Архитектура се увек развијала под утицајем политике и актуелних друштвених кретања. Непосредно везана за политички миље, она никада није служила искључиво задовољењу основних потреба за уређеним простором, већ је и средство изражавања моћи политичке елите. У Србији, архитектуру су увек пратиле несугласице, ограничења, бесмислени компромиси, одсуство реалности. Домаћи владари употребљавали су је да покажу политичку снагу и учврсте своје нереалне амбиције. У томе су правили крупне, непоправљиве грешке.

Након што је 1936. изградио Берлински олимпијски стадион – чудо ретроградне естетике Трећег Рајха – нацистички архитекта Вернер Марх позван је у Београд да на Калемегдану подигне српски мамутски Пантеон са Олимпијским комплексом испод градске тврђаве. Реализацију овог политичког пројекта осујетили су представници Клуба архитеката из Београда на челу  са архитектом Бранком Максимовићем. Тада је чувени архитекта новосадске Бановине Драгиша Брашован искључен из струковних догађања, само зато што је подржао ово Мархово решење. После рата, држава је и даље утицала на ликовне уметности и архитектуру, а под патронатом Партије развијен је стил социјалистичког реализма. Уместо нацистичких, на делу су били совјетски естетски узори у којима је величана улога социјалистичке револуције и комунистичке партије. Тадашњи социјалистички реализам састојао се у свеопштем некритичком, неселективном дивљењу према свему оном што је долазило из СССР-а.

Београд на води (Фото: Снимак екрана YouTube канала Војислава Арсенијевића)

И данас савремену српску архитектуру карактеришу диригована естетика државне елите, пројекти диктирани по укусу политичара игнораната, инвеститорски урбанизам који искључиво удовољава потребама капитала. Као у послератној фази соцреализма, развијена је у Србији псеудо архитектура новог стила капиталистичког реализма, лажног естетизма који неуспело имитира узоре претерано богатих друштава, у којима међутим и даље владају феудални закони. У стању кататоније, српском архитектуром харају незнање, сила, безакоње, небрига за хуманост простора, естетика кича, еколошка и етичка ерозија. Пројектима са лажним сјајем домаћем пуку сервира се боливудска слика „долче вита елите“ коју сиромашнима и робовима у пеленама за фабричким машинама сервирају припадници ружичастог света. Савремена архитектура у Србији остала је без архитеката, она је самодовољна, апстрактна бајка о лажном друштвеном прогресу пренета из света гламура у симболе моћи Запада: гигантске тржне центре и апартмане у нехуманим кулама грађеним „ни на небу ни на земљи“. Гутајући домаће тржиште, архитектура диригованог естетизма гомила сирове реплике одавно промашеног капиталистичког реализма, а безобзирни инострани архитекти служе у Србији да задовоље глад опскурних бизнисмена и болесне амбиције домаћих политичара у игри у којој се расипа новац осиромашеног народа.


Извор: Вечерње новости/Crystal Ship, 17.5.2019

Оставите коментар

Оставите коментар на Архитектура и новокомпонована српска елита

* Обавезна поља