karl-biltБЕОГРАД — Дугорочно Србија неће моћи да седи на две столице, али мислим да сте се већ одлучили за једну и да идете ка циљу у ЕУ, каже бивши шведски премијер Карл Билт.

Бивши изасланик ЕУ на Балкану рекао је у Кажипрсту да је „изненађен стварима“ које ради председник Србије у вези са Русијом, али да не зна да ли је то дугорочно.

„Као што смо се ми пре 25 година одлучили да идемо у ЕУ, тако сте се и ви одлучили и пријавили за чланство. Спроводите реформе које су свакако неопходне за српско друштво“, каже Билт.

Бивши шведски шеф дипломатије је рекао да ће Србија једног дана формално постати чланица, али да ће до тог дана сваким кораком постајати све више део ЕУ.

„Имате разлога да будете задовољни, јер се много тога променило последњих година. Пролазите кроз захтевне тренутке, пред вама је тежак пут преговора за приступање Унији Већ савладали неке тешке препреке, али су значајни изазови пред вама“, рекао је Билт.

На констатацију да у Бриселу често то зову „изазовима“, али да се у Србији називају „условима“ и то условима којих је све више, Билт каже да је то делимично тачно.

„Сећам се добро када је Шведска кренула ка ЕУ. Унија се све време развија. Тренутно је питање миграција веома важно, а то није било битно пре две деценије. То говори о еволуцији интеграција. Услови се мењају и то може да буде иритирајуће, али то је живи организам“, каже Билт.

Говорећи о проблему Косова и Косову као услову за улазак у ЕУ, Билт није дао прецизан одговор да ли сматра да ће признање бити коначни захтев стављен пред Београд.

„Проблем Косова је очигледно ту. Нисам одушевљен прогресом претходних година. Тешко је све око Србије и Косова и остало је још много тешких питања, али их је много мање пред вама него што сте већ решили. Не би требало да буде великих проблема, ако се настави конструктиван приступ Београда и Приштине“, рекао је Билт.

Како је рекао, други део изазова везан је за економију.

„То је проблем свеприсутан у региону. Морате да се борите са дефицитом, незапосленошћу, структурним реформама. Приступање ЕУ подразумева стабилан оквир за економски развој. Европска агенда и економска су међусобно повезане“, каже Билт.

Билт је споменуо да „није необично да постоје тензије између институција председника и премијера“ и навео да је „важно да Србија има јасан циљ спољне политике, што је у надлежности владе“.

„Морамо да радимо са било ким ко је изабран, у Србији или било где. Јасно је да сада веома конструктивно радимо заједно. Некада је то било са Тадићем, сада са премијером Вучићем. Радимо заједно на веома тешким питањима, не само на питању Косова“, рекао је Билт.

И Американци су шизофрени

Коментаришући изјаву амбасадора САД Мајкла Кирбија изречену у Кажипрсту да су „Срби помало шизофрени, јер их срце вуче ка Истоку, а глава ка Западу“, Билт је рекао да је тако са свим нацијама.

„Ви Срби можете бити шизофрени исто као и Американци, и они су такви повремено, а то се може рећи за сваку нацију на свету“, рекао је Билт.

Он је навео да је Србија водећа нација у региону, да је прошла кроз тежак период и да је потребно да се превазиђу љутња, гнев и разарања, али да је Србија боља него што су многи очекивали.


Извор: Б-92

Коментари

2 Коментара на Билтов повратак на Балкан

Оставите коментар

Оставите коментар на Билтов повратак на Балкан

* Обавезна поља