Бранко Ружић и његов статусни сат нису више млади као некад, али још увек скрећу пажњу својом екстраваганцијом. Бранко својим изјавама, а сат поруком да је уносно бити политичар који даје изјаве. О Косову, посебно. Што више причаш о уважавању „политичке реалности“ у јужној српској покрајини, потреби „историјског помирења“, „храбрим корацима“ и сл. имаш бољи сат. А што више гураш у камеру сат, више си елита. 

С тога нови српски министар локалне самоуправе није губио време, одмах се дохватио Косова. На тај начин он се придружио мноштву оних који нам, ових дана, шаљу поруке о Косову. Са разних страна, али исте садржине. Председник Вучић, који нам поручује да ћемо, ако доживимо пораз око Косова, умети да га носимо на својим плећима, премијер Ана Брнабић, која од Шиптара тражи било какву аутономију за Србе на северу пре него се наставе разговори о статусу, Тачи, који нам после срдачног сусрета са Вучићем и Дачићем, у Дубровнику, твитује како ће убрзо доћи до „нормализације односа“ Србије и Косова… 

А да видимо шта нам поручује Бранко Ружић.

„Српски политички и етнички корпус на Косову и Метохији треба много активније и агилније да уђе у политику косовског друштва и да на тај начин остваре права која им следују” … “косовски устав, барем на папиру, дозвољава широк спектар права које Срби треба да искористе уколико су мудри”(1)

Ето, то нам је поручио српски министар који је тек положио заклетву. Да косовски Срби треба да се укључе у политику шиптарског “друштва” засновану на поштовању “косовског Устава”. Да искористе “права” која им исти пружа. Занимљив приступ. Био би чак и логичан да је дошао од Тачија, Харадинаја или неког трећег шиптарског политичара. Али, од министра у српској влади, некако не звучи добро! Јер, да би се “укључили” у Косово базирано на шиптарском “Уставу” косметски Срби морали би се претходно “искључити” из Србије. Али, шта ћемо са српским Уставом? Он ту Ружићеву “реал-политику” види мало другачије. 

Ни ту Ружић нема дилему. То је, бар, лако. Променимо српски Устав, ускладимо преамбулу са “политичком реалношћу” и готово. „Хипотезама не желим да се бавим, а да ли ће преамбула бити предмет неке расправе, то уопште није спорно” – открио нам је он и додао како сви они који мисле добро Србији треба да сагледају и евентуалну потребу „неке врсте дозирања или нијансирања“ садржаја преамбуле.(2)

Тако је говорио Ружић, политичар који себе сматра елитом елите. И мудрацем. Као Заратустра. Само, што Заратустра није имао sat „Rolex Deepsea“. Ни камере да га држи у кадру, док прича о важним темама …

Ој, Косово, шта си дочекало …

______________________________

  1. www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/2789676/ruzic-trenutak-da-srbi-na-kim-budu-politicki-aktivniji.html
  2. Исто

Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Бранко Ружић, Косово и сат

* Обавезна поља