bjukonenЊУЈОРК – Вашингтон прети да ће против Русије увести нове санкције и да ће наоружати Украјину, ли тешко да ће од тога бити ишта јер ратоборна реторика врха САД нема подршку Американаца који учеснике проруских протеста у Украјини не сматрају оваплоћењем зла – оценио је Патрик Бјукенен у тексту написаном за The American Conservative.

Познати публициста и бивши кандидат за председника САД истовремено је упозорио Белу кућу, Стејт департмент и Пентагон да се оружје не узима у руке ако се не жели реално применити.

„Председник Обама и Џон Кери опет су испали смешни, као онда када су претили сиријском „црвеном линијом“. Иако су се тада насукали, нагласио је Бјукенен, опет гурају нос у туђе ствари и машу упозорењима и претњама које нису у стању да реализују. Обојица и даље ревносно блефирају и хвале се иако им амерички народ говори: „То није наша туча“.

Настављајући исту „линију“, Бјукенен је написао:

„Ако је одвајање Украјине од Руске Федерације било „тријумф самоопредељења“, због чега Руси Крима и Доњецка немају право да се отцепе од Кијева и да се врате у састав Русије? Ако су Грузини имали право да се ослободе од власти Руске Федерације, зашто становништво Абхазије и Јужне Осетије нема право да се ослободи од власти Грузије?“

Бјукенен је истовремено указао да Запад Путина сматра претњом свету заснованом на правилима и поставио питање: „Каква правила су нама дозволила да бомбардујемо Србију да би од ње отргли Косово – колевку српског народа?“

У Вашингтону сигурно неће бити задовољни ни овом његовом историјском паралелом: Крим се прикључио Русији без крвопролића и уз пуно одобравање народа, а одвајање Тексаса од Мексика довело је до великог рата и тога да су САД окупирале мексичке територије.

Поводом догађаја на истоку Украјине, написао је да тамошњи учесници протеста преузимају власт на потпуно исти начин као што су то учинили актери кијевског Мајдана. Једина разлика је у томе – нагласио је Бјукенен – што Русе сада називају „терористима“, док се чланови партије Свобода и Десног сектора, који су се тукли са полицијом и палили зграде да би свргли законито изабраног председника државе, сматрају херојима.

„Зар то није очевидно лицемерје? И, како се ми, Американци, усуђујемо да са невиним изразом на лицу осуђујемо деловање Руса у Украјини“ – поставио је директно питање Бјукенен.

Претходно је амерички геополитички аналитичар Ерик Дрејцер оценио да Вашингтон покушава да демонизује Русију и Владимира путина зато што „украјинска позиција Москве иде уз длаку америчким интересима“.


Извор: The American Conservative

Оставите коментар

Оставите коментар на Бјуконен – Немамо права да осуђујемо Русе

* Обавезна поља