brisel-euБРИСЕЛ– Од свих балканских земаља у процесу придруживања Србија ће добити најпозитивнији извештај Евопске комисије, сазнаје Танјуг у седишту ЕУ у Бриселу.

Танјугов извор истиче да је „Србија остварила највећи напредак од шест балканских земаља”, чији се напори ка чланству у ЕУ оцењују годишњим извештајем Комисије.

Европска комисија објавиће 8. октобра извештаје о напретку за Србију, Црну Гору, Босну и Херцеговину, Македонију, Албанију, и одвојено за Косово, које се, према ранијем договору, третира засебно, али са звездицом и фуснотом.

Извештај Европске комисије за Србију, према Танјуговим изворима, неће садржати захтев да се Србија прикључи санкцијама против Русије, сазнаје Танјуг у седишту ЕУ у Бриселу.

„Односи Србије и Русије се уопште не помињу, а све приче о захтеву да се уведу санкције су бесмислице, које потичу из медија”, рекао је Танјугу високи функционер ЕУ, блиско упознат са садржајем извештаја, кога ће у среду званично представити комесар за проширење Штефан Филе.

Овај функционер наводи да ће се у закључцима извештаја наћи констатација да Србија није до краја ускладила своју спољну политику са ЕУ, да се очекује да то постепено учини до формалног учлањења у ЕУ и да је то све што ЕК има да каже на ову тему.

О спољној политици Србије и њеном усклађивању са ЕУ у Бриселу ће бити речи и у петак, за када је заказан скрининг о поглављу које се односи на ову тему, а разговорима ће присуствовати и министар спољних послова Ивица Дачић.

Танјугови извори наводе да се у извештају веома позитивно оцењује успесно одржавање Параде поноса у Београду и да је тон целог документа у начелу похвалан.

Када је реч о отварању првих поглавља у процесу придруживања ЕУ, извештај неће садржати никакву конкретну препоруку Комисије.

„ЕК предлаже само почетак преговора о придруживању, а темпо отварања поглавља је у искључивој надлежности земаља чланица”, кажу у Комисији.

Комесар Филе је, међутим, у недавном говору изнео свој лични став да би Србија пре краја ове године требало да отвори поглавље 32, које се тиче контроле јавних финансија, и поглавље 35, које је везано за Косово.

Уколико се амбасадори земаља чланица сагласе, у Бриселу ће половином децембра бити одржана међувладина конференција о отварању ових поглавља, али дипломатски извори кажу да је вероватније да ће одлука бити одложена за почетак следеће године.

„Шансе да се поглавља отворе у децембру постоје, али поједине земље, упркос настојањима Италије, сматрају да је још рано за то”, кажу Танјугови дипломатски извори.

Италија у овом полугођу председава ЕУ, а њени представници снажно подржавају што скорије отварање поглавља са Србијом.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Брисел – Најпозитивнији извештај до сада

* Обавезна поља