HENRI BONEБЕОГРАД – Директор Фондације „Конрад Аденауер” Хенри Боне сматра да би евентуални ванредни избори зауставили реформе у Србији и успорили процес европских интеграција, а у изјави Танјугу наводи да би међувладина конференција којом почињу преговори Србије о чланству у ЕУ могла дати импулс нашој земљи, можда и с поруком да не улази у изборну кампању у којој би, сигуран је, све реформе стале.

Припреме за ту конференцију трајале су мало дуже, навео је он, али почетак ће бити доказ да цела Европска унија подржава Србију на њеном путу интеграција.

Та конференција је, додаје, и добар начин да се почне година а чињеница да преговори стартују поглављима 23, 24 и 35, није случајна јер, како наводи, правосуђе и владавина права, али и питања везана за Косово, биће присутни током целог просеца преговарања.

„Сви знамо да је реформа правосуђа у Србији тек на почетку и да ту постоје велики изазови. Као и у сваком поглављу мислим да ће и у овим ситуација на терену утицати на преговоре. Зато имамо скрининг процесе и дијалог између ЕУ и тима за преговоре Србије”, рекао је Боне.

Иако је доста тога у Србији урађено у реформи правосуђа и донета и Стратегија у борби против корупције, неопходно је да се све то имплементира и то не само у овом већ и у другим секторима, поручио је Боне.

Ситуацију у северном делу Косовске Митровице Боне је оценио као проблематичну, а то што проблеми тамо још постоје, према његовом мишљењу, доказ је да је нормализација односа Београда и Приштине тек почела, да је то обиман процес, те да ће за потпуну нормализацију бити потребно много више времена него што су сви очекивали.

Боне поручује да је веома важно предочити људима који живе на Косову све бенефите Бриселског споразума и истиче да је то задатак локалних политичара, али и оних у Србији и Приштини.

Оконцање процеса нормализације подразумеваће да две стране потпишу правно обавезујући документ, сматра Боне и наводи да то није само његово мишљење, већ да је то „написано у одлуци ЕУ прошлог децембра.

„До потписивања тог документа има још доста времена, али није на одмет да Србија већ сада почне о њему да размишља, јер је и њен интерес како да га обликује”, указао је Боне.

На питање да ли значи да ће Србија морати на крају свог европског пута да призна Косово као независну државу, Боне одговара да неће.

„Мислим да није неопходно да се званично призна Косово, али треба да се нађе пут да се регулише свакодневни живот и да се у исто време прилагоде сви захтеви и критеријуми међународне заједнице. Мислим да сви, па и ЕУ разуме да званично признање Косова од стране Србије није могуће”, казао је Боне.

О томе да ли ће Србија у ЕУ бити до 2020, Боне каже да није баш тавак оптимиста јер то је, оцењује, веома амбициозан циљ.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на И Боне би да се меша у српске изборе

* Обавезна поља