима и рукама одмах након показивања легитимације.

Мали је објаснио да су војни полцајци рекли жандармима “колеге, шта то радите. Нема потребе за овим“, а онда, не додирајући полицајце рукама, покушали да се испрече између њега и Вучића и полицајаца.

“Тада је полицијска палица из другог реда ударила крупнијег војног полицајца да би затим почели да нас ударају са свих страна. Од удараца сам пао, али они су наставили да то чине, да би ми један стао и чизмом на главу“, рекао је Мали.

Одговарајући на питања адвоката одбране, он је истакао да Вучић, војни полицајци и он никоме нису претили, вређали и радили било шта да би изазвали такву реакцију.

Он је у судници препознао полицајца Далибора Ђорђевића, који га је, како каже, ударио непосредно пре пада.

Такође, показао је и на полицајца Славка Стојановића који га је, како је додао, први ударио, а касније му помогао да седне, понудио медицинску помоћ и помоћ да покупи ствари расуте по земљи.

Одбрана је, као и приликом давања исказа Андреја Вучића, приговорила да се његов исказ разликује од оног који је дат тужиоцу 30. јануара ове године.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Андреј Вучић био „револтиран“

* Обавезна поља