bramerc 2ХАГ– Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц најавио је данас да ће се Тужилаштво жалити на пресуду Војиславу Шешељу.

У саопштењу Брамерца достављеном Танјугу наводи се да је одлука о жалби донета након прегледања писаног образложења које је већина чланова Претресног већа изнела ослобађајући Војислава Шешеља свих тачака оптужнице.

„Имајући у виду дугорочне последице грешака које смо открили у пресуди већине чланова Претресног већа, ми зарад жртава злочина наглашавамо да је предстојећа жалба од највећег приоритета за ово Тужилаштво”, рекао је Брамерц.

Главни тужилац Хашког трибунала је казао да ће више детаља бити саопштено у предстојећој жалби Тужиластва.

„Сматрамо да се догодио суштински пропуст већине чланова Претресног већа у обављању правосудне функције. Већина чланова Претресног већа није на одговарајући начин пресудила о главним аспектима случаја који је изнело Тужилаштво”, навео је Брамерц.

Он наводи да већина чланова није узела у обзир велики део доказног материјала, није понудила ваљане разлоге за своје закључке, није на одговарајући начин применила стандард „ван разумне сумње”.

Брамерц такође оцењује да већина чланова већа није донела закључке који се тичу обрасца злочина који су доказани изнетим доказним материјалом, није разматрала тачке оптужнице против Војислава Шешеља у светлу обрасца који произилази из доказаних злочина, као и да „није правила разлику између крајњег политичког циља којем су тежили чланови удруженог злочиначког подухвата и злочиначког начина примењеног за његовом остварење”.

Како је Брамерц објаснио, већина чланова већа доносила је неразумске и чињенично супротстављене налазе и није на одговарајући начин применила елементе облика одговорности као што су заједнички злочиначки подухват и помагање и подршка, у складу с установљеном судском праксом.

seselj-bramerc

Он је навео да је по мишљењу Тужилаштва већина Претресног већа „неразумски дозволила могућност да је злочиначко понашање било само законити допринос ратним настојањима, упркос огромном доказном материјалу који указује на супротно”.

„Према нашем мишљењу, оваква методологија је навела већину чланова Претресног већа да неразумно допусти могућност да је протеривање цивила било хуманитарни поступак, да је хушкачки говор мржње једноставно имао за циљ подизање морала српских снага те да је употреба снага у циљу етничког чишћења била мера за заштиту српског становништва”, навео је Брамерц.

Он је оценио да је притом потпуно занемарен велики број злочина који су доказани за време првостепеног суђења, као и да је већина чланова Претресног већа закључила да није било распрострањеног или систематског напада на цивилно становништво у деловима Хрватске и Босне и Херцеговине, као што је потребно за доказивање злочина против човечности.

„Као и код свих жалби које подноси Тужилаштво, уложићемо максималне напоре како бисмо обезбедили да наша жалба у поступку против Војислава Шешеља буде вођена ефикасно, ефективно и правично и у складу с правилима прописаним за жалбени поступак пред Механизмом за међународне кривичне судове”, навео је Брамерц.

Хашки трибунал ослободио је прошле недеље лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља по свих девет тачака оптужнице, која га је теретила да је говором мржње подстицао и подржавао ратне злочине у Хрватској и Босни и Херцеговини током ратних сукоба и протеривање Хрвата из Војводине.

Већина чланова већа, уз супротно мишљење судије Флавије Латанци, закључила је да Шешељ није крив ни по једној од девет тачака оптужнице.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Брамерц најавио жалбу на Шешељеву пресуду

* Обавезна поља