МОСКВА –  Москвом је и овога 9. маја прошао „Бесмртни пук Русије“, а на челу колоне био је председник Владимр Путин са портретом свога оца у рукама.

У овој манифестацији учествовало је рекордних 850.000 учесника, који су носили портерете својих предака и рођака, учесника Великог отаџбинског рата.

Колона се према Кремљу и Великом Москворецком мосту кретала Лењинградским проспектом и Тверском улицом.

Упркос лошем времену, учесници манифстације су певали песме из ратног периода.

Међу њима је и ове године био шеф државе Владимир Путин. Он је опет носио портрет свог оца Владимира Спиридоновича Путина који је ратовао иако није морао и био тешко рањен бранећи Лењинград.

„Бесмртни пук“ је прошао практично свим руским градовима.

У Снкт-Петербургу је у колони било око 700.000 људи.

На руском Далеком Истоку је овој манифестацији учествовало преко 300.000 људи.

У Севастопољу је Бесмртни пук окупио преко 30.000 људи. У Самари – исто толико, у Кемерову – око 20.000, у Грозном безмало 10.000…

Прошле године је „Бесмртни пук“ у Русији окупио око 24 милиона људи.

Та манифестација је одржана у великим градовима још 50 земаља.

Бесмртни пук у Београду

БЕОГРАД — У Београду је, поводом 9. маја, Дана победе над фашизмом, други пут организована манифестација „Бесмртни пук“- шетња потомака погинулих у Другом светском рату. Они су изашли на улице престонице са портретима својих ближњих.

Свечани марш „Бесмртног пука“ почео је испред Спомен-парка ослободиоцима Београда и кретао се Рузвелтовом улицом и Булеваром краља Александра, све до Скупштине Града Београда, где је одржана свечана манифестација.

У организацији Медијског центра „Руски експрес“ и Фондације за очување културно-историјског наслеђа и обнову споменика културе „Свети Александар Невски“, шетња је почела од Гробља ослободилаца Београда 1944. године, а настављена је преко Рузвелтове улице, Булевара краља Александра до Скупштине града Београда.

Учесници шетње, међу којима је био и лидер покрета Двери Бошко Обрадовић, носили су фотографије погинулих предака, као и руске и српске заставе.

Испред Скупштине града Београда градски менаџер Горан Весић рекао је да Србија има права да слави Дан победе јер се бескомпромисно борила против фашизма.

Председник Фондације за очување културно-историјског наслеђа Александар Поповић рекао је да су највеће жртве у Другом светском рату понеле Русија која је изгубила више од 27 милиона људи, и Србија.

„Зато не смемо заборавити жртве и морамо да направимо најлепши меморијални центар у Европи“, казао је Поповић.

Пре шетње, на Гробље ослободилаца Београда венце су положили делегације амбасаде Русије, Белорусије, Азербејџана, Казахстана, ветерани, народни посланици, организатори „Бесмртног пука“, као и грађани који су дошли из Русије, Црне Горе и из Новог Сада, Крагујевца, Крушевца, Краљева, Ужица, Параћина и Александровца.

„Организацијом ове манифестације желимо да укажемо дужно поштовање нашим јунацима из Првог и Другог светског рата, као и храбрим браниоцима Србије од НАТО агресије 1999. године“, наводе организатори.

Српска земља и српски народ су поднели неизмерне жртве у ратним сукобима бранећи вредности истине, правде и слободе. Наша дужност је да чувамо ову историју и да је заштитимо од све чешћих покушаја ревизије који долазе од оних који су се током ратних сукоба налазили на страни агресора, истиче Фондација Свети Александар Невски у саопштењу.

Како се наводи, прошле године ова манифестација је одржана у скоро 40 земаља укључујући САД, Немачку, Велику Британију, Француску, Аустрију, Италију, Кину и многе друге државе, где је „Бесмртни пук“ прошетао у више градова.

За само пет година, овај покрет је од пет хиљада људи, који су 2011. године марширали у Бесмртном пуку у Томску, порастао на 12 милиона људи који излазе на улице 1.200 градова. Само центром Москве прошетало је пола милиона грађана, на челу са председником Русије Владимиром Путином, додаје се у саопштењу.

Прошлогодишњи „Бесмртни пук“ у Београду био је један од најбројнијих у читавом свету изван подручја бившег Совјетског савеза.

„Покрет ‘Бесмртни пук’ је рођен у Русији, али нема националност нити политичку или верску припадност. Вредности слободарства и антифашизма су интернационалне“, додаје се у саопштењу.

Бесмртни пук у Кијеву и Харкову напали екстремисти

КИЈЕВ — Учесници Бесмртног пука прошетали су поводом 9. маја Дана победе над фашизмом Кијевом и Харковом где су их напали екстремисти.

Према наводима локалних медија, око 5.000 људи одало је пошту настрадалима у рату између Совјетског Савеза и нацистичке Немачке 1941.-1945. године и положило цвеће на споменик Спомен славе.

Њима су се придружили учсници Бесмртног пука носећи слике ратних ветерана и Георгијевске ленте, Симбол победе над фашизмом, преноси АФП.

„Учесници Бесмртног пука окупили су се неколико метара од споменика Спомен славе у Харкову и почели да узвикују: Не фашизму! Они су певали песме и рецитовали стихове о грађанском рату у Донбасу“, преноси Тас.

Када су запевали једну од песама избили су сукоб, пренела је агенција УНИАН.

Интервенисало је око 50 полицајаца како би спречило веће сукобе.

Са друге стране, украјинске власти придружиле су се европским земљама у обележавању краја Другог светског рата 8. маја 1945. како би још више истакли дистанцирање Украјине од Русије и своју блискост са Западом.

„Нећемо више славити овај празник према руском сценарију“, рекао је украјински председник Петро Порошенко групи војника.

Ипак полиција у Кијеву је саопштила да је око 3.000 људи носећи фотографије рођака који су се борили у совјетским редовима против фашиста прошетало данас украјинском престоницом.

Учеснике Бесмртног пука напала је мања група украјинских националиста који су на њих бацили димне бомбе након чега их је полиција удаљила, наводи АФП.

Оставите коментар

Оставите коментар на Бесмртни пук у Москви, Београду, Кијеву и још 50 земаља

* Обавезна поља