nis-smekeriНИШ – Аудио-снимак са седнице Општинског одбора СНС Медијана, који је процурео у јавности, потврђује да је у градској општини Медијани било страначког и рођачког запошљавања, о чему је „Блиц“ писао почетком децембра прошле године.

На конкурс који је расписан у октобру за осам радних места пријавило се 210 кандидата, али су сви новопримљени рођаци одборника или функционера из СНС, УРС и СПС. Снимак потврђује да је на партијским састанцима одлучивано ко ће добити посао у градској општини. На снимку се чује како Дарко Булатовић, тадашњи председник ОО СНС, на партијском састанку тражи извештај од Зорана Стојановића, заменика председника Скупштине општине Медијана, о томе докле се стигло са договором о запошљвању. – Када се појавила могућност за запошљавања, о томе је почело да се говори негде у мају месецу, инсистирање је било да се изврши политичка подела. Тада сам позвао Дарка Булатовића да се укључи у разговор јер никакав политички договор није могао да се постигне. Били смо условљени неодржавањем Скупштине, која нам излази већ три месеца. Момчило Радојичић (СПС), председник Скупштине општине, је на састанку у кабинету председника Небојше Крстића (УРС) инсистирао на неким стварима – причао је Стојановић на састанку. Он је подсетио Булатовића да је чак потписан документ о подели радних места. – У списку који сте потписали Небојша као представник УРС-а, ти као представник СНС и Мома као представник СПС, да евентуално се појави девето место за СПС ако Мома Радојичић постигне договор са градоначеником – рекао је Стојановић.  Почетком децембра Нишлија Ђорђе Радосављевић, који је конкурисао за посао у Медијани, тврдио је да се списак примљених радника знао унапред. – Потврдило се да је тачно да су радна места расписана за одређене људе. Странке које су на власти у овој општини су поделиле радна места. Наставља се страначко и рођачко запошљавање – прича Радосављевић.  Он додаје да му није јасно зашто је било организовано чак и тестирање за избор нових радника.

Све је то било унапред договорено да се све припреми терен да се као на законит начин приме ти људи. Иако су били дужни да кандидате обавесте телефоном кад је тестирање то нису урадили, чак ни сајт општине тог дана није радио. Више од половине оних који су конкурисали нису ни дошли на тестирање јер нису знали кад је. Сви примљени кандидати су имали максимални број поена, што буди сумњу да су питања знали унапред. Председник комисије Саша Маркешић директно је фаворизовао неке кандидате. Рекао је пред нама да су управо сазнали битну чињеницу да је Марко Стефановић радио у општини Пантелеј годину дана и да је то јако битно за избор онога ко ће бити примљен – објашњава Радосављевић.

Јужне вести: потврда партијског запошљавања у Медијани

Иако су то тада негирали, снимак са седнице Општинског одбора СНС до ког су дошле „Јужне вести“, доказује да су се функционери СНС, СПС и УРС договарали кога ће запослити у нишкој Општини Медијана.

У граду у коме је више од 36.000 људи незапослено, о запослењима у јавном сектору одлучује се на партијским састанцима.

То доказује аудио снимак са састанка Општинског одбора СНС Медијана с краја прошле године.

На снимку, који је „Јужним вестима“ доставио високи функционер те партије који је инсистирао на анонимности, чује се дискусија о конкурсу за запошљавање 8 службеника у Општини Медијана чије се објављивање очекивало.

soundcloud.com/novinar/partijsko-zaposljavanje

Снимак почиње говором тадашњег председника тог Општинског одбора Дарка Булатовића, који је од Зорана Стојановића, заменика председника Скупштине Општине Медијана, тражио да упозна чланове странке са стањем најављеног запошљавања.

– Зоране Стојановићу, устани и кажи с ким сам разговарао, шта сте ми рекли… – чује се Булатовић.

Затим је реч добио Стојановић.

– Када се појавила могућност за запошљавања, о томе је почело да се говори негде у мају месецу, инсистирање је било да се изврши политичка подела. Тада сам позвао Дарка Булатовића да се укључи у разговор јер никакав политички договор није могао да се постигне. Били смо условљени неодржавањем Скупштине, која нам излази већ 3 месеца… – причао је Стојановић.

Стојановић је тада навео да је Момчило Радојичић (СПС), председник Скупштине Општине, током разговора у кабинету председника Општине Небојше Крстића (УРС), „инсистирао на неким стварима“,

СНС је, додао је Стојановић, попуштао и чак, обраћајући се Дарку Булатовићу, „подсетио“ да је тада потписан и документ који су потписали представници све три странке владајуће коалиције.

– У списку који сте потписали Небојша као представник УРС-а, ти као представник СНС и Мома као представник СПС, да евентуално се појави девето место за СПС ако Мома Радојичић постигне договор са градоначеником – рекао је Стојановић.

Стојановић је додао да је закључено да је због измена закона неопходно расписати конкурс.

– Иза тога почело се расправљати која места ће коме припасти. Прва ствар је била да видимо да добијемо што више – додао је Стојановић.

У наставку је Стојановић изнео податак да је Момчило Радојичић почео да зове одборнике из других одборничких група, наводећи при том имена одборника Двери, Нове Србије и некадашњих представника СНС, тврдећи да је вршио притисак на њих како би што већи број радних места припао СПС-у.

– На крају се испоставило да је то био његов.. од женине сестре син. Свастичић значи.

Да је притисака било и са највиших места показује и Стојановићева тврдња да су на преговоре о тим радним местима долазили и лидери нишких одбора СПС и УРС, Игор Новаковић и Бранислав Јовановић, а да су у разговорима учествовали и „већници из града“, не наводећи њихова имена.

– На већем нивоу је постигнута сагласност, дато је одобрење ко ће бити примљен и то су тих осам.. – закључио је Стојановић.

Подсетимо, реч је о конкурсу за запослење 8 службеника, који је Општина Медијана објавила октобра прошле године.

Од почетка је постојала сумња да је конкурс прилагођен унапред одређеним кандидатима, рођацима функционера владајућих партија.

Да је конкурс био намештен било је јасно након што су резултати били објављени –  Од 210 кандидата посао у Општини је добило управо оних 8 чија су имена била на списку који су Јужне вести анонимно добиле још пре расписивања конкурса.

Конкурс је на крају поништен, а формално образложење је било да Влада Србије није дала сагласност.

Коментар главног актера снимка Зорана Стојановића новинари нису за сада успели да добију.

Стојановић није одговарао на телефонске позиве и СМС поруке.

Дарко Булатовић, актуелни в.д. директор „Југоистока“ и један од најближих сарадника градоначелника и првог човека СНС у Нишу Зорана Перишића, потврђује да је у СНС вођења дискусија о запошљавањима.

Ипак, тврди да странка нема ништа у вези са спорним конкурсом за запошљавања, већ да је све договарано „у Општини“ а да је он то покушавао да спречи.

– То су они у Општини донели, а не општински одбор чији сам ја био председник. Ја сам управо тражио да видим шта су то тамо радили – каже Булатовић.

Овај високи функционер нишког СНС-а наглашава да на спорном састанку Општинског одбора, поменути предлози о запошљавању нису усвојени. Подсећа и да су два члана Општинског већа у Медијани из редова СНС гласала у складу са одлуком Општинског одбора странке, док је трећи већник из СНС-а овај договор прекршио и подржао спорне предлоге о запошљавању.

Међутим, иако тврди да је покушавао да спречи корупцију, на питање новинара да ли је о намери да се „намести“ конкурс обавестио полицију или тужилаштво, Булатовић је одговорио да није јер ни у Општини „таква одлука никада није формално донета“, али да је „то питање отворио на Општинском одбору СНС“.


Извор: Блиц, Јужне вести

Оставите коментар

Оставите коментар на Аудио доказ о страначком запошљавању

* Обавезна поља