beograd na vodi-vucicБЕОГРАД – Скупштина града усвојила је измене и допуне Генералног плана Београда 2021. којима се укида Студија о забрани градње високих објеката, тако да ће одсада у Београду моћи да се граде објекти виши од 32 метра.

Изменама плана између осталог стварају се услови за пројекат Београд на води и за измештање Железничке станице на Прокоп и у Блок 42, где ће бити смештена и главна аутобуска станица.

У образложењу измена, наводи се да се овим пружа могућност за изградњу високих објеката на целој територији града.

Одборници ДС су оценили да предложене измене нису у складу са Законом о планирању и изградњи, а одборник демократа Зоран Алимпић рекао је да измештање железничке станице неће бити јефтино и упитао да ли Град са скромним средствима може то да изнесе.

Алимпић је нагласио и да је зграда Железничке станице споменик културе од националног значаја и да је добро што је она предвиђена да остане и према пројекту Београд на води, али је упитао чему ће она служити.

Он је критиковао што се велики билборд за Београд на води налази преко зграде Железничке станице, која се, како тврди, због тога не види. Иначе са дневног реда је избачен предлог плана детаљне регулације у вези са обилазницом око Београда, како би се још разговарало са грађанима Лештана, који на територији на којој треба да прође обилазница имају нелегално саграђене стамбене објекте.

Шеф одборничке групе СНС Александар Јовичић рекао је да ће са грађанима бити одржани бројни састанци како би се заједнички нашла решења.

„Када говоримо о обилазници око Београда, што би растеретило саобраћај у граду, цео Београд би удахнуо ваздух због таквог пројекта, али ми и поред тога желимо консензус и разговоре и зато смо то повукли као тачку дневног реда”, рекао је Јовичић.

Јовичић је закључио да је политика СНС препознатљива по томе што ни тајкунски ни други интереси нису испред државе, те да су напредњаци и те како расположени да отворе врата за све инвеститоре који желе да запосле наше људе, подигну фабрике и искористе потенцијал.

Скупштина града усвојила је још неколико планова детаљне регулације који су везани за насеље Велики Црњени, Вождовац, Земун…

Група грађана протестовала на седници Скупштине

Седница Скупштине Београда данас је на кратко прекинута, јер су чланови грађанске иницијативе „Не давимо Београд” који су били присутни у сали развили транспарент на коме је писало „Стоп инвеститорском урбанизму” противећи се изменама Генералног плана Београда.

Добрица Веселиновић из те иницијативе рекао је новинарима да су они на симболичан начин желели да покажу како покушава да се прикаже да се ради о сасвим обичном чину, а да је реч о изгласавању измена и допуна генералног урбанистичког плана које предвиђају велику системску промену за град.

Како је рекао, та иницијатива има и примедбе на то што се „неименованом арапском инвеститору дозвољава да без икаквог плана гради на ексклузивној локацији у Београду”.

Представници те иницијативе су рекли и да су добили одобрење да данас приствују седници Скупстине града.

Именовани директори градских јавних предузећа

Скупштина града Београда именовала је данас 16 директора јавних предузећа чији је оснивач град, а на основу конкурса који је раписан 27.јуна ове године.

За директора Београдског водовода и канализације именован је грађевински инжењер Светозар Веселиновић, док је за директора Београдпута именован такође грађевински инжењер Иван Тејић.

Они су именовани на период четири године, као и остали директори. Тако је за директора ЈП Погребне услуге именован магистар економских наука Драган Балтовски, за директора Београдских електрана математичар Горан Алексић, а за директора Зеленила Београд правник Слободан Станојевић.

Директор Градске чистоће је инжењер рударства Мирослав Богдановић, Градских пијаца доктор ветеринарске медицине Иван Сочо, ГСП-а машински инжењер Жељко Милковић, а Паркинг сервиса инжењер саобраћаја Андрија Чупковић.

Прво човек Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда биће архитекта Бранислав Поповић, док ће Студио Б водити новинар и економиста Ивана Вучићевић.

За директора Аде Циганлије именован је економиста Жарко Шормаз, а за директора Сава центра машински инжењер Драган Гргуревић.

Директор Београдске тврђаве од данас је менаџер европског бизниса Никола Ковачевић, Београдвода Ненад Ђинђић, а Јавног осветљења економиста Александар Цинцар Попоски.

Градски менаџер Горан Весић позвао је одборнике да подрже избор наведених 16 директора, а да се два предложена решења, за директора Урбанистичког завода и Хиподрома не усвоје јер надлежни не могу да гарантују да ће они довољно добро радити свој посао.

Одборници приликом гласања нису изабрали директоре Урбанистичког завода Београд и Хиподром, а нови јавни конкурси спровешће се на начин који је прописан Законом.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Београд изменио урбанистички план

* Обавезна поља