dacic-privredaБЕОГРАД – Премијер Ивица Дачић изјавио је да је одржавање избора на Косову и Метохији прихватљиво само ако су статусно неутрални, и да је Београд заинтересован да Срби учествују на изборима, али да изгледа да приштинска страна није за то много заинтересована.

Дачић је у емисији „Утисак недеље” ТВ Б92 објаснио да Београд инсистира да Срби имају представника у Централној изборној комисији, што до сад није био случај, да изборни материјал буде статусно неутралан, да нема грба „Републике Косово” на гласачком листићу и да се тиме изађе у сусрет и пријављивану Срба за те изборе.

Премијер је нагласио да је за нас неприхватљиво да се попуњавају формулари на којима стоји грб „Републике Косово”.

Дачић је истакао да смо због кашњења за решавање тог и других проблема тражили, не померање одржавања избора, већ померање рока за пријаву листа, и да очекује да се у најскорије време, у току дана или сутра најкасније, нађе решење да се бирачи региструју.

Премијер је прецизирао да је разговарао са представницима међународне заједнице, да је имао разговоре са земљама Квинте и да има осећај да су тек у последњих недељу, две, схватили озбиљност проблема.

Он је поновио да косовска Централна изборна комисија жели да кроз изборни материјал представи државност.

„Јесмо заинтересовани за излазак на изборе, али нисмо задовољни са притиском међународне заједнице” на другу страну, рекао је Дачић и додао да изгледа да албанска страна није много заинтересована да Срби изађу на изборе.

Премијер је навео да из тих локалних избора произилази Заједница српских општина, да је то 10 општина и да је то значајна власт.

Он је рекао да се ради о спирали и да, ако нема локалних избора, онда је и имплементација споразума немогућа, ако нема тога, тешко је започети преговоре са ЕУ, а све то изазива политичку па и регионалну нестабилност.

„Ово је критичан моменат у процесу решавања тог проблема”, рекао је Дачић.

Србија жели аранжман са ММФ,али без мешања у политику

Председник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је да жели Србија да направи аранжман са Међународним монетарним фондом, али да не жели да се ММФ меша у политику Србије.

Дачић је рекао да се ММФ противио томе да Србија купи војне авионе, а знали су да ће их купити од Руске федерације.

„ММФ је прошли пут написао да се противи куповини војних авиона, знајући да ће Србија то да купи од Русије. Али ме је онда још више запрепастило то што је Русија у свом уговору о кредиту са нама ставила да ће 200 милиона долара бити одобрено после склапања аранжмана са ММФ-ом и онда сам себе питам ко овде кога зафркава“, рекао је Дачић.

Према његовим речима, на то је јасно скрено пажњу председнику Руске федерације Владимиру Путину и ММФ-у.

„И то је био наш заједнички став, Вучића и мене. Са тог аспекта ту нема никакве промене нашег става“, истакао је Дачић.

На констатацију да је немогуће да се склопи аранжман са ММФ-ом, а да се та институција не меша у политику Србије, Дачић је одговорио да је то могуће.

„То јесте могуће, јер су то политичке теме, а не економске“, закључио је Дачић.

Брзе смене ако се не ради како треба

Премијер Ивица Дачић изјавио је да је идеја код кандидовања нових министара саобраћаја и просвете била да се на та места доведу експерти и да вицепремијер Александар Вучић није тражио оставку Милутина Мркоњића, а поручио је да ће ко год да је изабран брзо бити смењен, ако не буде радио како треба.

Дачић је поновио да је Мркоњић сам понудио да на његово место дође неко други, а тако и Жарко Обрадовић, имајући у виду на кампању која с против њега водила.

„Наравно да Вучић није тражио њихову оставку. Неће он тражити оставку министра који долазе из других странака због страначке коректности, а исто ни ја“, рекао је Дачић, истичући да је јавност била незадовољна радом та два министра.

Он је објаснио да је позната посвећенот послу Мркоњића и да ће његово знање бити потребно на другом месту, што се односи и на Обрадовића.

Премијер је навео да не треба очекивати да ће кандидат за министра саобраћаја Александар Антић чаробним штапићем завршити коридоре, већ да се ту ради о томе да треба да постоји већа координација између различитих државних органа које ће обавити тај посао.

Дачић је навео да је Антић био „примамљив као предлог“, објаснивши да су заједно учествовали у многим реализованим пројектима.

За кандидата за министра просвете Томислава Јовановића, Дачић је казао да је хтео човека који није партијски ангажован, наводећи да Јовановић није члан СПС већ 13 година.

На констатацију да је Јовановић у једном од медија рекао да га је предложио приватни универзитет „Мегатренд, Дачић је навео да је кандидата за министра питао о томе и поручио да, ако га је предложио тај универзитет, одмах да се повуче.

„Ја сам га предложио на основу његовог квалитета“, рекао је Дачић.

Он је додао да када је било речи о култури и спорту имао у виду да то мора да буде нестраначка личност и да је и у странци због тога имао проблема, јер су на то гледали као партијски плен.


Извор: Б - 92

Оставите коментар

Оставите коментар на Без мешања ММФ-а у политику

* Обавезна поља