vucic-avramovicСМЕДЕРЕВО – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да се на проналажењу стратешког партнера за смедеревску Железару ради много и напорно и да је држава спремна да помогне сваком ко зели да је преузме.

Вучић је, одговарајући на питања новинара у Смедереву, рекао да је проналажење стратешког партнера за Железару тешко, да то знају и радници и подсетио да се огроман број железара у западној Еврпои и на источном тржишту затвара.

„Боримо се и надамо да ћемо успети да нађемо решење, разговарамо са америчким ЕСМАРК-ом и са компанијама из Руске федерације и Индије. Нису лаки разговори али даћемо све од себе да то урадимо јер нам је то велики носилац БДП-а и индустријске производње и даје огроман број запослених”, рекао је Вучић.

Он је истакао да смедеревска Жеlезара ствара велике губитке и да зато држава грчевито тражи стратешког партнера.

„Спремни смо да помогнемо сваком ко би преузео Железару озбиљним финансијsким средстивма и на све друге начине. То није само интерес 5.200 породица Смедерева и смедеревског округа већ и целе Србије”, поручио је Вучић.

Србија испуњава обавезе и у њу вреди улагати

СМЕДЕРЕВО – Премијер Србије Александар Вучић данас је рекао да ће Србија све своје обавезе према инвеститорима испуњавати тачно и на време и да тиме показује да је поуздан и озбиљан партнер и земља у коју вреди улагати.

Вуцић се на церемонији полагања камена темељца новог производног погона фирме ПКЦ захвалио финским партнерима и пријатељима што поштују све што су уговорилили и, како је истакао, раде вредно и марљиво.

Он је прецизирао да је у погонима ПКЦ у Смедерeву до сада радило 100 радника, да ће их од сада бити 250 а до краја године 500, те да ће до 2016. године бити 2.500 запослених.

Најављујући да ће 31. децембра радници ући у нове хале, те да рок за градњу истиче 7. децембра, Вучић је рекао да је у том смислу замолио извођаче да обаве посао на најбољи могући начин и „да урадимо и завршимо оно што је наше”.

„Након тога сигуран сам да ће и ПКЦ и друге финске компаније отварати нове погоне у нашој земљи”, навео је Вучић.

Поновио је да се лагано смањује незапосленост у Србији, али и подсетио да је то и даље велики проблем, што, како је навео, илуструје пример новог погона ПКЦ у ком је за 250 радних места конкурисало пет хиљада људи, а Смедерево, додао је, ни приближно није међу најугроженијим местима у у Србији.

Смедерево је због Железаре и 5192 запослена веом,а значајно за Србију, навео је премијер и приметио да би велики посао био уирађен ако би од тох пет хиљада који су конкурисали посао добило бар хиљаду и по људи.

Фински партнери су истрајавали на ономе што су и тражили, али смо и ми одржали нашу реч, навео је Вучић и додао да ако завршимо изградњу до 7. децембра то ће значити да смо показали да је Србија озбиљна земља у коју вреди улагати и инвестирати.

Приватни сектор без нових намета, заштитићемо сиромашне

Премијер Србије Александар Вучић уз најаву да у понедељак почињу разговори о ребалансу буџета и смањењу плата и пензија, поручио је да се то односи само на јавни сектор, а да приватни сектор ни на који начин неће бити оптерећен додатним порезима.

Он није могао да каже на који ће начин бити обављено смањење плата и пензија, јер, како је навео, у понедељак о томе почињу разговори унутар владе и са представницима Међународног монетарног фонда, али је поновио да се то односи само на плате у јавном сектору и на пензије, те да ће најсиромашнији бити апсолутно заштићени.

„Сви су научили да треба да радимо у јавном сектору као да приватни не постоји, а приватни сектор је главни. Приватни сектор нећемо да оптерећујемо никаквим додатним порезима ни на који начин”, рекао је Вучић.

Он је додао да су се многи у претходном периоду неодговорно понашали повећавајући плате и пензије због успеха на изборима и обезбеђивања коалиција, а да нису поштовали економску логику, истакавши да држава жели то клупко да одмота до краја.

„Желимо да завршимо са свим проблема и извршимо све неопходне реформе како бисмо за две-три године имали потпуно нормалну и здраву земљу. Гледаћемо да то не буде ништа драматично, иако није пријатно, али да људи свакако могу да издрже и да најсиромашнији буду апсолутно заштићени”, рекао је Вучић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић у Смедереву

* Обавезна поља