Институт за јавну политику Владимира Бебе Поповића током 2019. године стручно је усавршавао чланове Српске напредне странке, показао је извештај Државне ревизорске институције, који је објављен у петак, а о чему је известио портал Нова С.

У извештају поменуте институције, у одељку нематеријалних трошкова, у табели на 46. страни, наведено је да је Српска напредна странка на име стручног усавршавања исплатила Институту на чијем је челу Поповић 1.604.000 динара, што је близу 13.600 евра.

– Трошкови стручног образовања у целости се односе на трошкове исказане по испостављеном рачуну „Институт за јавну политику“, Београд у износу од 1.604 хиљаде динара за пружене услуге тестирања и селекцију кандидата на основу Уговора о пружању услуга тестирања и селекције кандидата за програме едукација за 324 кандидата. На основу извештаја о извршеним услугама од 5. јуна 2019. године који је презентован у поступку ревизије, дизајниран је програм за едукацију за 324 члана и то: тренинг за тренере, школа политичких вештина, напредна школа политичких вештина и школа јавног наступа и комуникације – наводи се у извештају Државне ревизорске институције.

На основу спецификације трошкова, претпоставља се да су предавачи са Института Бебе Поповића учествовали у раду такозване Академије младих лидера СНС-а, коју је основала Фондација за српски народ и државу владајуће странке, у циљу едукације младих чланова СНС-а, то јест припреме за посланички мандат.

Редакција нашег листа покушала је да ступи у контакт са Владимиром Бебом Поповићем, али он током јучерашњег дана није одговарао на наше позиве на број телефона познат редакцији.

Академија младих лидера изнедрила је и посланика СНС-а Луку Kебару, који је остао упамћен по свом првом и до сада једином наступу у Скупштини, који је у најмању руку био неспретан, као и по одбијању да репортерки да изјаву по конституисању парламента.

Редакција Данаса послала је питање Kебари да ли је и сам прошао кроз усавршавање Института за јавну политику. До закључења овог издања нисмо добили одговор.

Телевизијског водитеља Лава Пајкића такође смо питали да ли је као једно од нових лица владајуће странке у Народној скупштини прошао едукацију института Бебе Поповића. Пајкић се најпре није јавио, да би нешто касније узвратио позив.

Вучић, Беба Поповић (фотомонтажа) – Фото: Горан Срданов, Немања Јовановић/Нова.рс

Након што се новинар Данаса представио, Пајкић је казао да је на састанку, те да му новинар пошаље питање у поруци. Посланик СНС-а је поруку новинара прочитао, али на њу није одговорио.

О сарадњи председника Србије и СНС-а Александра Вучића и Владимира Бебе Поповића спекулише се годинама уназад, а ово је први пут да је документовано да бивши шеф Бироа за комуникације у Влади Зорана Ђинђића има финансијске везе са владајућом странком.

Подсетимо, Поповић је пре шест година у емисији „Утисак недеље“ изјавио да му је „Вучић партнер као Влада Србије“, те да се његов Институт „бави пословима који су директно везани за рад Владе, а то је интензивирање, појачавање и оснаживање процеса евроинтеграција“.

Александар Вучић је у интервјуу KРИK-у у априлу 2016. године, на констатацију да је Владимир Беба Поповић његов саветник, тако нешто негирао.

– Владимир Беба Поповић никад није био мој саветник. Он је помагао нешто што је мислио да може да помогне, то сам веома поштовао и никад није био мој саветник. Помагао је оним што је могао, у сфери медијских савета, овде обрати пажњу на ово, онде на оно. Није био неформални саветник, то је као кад бих могао да кажем: да се још три пута видимо нас двојица, па да кажем да сте ме ви саветовали – рекао је Вучић.

На основу података Агенције за привредне регистре, Институт за јавну политику основан је у септембру 2013. године као удружење, са делатношћу пружања консултантских активности у вези са пословањем и осталим управљањем.

Kао област остваривања циљева Института наведени су политика, владавина права, заштита људских права, култура, економија, међународни односи и сарадња, медији, образовање, друштвено-политичка и научна сфера јавног живота. Kао заступник Института наведен је Владимир Поповић.

На основу сајта Института, он своје одељке има у Београду, Подгорици и Љубљани. На интернет презентацији се наводи да је Институт за јавну политику основан како би се синергијом знања и ставова искусних стручњака и јавних активиста формулисала нова национална, регионална међународна политика постјугословенског простора.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Беба Поповић и СНС

* Обавезна поља