incko valentinБЕЧ – Високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентин Инцко оценио је да би, ако стање у БиХ буде ескалирало, требало евентуално размислити и о трупама ЕУ.

„Размотрићемо стање у Босни и Херцеговини у уторак у међународном управљачком одбору. Аустрија ће повећати број својих војника у Босни. Ако стање буде ескалирало мораћемо евентуално да размишљамо о трупама ЕУ. Међутим, не сада”, поручио је он у интервјуу бечком дневнику „Курир”.

Инцко је оценио да је садашње стање најгоре од завршетка рата у Босни и Херцеговини, од Дејтонског споразума 1995.године.

Истовремено је негирао да „гори” Балкан, указујући да Србија добро напредује.

Такође је нагласио да насиље са више од 100 повређених мора да се најоштрије осуди.

Међутим, протести су, како је додао, оправдани, а посебно је социјална неравноправност водила ка томе.

„Дуго људи нису протестовали јер им је мир после рата са више од 100.000 мртвих био важан. Носиоци протеста су углавном Бошњаци, муслимани. Све је пошло из Тузле где радници већ годину дана сваке среде демонстрирају, али им се није придавала пажња”, објаснио је Инцко.

Он је истовремено потврдио да је делимично узрок хаоса и државна конструкција која не функционише.

„Дејтонски споразум је био мировни споразум, који је био јако успешан. Међутим као уставни споразум он је сувише компликован. У босанско-хрватској федерацији постоји 11 влада, 11 премијера, 11 министара унутаршњих послова. То је неефикасно и прескупо”, нагласио је аустријски дипломата.

На констацију да је недавно премијер РС Милорад Додик рекао да је Босна неуспела држава Инцко је казао да стање у земљи није оптимално.

Корупција и организовани криминала су, према његовим речима, проблем на целом Балкану.

Он је оценио да ће ЕУ морати појачано да се залаже за више правне државе у региону, и да то грађани очекују. Што се Аустрије тиче, Инцко сматра да би она могла имати појачану улогу на Балкану са креативним и неконвенционалним идејама. Према његовим речима, Аустрија би могла са већом пажњом да ојача правну државу, пре свега државно тужилаштво и полицију.

„Не треба јачати централизам, већ функционисање државе. У прошлости је превише пажње посвећено војној безбедности, премало правној држави, демократији, помирењу и образовању”, уверен је Инцко.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Аустрија пвећава број војника у Босни

* Обавезна поља