Адвокат Божо Прелевић оценио је данас да се председник Србије Александар Вучић директно укључио у случај нестанка новинара Стефана Цветковића из Беле Цркве, у покушају да амортизује штету која би могла наступити „јер је схватио да би се несумњиво повукле аналогије са режимом до 2000. године“.

Прелевић је за агенцију Бета оценио да се из случаја новинара Стефана Цветковића може извести неколико закључака.

„Први је да је новинар апсолутно говорио истину јер да није, њему се ово не би десило. Очигледно да је то повезано с неким од поступака где је он износио неко своје виђење, а вероватно је у медијском смислу најинтересантнија истрага у случају убиства Оливера Ивановића“, казао је Прелевић.

По његовим речима, случај Стефана Цветковића је показао и да у Србији „постоје центри моћи који имају неке своје интересе и предузимају ствари на своју руку“.

„Не бих искључио могућност да је неко, обрачунавајући се са таквим новинарима а то није ни први ни последњи новинар, мислио да је то начин како да их дисциплинује“, казао је Прелевић.

Он је оценио и да „нешто није у реду ако кажете да је новинар жив и здрав, а не покажете га јавности“.

„Ако је он жив и здрав, онда његово стање, како изгледа, није за медије. Имам осећај да се Вучић у то укључио јер је паметнији од ових својих и јер је схватио где то може да оде. Мислим да је схватио да би се ту неке аналогије са режимом до 2000. године несумњиво повукле и да је покушао да минимизира и амортизује штету која је могла наступити. Верујем да је то спасло Цветковића тежих невоља, а можда и последица“, казао је адвокат.

Коментаришући то што су политичари а не представници тужилаштва обавестили јавност да је Цветковић нађен током акције полиције и Безбедносно-информативне агенције (БИА), Прелевић је оценио да је реч о „потпуно незаконитом мешању у рад тужилаштва“.

„Политичари су се укључили да би рекли ‘нисмо ми’, да би се одбранили од јавности која се дигла и рекла ‘историја се понавља’. Зато су се они укључили, тужиоца нико ништа није питао“, казао је Прелевић агенцији Бета.

Упитан како је могуће да поједини таблоиди објаве детаље налаза током полиграфског испитивања Цветковића, Прелевић је рекао да то није чудно с обзиром на то да, како је рекао, Небојша Стефановић „није министар већ потпредседник Српске напредне странке“.

„Постављањем лоших питања на полиграфу, можете да добијете какве год хоћете резултате. То играње полиграфом није ни прва ни последња ствар, играте се институцијама и кад вам то треба да спасите и аболирате себе. Видите како се и то право дискреционо користи. Јако велики број окривљених тражио је то право за себе, покушавајући да на полиграфу нешто докаже, а не да иде 15 година на суд, па никоме то није дозвољено“, казао је Прелевић.

Он је додао да је „занимљиво“ да у тренутку када је Цветковић нестао, „провладини таблоиди апсолутно ништа не пишу о томе“.

„Направите паралелу са Стамболићем и Ћурувијом, и видите да ту постоји потпуно иста матрица. Све је потпуно јасно: сачекаћемо да видимо да ли новинар сме да каже шта се у ствари десило, или ће рећи да су га непознати људи отели, држали заточеног па га пустили на непознато место где га је чекала полиција“, рекао је Прелевић.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Божо Прелевић о отмици новинара Цветковића

* Обавезна поља