dimitrije-janicijevicКОСОВСКА МИТРОВИЦА – Ноћас, пола сата после поноћи, хицима из аутоматског оружја, убијен одборник у Скупштини општине Косовска Митровица Димитрије Јанићијевић.

Јанићијевић је убијен испред своје куће која се налази у северном делу Косовске Митровице, у Улици рударске чете, а како јавља дописник Б92, у митровачку болницу довезен је без знакова живота. У Јанићијевића је, пошто изашао из возила пуцало за сада непознато лице, које је највероватније испалило пет или шест метака из аутоматског оружја.

Мотиви и починилац убиства засад нису познати, а полиција је блокирала део града у ком се убиство догодило. Очекује се такође, да полиција данас саопшти више детаља о овом убиству.

Председник Скупштине АП Коосва и Метохије Славко Стевановић, у име посланика Скупштине АП Косова и Метохије и у своје лично име, упутио је изразе најдубљег саучешћа  породици мучки убијеног Димитрија Јанићијевића.

„Најоштрије осуђујемо овај  злочиначки акт који представља још један ударац на слободу грађана на КИМ и који је уперен против Српског народа. Хитно захтевамо да починиоци овог гнусног убиства буду  пронађени и кажњени за своја недела“, наводи се у тексту саучешћа.

Милан Ивановић: Покушали смо реанимацију, али без успеха

Директор Здравственог центра у Косовској Митровици др. Милан Ивановић потврдио је данас да је Димитрије Јанићијевић (35), без знакова живота довезен у болницу 42 минута иза поноћи. Ивановић је рекао Танјугу да је Јанићијевић имао вишеструке повреде и више од десет рана нанетих ватреним оружјем у пределу груди и стомака.

„Покушали смо реанимацију, која је трајала више од пола сата, али без успеха и његова смрт је званично констатована у 01.13 сати, навео је директор Здравственог центра у Косовској Митровици“.

Његово тело је из болнице пребачено на обдукцију у Приштину.

Јанићијевић био више пута мета напада

Убијени Јанићијевић (35) је био и кандидат за градоначелника општине Северна Митровица на претходним локалним изборима на листи Самосталне либералне странке. Отац је троје деце, а четврто је на путу.

Он је, како подсећа Бета, више пута био мета напада, јер је су у више наврата до сада испод његових аутомобила постављане експлозивне направе. Био је власник продавнице „Форнети“.

Подсетимо, у Косовској Митровици порасле су, поново, тензије након што је Крстимир Пантић одбио да ступи на дужност градоначелника Косовске Митровице, након више покушаја формирања локалних органа власти и након два круга гласања у том граду.

Непосредно пре локалних избора на Косову, у Косовској Митровици било је неколико инцидената у којима су нападани одборници различитих листа које су учествовале на изборима, за шта су Срби оптуживали једни друге, као и експлозија подметнутих бомби.

Канцеларија за КиМ: Хитно расветлити злочин

Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије је данас осудила убиство Јанићијевића.

Канцеларија захтева од Еулекса и међународне заједнице да хитно расветле тај злочин и виновнике приведу правди.

„Проналажење злочинаца је императив како би се грађанима Косовске Митровице и целе Покрајине обезбедила безбедност и сигурност“, поручили су из Канцеларије.

СЛС: Што пре пронаћи и казнити убице

Самостална либерална странка (СЛС) данас је најоштрије осудила убиство одборника те странке у северном делу Косовске Митровице Дирмитрија Јанићијевића и позвала надлежне да пронађу починиоце.

„Позивамо надлежне органе да у најкраћем року пронађу и казне починиоце овог кукавичког чина“, наводи се у саопштењу.

Та странка у саопштењу је породици Димитрија Јанићијевића упутила најискреније саучешће.

„Српска“: Хитна реакција међународних органа у проналажењу починилаца

Грађанска иницијатива „Српска“ осудила је, како се наводи, „подмукло“ убиство одборника у Скупштини општине Косовска Митровица. „Српска“ је затражила хитну реакцију међународних органа у проналажењу починилаца, као и разоткривање мотива злочина „како се нешто овако никада више не би поновило“.

„Уколико изостане адекватна реакција и починиоци не буду откривени, доћи ће до опасне дестабилизације стања са могућношћу даље ескалације насиља. Зато је одговорност међународне заједнице и њихова мисија спровођења реда и закона на провери“, наводи се у саопштењу.

Адријана Хоџић: Убиство одборника напад на мир

Главна извршна службеница Административне канцеларије северне Митровице Адријана Хоџић оценила је данас да је убиство одборника у Скупштини општине северне Косовске Митровице и члана Самосталне либералне странке (СЛС) Димитрија Јанићијевића напад на мир и будућност грађана северне Митровице.

Хоџићева је позвала надлежне да хитно открију и казне починиоце овог злочина.

Бесим Хоти: Истрагу заједно воде косовска и Еулекс полиција

Заменик регионалног директора „косовске полиције“ Бесим Хоти изјавио је данас да истрагу поводом убиства Димитрија Јанићијевића воде заједно „косовска“ и Еулекс полиција.

„Према прелиминарним резултатима истраге верујемо да је жртва упуцана из пиштоља калибра 9 мм. Тело је јутрос пребачено на Институт за судску медицине у Приштини ради обдукције“, казао је Хоти Танјугу.

Случај је окарактерисан као тешко убиство, рекао је Хоти, наводећи да је полиција информацију о убиству добили 30 минута после поноћи и одмах изашла на лице места.

Он је нагласио да ће „косовка полиција“ и специјална јединица Еулекса водити заједно истрагу поводом овог случаја и да је истрага у прелиминарној фази прикупљања доказа и узимања изјава.

Када је у питању мотив, ништа не искључујемо, рекао је Хоти и навео да се случај може повезати са неким догађајима из прошлости, пошто је раније регистровано неколико напада на Јанићијевића.

Заменик регионалног директора „косовске полиције“ је подсетио да су непознате особе неколико пута пуцале на Јанићијевић локал у северној Косовској Митровици, да му је испред локала бачена и бомба, а да је испод његовог аутомобила био постављен експлозив.

Атифете Јахјага: Кукавички чин

Председница Косова Атифете Јахјага данас је осудила убиство одборника Самосталне либералне странке (СЛС) у општини Северна Митровица Димитрија Јанићијевића, као кукавички чин који има за циљ дестабилизацију Косова и уливање страха међу грађанима.

 

Јахјага је убиство оценила као покушај заустављања настојања институција Косова и његових грађана за успостављање реда и закона, нормализовање и стабилизацију стања у сваком делу територије.

Она је затражила од органа реда да предузимају све мере за расветљавање околности и мотиве овог чина и да доводу пред правду извршиоце тог дела.

Привремена управа осудила убиство

Привремени орган Општине Косовска Митровица данас је најоштрије осудио убиство одборника у Скупштини Општине Косовска Митровица Димитрија Јанићијевића и затражио моментално реаговање међународних органа реда на проналажењу починиоци тог злочина и њихово извођење пред лице правде.

На ванредној седници Привременог органа општине Косовска Митровица донета је одлука да дан сахране убијеног Јанићијевића буде дан жалости у Косовској Митровици, стоји у саопштењу.

Привремени орган изражава најдубље и најискреније саучешће породици покојног Јанићијевића.

Јелко Кацин: Напад на дијалог Београда и Приштине

Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин осудио је данас убиство одборника Скупштине општине Северна Митровица Димитрија Јанићијевића и оценио да његово убиство представља напад на дијалог Београда и Приштине.

 

„Језиво, то је такође напад на дијалог Београда и Приштине“, написао је Кацин на свом Твитер налогу.

Самуел Жбогар: Позивамо на потпуну истрагу

Шеф канцеларије Европске уније на Косову и специјални представник ЕУ, Самуел Жбогар, изјавио је да је био шокиран вестима о убиству Јанићијевића.

„Кад год је живот изгубљен, ми осећамо сажаљење. Али у ситуацији тако сложеној као што је сада на северу Косова, у тренутку када се формирају легитимне и демократске институције, такво убиство треба осудити и цели случај што пре решити. Позивамо на потпуну истрагу, користећи све расположиве снаге косовске полиције. Обавештен сам да је помоћ Еулекса већ обезбеђена као што је то случај сваки пут када је владавина права била у опасности на Косову“, изјавио је Жбогар.

Он је нагласио и да је „било каква употреба насиља као покушај заустављања политичких промена или суочавања са сложеном социјалном ситуацијом потпуно неприхватљива“. „Лично сам упознао господина Јанићијевића пре првог круга избора у Северној Митровици и срео га прошле суботе када је положио заклетву као члан скупштине општине. Још увек се сећам његове наде да ће се политичка и безбедносна ситуација на северу побољшати након избора, као и његових намера да допринесе томе. Моје најискреније саучешће његовој породици“, навео је Жбогар.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Убиство Србина у Косовској Митровици

* Обавезна поља