Erdogan-i-MerkelБЕРЛИН – Немачка нема више пуно поверење у Турску јер сматра да игра двоструку игру у борби против Исламске државе, због чега Берлин не жели да дели све обавештајне податке са Анкаром, пише „Шпигл”.

Бундестаг је прошле недеље одобрио учешће немачке војске у борбу против терориста у Сирији, што подразумева стационирање извиђачких авиона типа торнадо у НАТО бази Инџирлику у Турској.

Међутим, Берлин не верује Анкари и претпоставља да би Турска могла да те податке искористи за гађање курдских положаја, пише немачки лист.

Војни стратези у Берлину разговарали су о томе како се може спречити да Турска злоупотреби немачке извиђачке податке да би се на крају донела одлука да њихово прослеђивање буде строго цензурисано.

Разлог за то је, како се наводи, двострука игра Турске у рату против Исламске државе.

Анкара је ставила коалицији против ИС осам својих борбених авиона, али истовремено изводи ваздушне ударе против курдских снага које су партнери САД и које се на северу Ирака и Сирије на терену боре против џихадиста.

Очигледна је бојазан немачких војних званичника да би Турска анализом снимака Бундесвера могла да идентификује и курдске циљеве које би касније бомбардовала, независно од коалиције.

Ова дилема још једном показује колико је компликована ситуација у коалицији чије чланице под плаштом борбе против тероризма следе сопствене интересе, закључује немачки лист.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Берлин не верује Анкари

* Обавезна поља