nato-samit-velsСамит НАТО у Њупорту (Велс) одржао се под сенком слома западне концепције у Украјини који на неки начин представља јасну прекретницу у глобалном односу на планети. Очигледно желећи даљу конфронтацију са Русијом НАТО је донео низ антируских закључака и на њима заснованих одлука. Издвајамо три најважније:

Изучавање тзв „хибридног ратовања“

Западна војна алијанса објавила је да ће почети изучавање „нових хибридних метода вођења рата”. НАТО чак не крије да има у виду „хибридно ратовање” које је наводно „Русија применила у Украјини”.

О овоме се изричито говори у завршном документу самита НАТО одржаног у Њупорту (Велс).

Највећи део овог посла, како је прецизирано, биће поверена Центру за стратешке комуникације НАТО који се налази у Летонији. Главни правци „изучавања” биће: пропаганда и методи вођења информативних кампања.

Натовци су објавили и да ће увежбавати борбу против „хибридног ратовања”.

У завршном документу из Њупорта се подвлачи:

„Морамо обезбедити ефикасан одговор НАТО на специфичне изазове какве представљају претње хибридним методима вођења рата при којима се користи широки спектар војних и диверзантских операција са употребом војних, полувојних и цивилних структура које су међусобно дубоко интегрисане”.

Ово, кад се ствари мало поједноставе, значи да НАТО сумњичи Русију за разраду и примену – на Криму и у Украјини – суштински нове концепције вођења борбених дејстава под условним називом „хибридни рат”.

Натовски виђену и схваћену суштину тог ратовања овако је изложио генерал Нико Так, шеф алијансиног Центра за реаговање на Кризе (функционише при штабу Нато снага у Европи):

„Реч је о коришћењу класичних оружаних снага, диверзантских група и незаконитих оружаних формација паралелно са организовањем грађанских протеста под утицајем информационо-пропагандистичких средстава, уз додатак хакерстких напада на информационе системе противника. Сва та средства користе се концентрисано ради достизања јасно утврђених политичких циљева”.

Руска агенција ИТАР-ТАСС Такове наведене речи прокоментарисала је уз процену: антируска кампања представља обични хаос асиметричног грађанског рата у Украјини као лукаву војну концепцију, за коју генерал тврди да је нови систем вођења борбених дејстава.

Још убедљивије је разоткрио суштину натовског посезања за „хибридним ратовањем” као новом оптужницом против Русије бриселски политиколог и експерт за информативне ратове Дени Де Шене:

„Деловање Русије у Криму било је тако убрзано, ефикасно и неочекивано за НАТО да је алијанса била принуђена да смисли објашњење којим би њени генерали и амерички творци концепције кијевског „евромајдана” могли да прикрију свој фијаско. Привлачни термин „хибридни рат” и јесте то објашњење.

nato-vels 2

Формирање антируског корпуса

Лидери земаља NATO договорили су се о формирању интервентних снага чији ће задатак бити парирање „руској опасности“ – саопштио је одлазећи генерални секретар NATO Андерс Фог Расмусен.

Притом је прецизирао: „Снаге за брза дејства чиниће више хиљада војника спремних за муњевито распоређивање“.

Расмусен је додао да ће NATO обезбедити своје дуготрајно присуство „на мору, у небу и на земљи у источном делу алијансе“. То присуство ће бити обезбеђивано на „ротационој основи“.

Према његовим речима, ове својеврсне антируске снаге чиниће војне групе земаља чланица које су већ сада у сталној борбеној приправности. У њиховом саставу биће копнене јединице, ваздухопловне и поморске а бројаће укупно – до 25.000 војника и официра.

Пре Расмусеновог наступа, британски премијер Дејвид Kамерон је објавио да ће његова земља антируском корпусу ставити на располагање 3.500 војника.

Председник САД Барак Обама саопштио је да ће појачати америчко војно присуство у балтичким земљама и да ће, поред осталог, једна авио-јединица бити упућена у Естонију.

Наоружавање Украјине

Водеће западне земље које свим у НАТО ударају такт – одлучиле су да пређу још један Рубикон. Да наоружавају Украјину, али формално не као алијанса већ – као појединачне земље-чланице.

Мисле да су много лукави и најпаметнији, а одлазећи генерални секретар алијансе, Андерс Фог Расмусен, све је за јавну употребу формулисао овако:

„НАТО као организација нема сопствено оружје ни војну технику. Одлуке о испорукама оружја зато су у надлежности појединих држава. НАТО  се зато неће мешати у доношење одлука у земљама-чланицама о војним  испорукама Украјини.”

Расмусен је поздравио „активно партнерство” Украјине са НАТО и нагласио да ће у будућности постати „још тешње”. Додао је да ће алијанса „подржати војну реформу у Украјини и помоћи јој да створи јаку армију”.

Оценио је да је „слободна, независна Украјина – кључ евроатлантске безбедности”.

 


Извор: Факти, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Антируске одлуке НАТО из Њупорта

* Обавезна поља