bler-i-vucic1.pngБез обзира на чињеницу да је био главни заговорник бомбардовања Београда 1999, Тони Блер је додао Србију на листу земаља које плаћају његове услуге. Биће саветник премијера Александра Вучића, који је за време бомбардовања био министар информисања и отворено критиковао британског политичара. Чак је био и рецензент књиге о Блеру увредљивог наслова, чији је аутор Војислав Шешељ, политичар и осумњичени ратни злочинац, пише „Гардијан”.

Сада су Вучић и Блер на истој страни, а уговор са приватном фирмом бившег британског премијера платиће Уједињени Арапски Емирати (УАЕ). Овај аранжман ће вероватно изнервирати не само Србе који презиру Блера због улоге у бомбардовању, већ и противнике његових све већих пословних интереса на Блиском истоку. Критичари кажу да Блерови лични интереси, укључујући везе са Абу Дабијем, слабе његову улогу изасланика Квартета (УН, САД, Русије и ЕУ) за Блиски исток.

„Гардијан” подсећа да су Блер и његов тим последњих месеци редовно долазили у Београд и да је крајем јануара предавање у влади одржао Алистер Кембел, бивши шеф за штампу у Даунинг стриту.

Опозициони политичари сматрају да је избор Блера за Вучићевог саветника „бизаран”.

„Како можете да кажете тако нешто о некоме, а сада га представљате као кључан фактор ефикаснијег рада владе”, преноси британски лист мишљење Борка Стефановића, вође највеће опозиционе групе у парламенту.

Упућени кажу да Вучић и председник Томислав Николић, који су 2008. напустили Шешељеву Радикалну странку и формирали проевропску Напредну странку, можда мисле да је политичка штета на домаћем терену мања од користи коју би Блер могао да донесе на путу ка чланству у ЕУ.

И Блеру овај уговор може да нанесе штету. Руководству на Западној обали сигурно ће засметати због повезаности Абу Дабија, Србије и контроверзног изгнаног Палестинца Мухамеда Дахлана. Велики ривал палестинског председника Махмуда Абаса, који не крије жељу да буде следећи палестински вођа, тренутно живи у Абу Дабију и саветник је престолонаследника Мухамеда Бин Заједа ал Нахјана. У тексту се подсећа да је Дахлан одиграо кључну улогу посредујући у споразумима о улагању милијарди евра УАЕ у Србију због чега је добио држављанство Србије.

Палестински званичници су љути због тога што Абу Даби одбија да преда Дахлана и што наводно финансира његову кампању против Абаса.

Крис Дојл, директор Савета арапско-британског разумевања, каже за лондонски дневник да Блерове дипломатске и пословне активности на Блиском истоку нису довољно разграничене и да би везе са Абу Дабијем могле да му поткопају улогу изасланика за Блиски исток.

Високи министар Владе Србије, не желећи да му се помиње име, потврдио је да Абу Даби покрива трошкове уговора са Блеровом фирмом, али да је конкретна природа уговора строго чувана тајна.

„Нико нам није саопштио детаље јер је све договорено у веома уском кругу. Неки људи су нам држали предавања, али искрено не видим сврху овог пројекта. Нису нам рекли ништа што нисмо знали”, казао је овај министар.

Представник Блерове фирме није хтео ни да потврди ни да негира да Абу Даби финансира пројекат, али је рекао да то неће утицати на Блеров рад за Квартет на Блиском истоку.

Бивши британски премијер је раније саветовао владе Руанде, Албаније, Монголије, Кувајта… Изазвао је контроверзе саветовањем аутократског владара Казахстана после полицијског масакра над цивилима, као и консултантским радом о пројекту гасовода на иницијативу председника Азербејџана.

Kembel-Bler 1Кембел „фасциниран“ Србијом!

ЛОНДОН – Алистер Кембел, саветник за медије бившег британског премијера Тонија Блера, Кембел саопштио је да је његова кратка посета Србији била фасцинантна. „Стекао сам утисак да је влада озбиљна у погледу реформи које су потребне да би се остварио напредак на путу ка чланству у ЕУ”, написао је Кембел недавно на свом блогу.

Он пише и да су му пре неколико година саветовали да не путује у Србију, али да је сада наишао на „топао пријем” и да је то кратко путовање било „фасцинантно”. Британски медијски експерт је објаснио да је, на молбу Владе Србије, недавно у Београду разговарао са српским министрима и други званичницима о стратешким и комуникацијским изазовима и да је та посета Србији била фасцинантна. „Посебно смо се усредсредили на напоре Србије да постане чланица Европске уније и на улогу коју ефикасна и проактивна комуникација може да има у остваривању тог циља. Такође, разговарали смо и о томе како се медијска слика мења захваљујући технологијама и процесу глобализације и о изазовима и могућностима које то са собом носи.”

Говорећи о посети Србији, он је рекао да му је било веома интересантно да дође, имајући у виду његово претходно искуство, када се у Београду бавио надгледањем медијске кампање НАТО-а у време сукоба на Косову, а садашњи премијер био део владе Слободана Милошевића.


Извор: Политика, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Блера и Вучића спајају арапски интереси

* Обавезна поља