Амбасадор САД Кристофер Хил изјавио је данас да нико у овом тренутку не би требало ништа да потписује са Русијом.

Истакао је да САД не знају шта тачно подразумева споразум који је Србија потписала у Њујорку са том земљом те да очекују да ће у наредном периоду добити појашњење о потписаном документу.

„Свакако бисмо желели да чујемо појашњење шта је тај документ. Током ове седнице у УН САД су имале добре разговоре са Србијом, тако да смо тек након тога чули за тај документ и очекујемо објашњење о њему”, казао је Хил.

Он истиче да нико не би требало у овом тренутку да потписује ништа са Русијом и наводи да то тренутно чине само, како каже, јадни регрути који то морају.

Наводећи да Русија води рат против свог суседа, Хил каже да је за људе у САД тешко да разумеју потписивање таквог документа.

„Надамо се да ћемо чути објашњење за потписивање тог документа”, каже Хил и додаје да САД сматрају да би Србија требало да посматра ширу слику и наглашава да Америка подржава Србију на диверсификацији извора енергије како би смањила своју зависност од Русије која се великим делом заснива на уценама и подстицајним мерама притиска.

САД такође желе да чују шта Србија жели да учини убудуће и какве односе са ким да гради, као и са земљом која, како каже, брутално напала свог суседа и служи се и претњама да ће користити нуклеарно оружје.

„Желимо да чујемо и схватимо на чему се темеље односи и сарадња Србије и Русије”, казао је Хил.

На питање да прокоментарише то што је током свог боравка у Њујорку председник Србије Александар Вучић „ишао на боршч”, руско традиционално јело, Хил је одговорио да када је у Њујорку обично иде на италијанску или кинеску храну.

ЕУ „озбиљно забринута” јачањем односа Београда са Москвом

Портпарол ЕУ Петeр Стано – Фото: Анадолија

Европска унија (ЕУ) је „озбиљно забринута” због приближавања односа Србије са Русијом, поручио је портпарол ЕУ, Петер Стано.

„Живимо у временима нелегалне, ничим изазване и неоправдане агресије Русије на суверену државу Украјину. Договор о редовним консултацијама између министарстава спољних послова Србије и агресорске Русије, у овом тренутку, даје посебно снажан сигнал њихове намере да ојачају сарадњу са Русијом, и то поставља озбиљна питања”, изјавио је Стано на конференцији за новинаре.

Ова реакција бриселског портпарола долази након што су Министри спољних послова Србије и Русије, Никола Селаковић и Сергеј Лавров, потписали у Њујорку, на маргинама 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, План консултација својих министарстава за период 2023-2024.

Петер Стано је упозорио да потписивање овог документа долази у тренутку када Русија озбиљно крши Повељу УН, међународно право и међународно хуманитарно право, док руске оружане снаге чине злочине над украјинским народом. Долази и убрзо након након што је Русија најавила да ће изабрати пут даље ескалације и конфронтације организовањем мобилизације у Русији, незаконитих „референдума” у областима Украјине које тренутно заузима Русија и претњом употребе оружја за масовно уништење.

„Европска унија је била кристално јасна међу свим државама чланицама и нашим партнерима, укључујући земље кандидате као што је Србија: односи са Русијом не могу бити уобичајени бизнис са Путиновим режимом и у сенци ничим изазване и неоправдане инвазије Русије на Украјину”, упозорио је Петер Стано, портапрол ЕУ.

Он је у име Европске уније позвао српско руководство да, у оквиру процеса придруживања, обезбеди чвршћу кохерентност између својих спољнополитичких иницијатива и подршке међународним вредностима и независности, суверенитету и територијалном интегритету Украјине унутар њених међународно признатих граница.

Србија је држава кандидат и преговара пуноправно чланство у ЕУ. Сматра се лидером у процесу европских интеграција. Од свих земаља које су у приступном процесу се очекује да се постепено ускладе са спољном политиком ЕУ.

Ова обавеза је још више истакнута од почетка руске агресије на Украјину, у фебруару ове године. Док су остале земље региона увеле санкције Русији у складу са одлукама ЕУ, Србија је једина држава која то није урадила. Европски званичници редовно упућују позив београдским властима да спољну политику, односно политику санкција ускладе са ЕУ.

Фон Крамон: Сигнал за нас да замрзнемо приступне преговоре у ЕУ

Виола фон Крамон – Фото: Heinrich Böll Stiftung wikipedia

Известилац Европског парламента за Косово Виола фон Крамон прокоментарисала је потписивање Плана консултација министарстава спољних послова Србије и Русије за наредне две године и овај споразум назвала „озбиљним скандалом”, преноси „Нова.рс”.

„Ово је озбиљан скандал. Усред бесног рата, министарство спољних послова Републике Србије потписује план будуће сарадње са руским агресором. Или је то можда само сигнал за нас да замрзнемо приступне преговоре у Европску унију, јер улазак у ЕУ не иде преко Москве”, написала је на Твитеру фон Крамон.

Шефови дипломатије Русије Сергеј Лавров и Србије Никола Селаковић потписали су јуче у Њујорку План консултација министарстава спољних послова две земље за наредне две године, објавио је вечерас МИП Србије.

План је потписан на маргинама 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, а министарство је на Твитеру објавили видео снимак потписивања и размене документа који је, судећи по снимку, потписан у просторијама руске мисије при УН.

Иначе, Странка слободе и правде данас је у саопштењу осудила потписивање овог плана, истакавши да „наш технички министар гура прст у око целом цивилизованом свету и потписује споразум који није морао да се потпише”, као и да власт овим крши позицију Србије око Косова.

„Невероватно је да у моменту док читав свет са страхом прати потезе Москве који угрожавају светски мир, док месецима гледамо свакодневна страдања украјинског народа, наш технички министар, у последњим данима свог мандата, закључи споразум о продужењу консултација са земљом која директно крши Повељу УН и намерава да својој територији присаједини територију друге међународне признате земље”, наводи се у саопштењу ССП, а преноси „Нова.рс”.

Билчик: Ово је ударац на процес придруживања ЕУ на Западном Балкану

Известилац Европског парламента Владимир Билчик – Фото: Снимак екрана/YouTube

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик оценио је 25. септембра да је потписивање „плана консултација” министарстава спољних послова Русије и Србије „ударац” на процес придруживања Европској унији (ЕУ) на Западном Балкану.

Он је на Твитеру навео да као поборник свих корака ка европској Србији, сматра да је „вест о планираним консултацијама између Србије и Русије велики ударац за процес придруживања Западног Балкана”.

„Да будемо јасни: Русија се мобилише да нападне Украјину, државу кандидата за ЕУ. Русија напада проширење ЕУ!”, поручио је Билчик.

Министри спољних послова Србије и Русије, Никола Селаковић и Сергеј Лавров, потписали су у Њујорку, на маргинама 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, План консултација својих министарстава за период 2023-2024.

Министарство спољних послова Србије је на Твитеру објавило видео снимак потписивања и размене потписаног документа. Са снимка се може закључити да је План консултација потписан у просторијама руске мисије при Уједињеним нацијама.

Ово је први дипломатски документ на високом нивоу који су Србија и Русија потписале од 24. фебруара, када је почела руска инвазија на Украјину. Русија се због агресије на Украјину налази под санкцијама Европске уније, Сједињених Држава и других западних земаља.

Власти у Србији су гласале за неколико резолуција у Уједињеним нацијама којима се Русија осуђује због инвазије на Украјину. Ипак, Србија, иако је кандидат за чланство у ЕУ, одбија да усклади своју политику са европском и уведе санкције Русији.

Сергеј Лавров и Никола Селаковић приликом потписивања документа у Њујорку – Фото: Танјуг/Раде Прелић

Документ који су потписале Русија и Србија

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић у Њујорку потписао је са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом „План консултација између министарстава спољних послова Србије и Русије за период 2023-2024”, због ког ових дана жустро нападају Србију.

Документ има 4 стране и како и само име документа каже, реч је о распореду састанака током 2023. и 2024. године. Новости суобјавиле садржај тог документа, који вам представљамо у целости.

Тај споразум потписује се од 1996. године и реч је о техничкој ствари, нема конотацију безбедносне политике. Реч је о билатералним односима и мултилатералној активности. Влада је могла да одбије такав план али у њему нема ништа спорно, а критикују га они који га нису ни видели – поручио је Селаковић након потписивања споразума.

План консултација између министарства иностраних послова Руске Федерације и министарства спољних послова Србије, прва страна документа (Фото: Снимак екрана/Вечерње новости)

План консултација између министарства иностраних послова Руске Федерације и министарства спољних послова Србије, друга страна документа (Фото: Снимак екрана/Вечерње новости)

План консултација између министарства иностраних послова Руске Федерације и министарства спољних послова Србије, трећа страна документа (Фото: Снимак екрана/Вечерње новости)

 

План консултација између министарства иностраних послова Руске Федерације и министарства спољних послова Србије, четврта страна документа (Фото: Снимак екрана/Вечерње новости)


Извор: Вечерње Новости, Радио Слободна Европа, Танјуг, Нови Стандард

Оставите коментар

Оставите коментар на Бес и претње Запада због потписаног документа са Русијом

* Обавезна поља