Kомпанија у власништву супруге Младена Петковића, некадашњег директора фабрике Kрушика, а сада Застава Оружје, ангажована је била на изградњи Kоридора 11, то јест аутопута Милош Велики, као и на пројекту Београд на води, рекао је у Дану уживо новинар БИРН-а Александар Ђорђевић.

Он је додао да је компанија за две године увећала профит хиљаду пута, а да је породица Петковић купила стан на Врачару у вредности од 400.000 евра.

Говорећи у Дану уживо о узбуњивачу из Kрушика, Александру Обрадовићу, који је обавестио јавност о пословању фабрике из Ваљева са компанијом повезаном са оцем министра Небојше Стефановића, новинар БИРН-а Александар Ђорђевић напомиње да је важно да се зна шири контекст.

Он каже да је Младен Петковић кадар Српске напредне странке и подсећа да је на место директора Kрушика дошао 2014. године без искуства у наменској индустрији или у великим корпорацијама.

„После његовог доласка појављује се једна нова компанија, ГИМ, која постаје један од већих и водећих трговаца оружјем и која из Kрушика набавља оружје по нижим ценама од конкуренције. Иза ГИМ-а не стоји нико други до Бранко Стефановић, иако се на папиру он не види ни као власник, ни као заступник.

Из докумената из Kрушика се види да директно он преговара о продаји оружја. За све то време ГИМ добија послове преко 40 милиона долара за купопродају мина, а претходна компанија је имала мизерне приходе и није се бавила оружјем“, подсећа Ђорђевић на случај за који је јавност сазнала пре више месеци захваљујући Александру Обрадовићу.

С друге стране, тврди Ђорђевић, је компанија Петковићеве супруге која такође за годину дана невероватно увећава профит.

„Kомпанија у власништву жене директора Kрушика, која се бави грађебинским пословима и ради на изграњи Kоридора 11, то јест Милош Велики и Београда на води, та фирма за 1.000 пута увећава свој профит за две године.

За свега годину дана купи стан на Врачару за 400. 000 евра, стан од 170 квадрата“, каже гост Дана уживо и додаје да се имовина драстично увећала.

Он истиче да два члана СНС, односно блиска СНС, за кратко време постају енормно богати док је, с друге стране Александар Обрадовић, који је у Kрушику радио и пре доласка СНС на власт.

Обрадовић, који се тренутно налази у кућном притвору, је привремено удаљен с посла, а Александар Ђорђевић објашњава да је то законска процедура која узбуњивачу донекле иде у корист, јер за то време не може да прими отказ.

Међутим, док траје мера привременог удаљења с посла он прима само четвртину своје зараде.

Обрадовић се терети за објављивање пословне тајне, а новинар БИРН-а каже да су у питању обични комерцијални уговори у којима пише ко, шта, колико и за који новац купује и додаје да нема разлога зашто би носили ознаку тајности.

„ГИМ и Kрушик су мимо законских основа одлучили да на то ставе ознаку тајности“, указао је Ђорђевић.

Према његовим речима, забрињава то што тужилаштво и судство наседају на спинове, и додаје да када би се бавили трговином утицајем министра Стефановића и пословањем његовог оца, онда Александар Обрадовић не би био тема.

„Мени делује да тужилаштво у овом случају под директним политичким утицајем спроводи случај против Обрадовића“, рекао је Ђорђевић у Дану уживо.

Оцењује да је хапшењем узбуњивача из Kрушика, режим скренуо пажњу на себе и отворио Пандорину кутију, за коју каже да ће бити тешко затворити је.


Извор: Н 1/Јутарњи гласник

Оставите коментар

Оставите коментар на БИРН продире у аферу „Крушик“-Стефановић

* Обавезна поља