amfilohije 2БЕОГРАД – У Саборној цркви у Београду свештенство Српске и Руске православне цркве служило је парастос за српске и руске војнике који су погинули у Првом светском рату, уз поруку да је братство српског и руског народа запечаћено крвљу.

Парастос је, у присуству Његове светости патријарха српског Иринеја, служио Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који је у беседи рекао да се данас сећамо оних који су пре 100 година животима бранили Београд у Првом светском рату.

„Сећамо се и оних који су у 19. веку, Другом светском рату и најновијим ратовима положили животе за православну веру, цара, краља и отачаство. Нема веће љубави него да неко положи свој живот за своје ближње“, рекао је митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије рекао је да су српски и руски народ своју братску љубав запечатили крвљу и да нема дубљег заједништва од оног које је запечаћено христоликом жртвом.

„У том знаку је и сва историја српског и руског народа“, рекао је митрополит Амфилохије.

Он је навео да је стогодишњица Првог светског рата прилика да се сетимо руског цара Николаја /Романова/, чији је „нестанак“ у Русији био узрочник усељења „злих духова“ у његов руски народ, што је трајало 70 година.

„Тек у ово наше време мајка Русија се враћа себи и својим вековним идеалима и вредностима, а заједно са њом и ми који смо крвљу везани“, рекао је Амфилохије.

Он је истакао да насиље током Првог и Другог светског рата, насиље током НАТО бомбардовања и оно које се одвија у Украјини нису и неће донијети среће и напретка.

Парастос је служен у оквиру руско српског скупа „Велики рат и почетак новог свиета: подсећање на човечанство“.


Извор: Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Братска љубав Срба и Руса је запечаћена крвљу

* Обавезна поља